Naast de verkiezingen was er gisteren natuurlijk één evenenment dat nóg belangrijker was; de lancering van de iPhone 5. Voor Apple fans over de hele wereld een beleving van jewelste, live geblogd door vele tech sites en al maanden vliegen de speculaties en wazige foto’s je om de oren (ogen).

De specs

 

Het scherm

Eerst de kern van de zaak; de nieuwe iPhone heeft een groter scherm; 4 inch ten opzichte van de 3,5 die het daarvoor was. Volgens Apple laat  dit scherm nog meer van het kleurenspectrum zien en is het nog scherper. De belangrijkste reden hiervoor is dat het scherm niet meer uit een laag pixels en een aparte aanraakgevoelige laag bestaat. In het scherm van de nieuwe iPhone zijn de pixels ook meteen de aanraaksensor. Mede hierdoor heeft Apple ook de dikte van de iPhone zo kunnen terugbrengen.

De Maat

De iPhone is groter en dunner (7,6 mm) dan zijn voorganger. Volgens Apple is het zelfs de dunste smartphone ter wereld.

De hersenen

Apple gebruikt hun nieuwe A6 processor om de iPhone van de nodige power te voorzien. Volgens Apple is deze processor op videogebied twee keer zo snel als de nieuwe A5 processor die in de iPad zit, en die is weer twee keer zo snel als de chip in de iPhone 4S. Volgt u het nog? Als alle sommetjes dus kloppen moet de iPhone nummer 5 dus een keer of 4 sneller zijn dan zijn voorganger. Daarbij zorgt het nieuwe productieproces van deze chip er ook nog eens een keer voor dat hij energie-zuiniger is.

Draadloos

Om ervoor te zorgen dat je altijd overal snel internet hebt op je nieuwe phone, heeft Apple de iPhone uitgerust met LTE. LTE is één van de varianten van 4G, het snellere broertje van ons bekende 3G. In Nederland hebben we deze smaak van mobiel internet nog niet, maar in Engeland en Duitsland al wel en met een beetje geluk zijn wij ook aangesloten voordat de iPhone 6 uitkomt.
Om gebruik te maken van LTE heeft Apple ervoor gekozen om drie varianten met verschillende smaken LTE uit te brengen. Voor de mensen die hun iPhone absoluut het eerste moeten hebben betekent dit dat als je gebruik wilt maken van LTE dat je niet via eBay een Amerikaanse (AT&T) iPhone moet kopen.

Aan het draadje

Om de nieuwe phone zo dun mogelijk te krijgen moest ook de bekende Apple dock connector op de schop. De brede 30 pins variant werd vervangen door de Lightning connector, die gebruik maakt van 8 pinnetjes en die het niet uitmaakt hoe je hem er in steekt. Handig! Dit hadden ze in den beginne ook voor USB moeten doen, als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik mijn USB-stick er verkeerd om heb proberen in te proppen… Volgens mij werkt er bij Apple trouwens een Queen fan op de afdeling naamgeving; hun beeldschermstekker heet Thunderbolt, deze heet Lightning. Het vervolg is very, very frightening, me! Gallileo, gallileo, figaro!

De camera

De camera is in hoofdlijnen dezelfde als in de iPhone 4S; five-element optics  een 8 megapixel sensor (3264 x 2448 pixels), backside illumination, een hybride infraroodfilter, en een diafragma van f/2.4. Daarbij zorgt de nieuwe processor ervoor dat er minder ruis op je foto’s zit en dat je ze tot 40% sneller kunt kieken.

De kritiek

De lancering van al het Apple-geweld is niet zonder kritiek gebleven.

Ten eerste het scherm, Apple beweerde eerst dat 3,5 inch de ideale maat was, zodat het toestel nog met één hand goed te bedienen was. Ik weet niet of de mensheid het afgelopen jaar collectief veel grotere handen heeft gekregen, maar volgens mij niet. We kunnen dus vaststellen dat Apple nu gewoon de trend van grotere schermen volgt, en dat hun eerdere statement onzin was.

De dunste smartphone ter wereld! Ja, als je alle dunnere smartphones niet meetelt wel… Zo is bijvoorbeeld alleen de Huawei Ascend P1 met zijn 6,8 mm al een flink stuk dunner. En hij is niet de enige.

Met een beetje lagere school Google-kunsten had Apple dit kunnen weten. Of neemt men het gewoon niet zo nauw met de marketing claims?

LTE is het nieuwste van het nieuwste. Nouja, HTC en Samsung gebruiken het al anderhalf jaar. En hebben flink wat patenten op dit vlak. Patenten die Apple gebruikt, zonder ervoor te betalen. HTC is al gestart met een procedure en Samsung onderzoekt de mogelijkheden. De inzet is een verkoopverbod voor de nieuwe iPhone. Ik hoop dat ze bij Apple ook koekjes van eigen deeg lusten.

Het nieuwe draadje van Apple is een hele vooruitgang. Maar het blijft een Apple-draadje in plaats van micro-USB wat de rest van de telefoon makende wereld gebruikt. Maar nog mooier is dat er de afgelopen jaren een ware tsunami van producten is geweest die gebruik maakten van de 30 pins connector. Van speakerdocs tot batterypacks en microfoons. Allemaal niet meer bruikbaar! Maar heb je als echte Apple fan alles met een oude connector, dan is er hoop! Voor het luttele bedrag van $ 30,-  kun je een verloopstekkertje kopen, geen geld. Wil je er een stukje snoer tussen (20 centimeter) dan kost hetzelfde speeltje $ 40,- . Volgens mij is er bij Apple iemand gek geworden.

De nieuwe iPod touch

De nieuwe iPod touch is een heel stuk dunner dan zijn voorganger (nu 6,1 mm en 88 gram), gebruikt de A5 processor van de iPhone 4S, is verkrijgbaar in 5 kleuren en heeft een polsbandje! Hell-yeah! 1980 belde, het wil zijn accessoires terug.

Maar het mooiste van alles is dat het design een rechtstreekse rip-off van de Nokia Lumia . Dat koekje van eigen deeg wordt steeds groter.…

Verkrijgbaarheid

Mocht je na al deze kritiek nog steeds staan te springen om je ziel te verkopen voor een nieuwe iPhone dan kan dat in de US en een aantal geselecteerde landen op vrijdag 21 september. Wij zullen een weekje langer moeten wachten, tot de 28e.

Ga je voor de iPhone, of Android? Of houd je nog wanhopig vast aan je Blackberry of hoop je op de groei van de Windows Phone? Vertel, vertel!


Geschreven door