Een op de 10 iPhone gebruikers  besteedt meer dan 4 uur per dag aan zijn iPhone. Een kwart van de gebruikers besteedt gemiddeld twee tot vier uur aan zijn iPhone. Dit voor mij toch enigszins schokkende nieuws stond in het persbericht van T-Mobile van 11 september 2012. 

“Zo, andere mensen gebruiken hun telefoon echt vaak,” dacht ik in eerste instantie. Maar het bleef toch een beetje hangen, dit bericht en zo ging ik mijn eigen gangen eens na. Wanneer ik wakker word check ik alles (Gmail, Facebook, Instagram etc.) en vervolgens zeker elk uur alles weer. En dit nog los van de zaken die mij bereiken met geluid, zoals Whatsapp, want daar ben ik helemaal als de kippen bij.

Waarom dit persbericht

De nieuwe iPhone is in aantocht (lees hier een stukje over wat, wanneer en hier over de nu al kamperende mensen in NYC) en daarom heeft T-Mobile – dat de iPhone vier jaar geleden in Nederland introduceerde – in samenwerking met onderzoeksbureau Memo2 een onderzoek laten uitvoeren onder bijna 1000 iPhone-klanten. Volgens Marco Kind, Directeur marketing van T-Mobile in Nederland is de iPhone onderdeel van de manier van leven geworden. Ok, maar wat doen we dan precies?

Wat doen we met onze iPhone?

Van de ondervraagden gebruikt 86% het internet en kan ook niet meer zonder. We gebruiken dat internet zo’n 15 keer per dag (40%), fotograferen (57%), houden ons sociale netwerk bij (56%), we gebruiken iMessaging (46%), we kunnen niet meer zonder de navigatie en oh ja, we bellen ook nog wel eens met onze telefoon.

Echte vrienden?

Als ‘opvallend’ wordt genoemd dat ruim 50% van de ondervraagden stelt meer contact met vrienden en familie te hebben. Ik herken dat zeker! Ik ‘whatsapp’ me een ongeluk, gebruik Facebook om te delen waar ik zo’n beetje uithang en als iemand geen Whatsapp heeft, ben ik ook de beroerdste niet om een smsje te sturen met ‘Joh, hoe gaat het nou en ben je alweer een beetje beter enzo?’

Wordt alles wat we doen niet veel oppervlakkiger vroeg ik me af? Immers, meer contact met vrienden via Whatsapp, is dat dan écht contact? Maar goed, dat is weer een andere vraag, lees bijvoorbeeld het essay ‘Echte Vrienden’ van Stine Jensen, of zet je telefoon uit en denk er zelf eens over na.

Tips om te minderen?

Ok, ik geef het toe, ik kan niet zonder mijn iPhone (4S) en ik ga ‘op zeker’ voor de bijl als de nieuwste er is (net als 95% van de iPhone-gebruikers overigens). Tegelijkertijd zou ik best willen minderen want ik zie ook wel in dat ik heus niks belangrijks mis als ik mijn telefoon niet elk uur ‘check’. Ik ben het zinnetje ‘Mama, zit je nou weer op je telefoon te kijken’ ook wel zat en dat ene goede gesprek met een vriendin biedt veel meer diepgang dan Whatsapp, maar toch hè, toch. Dus, ik ben op zoek naar de beste tip om te minderen. Hoe ga jij om met je telefoon en wat is jouw minderingsbeleid?

0 Shares:
Dit artikel is 2.628 keer gelezen