Goed slapen is belangrijk. Met alleen power naps, waar ik eerder over schreef, kom je er niet. Maar wat is nou goed slapen? Kun je dat meten? En wat is het beste moment om wakker te worden? De iPhone-app Sleep Time zegt je hierbij te kunnen helpen. Ik zoek het uit.

Sleep Time werkt als volgt: met behulp van de versnellingsmeter in je telefoon let de app op subtiele bewegingen die je de hele nacht maakt. De app controleert daarbij de drie verschillende stadia van de slaap: wakker, lichte slaap en diepe slaap plus REM (droomfase). Grafieken tonen je slaappatroon en je kunt ook zien hoe je slaappatroon verandert. Volgens maker Azumio is een gemiddeld (gezond) persoon tijdens een normale slaapcyclus ongeveer 10% van de tijd wakker. Je krijgt 55% diepe slaap plus REM en 35% lichte slaap.

Dicht bij je

Maar, als Sleep Time jouw bewegingen controleert terwijl je slaapt, dan moet je zeker wel alleen slapen, zodat de app geen bewegingen oppikt van een ander persoon of een huisdier? Niet nodig, claimt Azumio. Ze zeggen een zeer gevoelige algoritme voor slaaptijd te hebben ontwikkeld die – als de iPhone dicht genoeg bij jou ligt – voldoende wordt geïsoleerd van bewegingen van anderen. ‘Natuurlijk zijn de resultaten het meest betrouwbaar als je de telefoon op de rustigste kant van het bed legt, dicht bij je’, aldus de site van Azumio.

Onder de indruk

Ik neem de proef op de som en ga slapen met Sleep Time. Na de eerste nacht was ik zwaar onder de indruk van de statistieken. Ik had een efficiency van maar liefst 93% (goehoed!), maar de app ontwaakte mij wel uit een diepe, diepe slaap. Dus plezierig wakker worden zat er niet in. En dat dan ook nog op een zondag. Grrr.

Wakker liggen

De nacht daarna heb ik erg onrustig geslapen, veel lichte slaap en wakker liggen. Kwam het door de app? Vroeg ik me hierdoor af of ik wel goed aan het slapen was? Of waren het zenuwen voor de wake up call? Fascinerend: mijn gewoel is terug te zien in de statistieken (en dan nog een efficiency halen van 75%, kun je voorstellen!).

Hoe slapen we?

Ik begon het bijna te geloven. Het verhaal van de app komt namelijk wel overeen met de theorie hoe we slapen. Maar ik vroeg me ondertussen ook wel af hoe mijn iPhone in vredesnaam kan bijhouden in welke slaapfase ik zit. Enkel en alleen door naast mijn hoofdkussen te liggen.

Leuk speelgoed

Ontwikkelaar Azumio werkt voor zijn mobiele apps samen met onderzoekers van zowel Stanford als de Universiteit van Californië in San Francisco. De onderzoekers waren direct onder de indruk van de Sleep Time app omdat ‘het eenvoudig werkt en mensen bewust maakt’, of het programma nu wetenschappelijk is getest of niet. Volgens onderzoekers van onze eigen Radboud Universiteit is het echter onzin [check filmpje]. Leuk speelgoed, maar niet meer dan dat.

Goede nachtrust

Na zeven nachten ben ik er dus toch maar mee gestopt. Ik word liever onwetend wakker, zonder meteen op mijn iPhone te willen kijken ‘hoe ik heb geslapen’. Dat voel ik zelf ook wel. De iPhone verhuist weer van mijn bed naar mijn nachtkastje, waar hij hoort. Schijnt sowieso beter te zijn voor een goede nachtrust.

0 Shares:
Dit artikel is 10.151 keer gelezen