Een paar jaar geleden hoorde ik voor het eerst over Augmented Reality (Toegevoegde Realiteit). AR was iets voor op je telefoon waarmee de virtuele en de reële wereld steeds dichter bij elkaar gebracht zouden worden. Het klonk heel leuk en interessant, maar vooral ook als toekomstmuziek. Ik wist ook niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, tot ik onlangs op een Ted Talk van Matt Mills stuitte.

Aura’s

Mitt Mills werkt bij Aurasma, een bedrijf dat zich bezighoudt met AR en hier ook apps voor ontwikkeld heeft. Hij legde uit wat je met AR kunt en liet wat voorbeelden zien van toepassingen van AR. Ik was verbaasd over wat er allemaal al mogelijk is op dit gebied.

Voor het eerste voorbeeld nam Mills een schilderij van een dichter. Toen de iPhone hierop gericht werd, zag je een aura (zo worden de dingen die je te zien krijgt genoemd) waarin het schilderij begon te leven. De dichter schonk een glaasje drank in en begon een van zijn gedichten te proclameren. Dit is natuurlijk vooral erg grappig, maar je kunt je voorstellen hoe hier in musea gebruik gemaakt van kan worden. Ook schoolboeken en lesmethoden kunnen verlevendigd worden en 20% van de mensen die de toepassingen van Aurasma gebruikt werkt dan ook in het onderwijs.

Een ander voorbeeld ging over de actualiteit van het nieuws. “A newspaper becomes out-of-date as soon as it’s printed,” aldus Mills. Hij pakte een krant met een artikel over een tenniswedstrijd die die dag nog gespeeld moest worden. Met de telefoon op het artikel gericht kwam de wedstrijd live in beeld.

Ook voor gebruiksaanwijzingen van apparaten kan AR een fantastische toevoeging zijn. Je richt bijvoorbeeld je telefoon op een router en er wordt precies uitgelegd hoe je hem aansluit. Zo hoef je geen boeken meer door te werken waar in lange teksten wordt uitgelegd hoe iets werkt, maar wordt met beelden direct duidelijk hoe je iets moet aanpakken. Natuurlijk vooral ook geschikt voor iets ingewikkeldere zaken dan het aansluiten van een router.

Do it yourself

Mills vertelde dat het “free, open, available to everyone within our application” is. Ik was een beetje sceptisch want dacht dat natuurlijk niet iedereen toegang heeft tot die application. Maar je kunt een lite versie gratis downloaden. Daarna kun je gelijk zelf je eigen ‘aura’ maken. Ik heb het gelijk uitgeprobeerd en het werkte nog ook. Ik richtte mijn telefoon op een cd en voegde een foto van Scarlett Johansson toe (een van de standaardafbeeldingen uit de app). En ja hoor, toen ik daarna mijn telefoon op de cd richtte, kwam het aura van Scarlett in beeld!

In de toekomst

Het is geweldig om te zien hoe leuk Augmented Reality kan zijn en ook om te bedenken op welke goede manieren het allemaal ingezet kan worden. Zolang het maar niet zo ver gaat als in het volgende filmpje, ben ik blij met deze ontwikkelingen.

Sight from Sight Systems on Vimeo.

 

Hoe ver denk jij dat het kan gaan?

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.453 keer gelezen