Google en Gmail zijn niet langer toegankelijk vanuit Iran, aldus de regering van het land. Die wil overstappen op een nationaal internet. Volgens officiële lezing om meer internetveiligheid te creëren. Veel Iraniërs zien het plan echter als de zoveelste vrijheidsbeperking.

Terwijl Nederland zich na de ‘slag om Haren’ druk maakte over de nare bijwerkingen van internetvrijheid, stonden Iraniërs voor een dreiging van andere orde. Daar verkondigde de staatstelevisie afgelopen zondag zonder verdere toelichting dat Googles zoek- en e-mailservice binnen enkele uren geblokkeerd zouden worden. Sommigen zien een verband met de plaatsing van de film ‘Innocence of muslims’, maar dit is niet officieel bevestigd.

Aanstootgevend en strafbaar

Al veel langer kan de doorsnee inwoner van Iran talloze websites niet bezoeken. Volgens de regering uiteraard louter uit goede en beschermende bedoelingen: de geblokkeerde sites zouden strafbaar zijn of aanstootgevend voor moslims. De blokkades zijn onder meer gevolg van de rol die social media speelden bij de protesten tegen het regime in 2009. Veel Iraniërs omzeilen de filters met VPN (virtual private network), waardoor het lijkt alsof je een computer een buitenlands IP-adres heeft.

Afgesneden van de wereld

De overheid spreekt al enige tijd over plannen voor een Iraans internetsysteem, dat grotendeels is afgesneden van het wereldwijde web (zie ook Cuba). Overheidsorganisaties zouden er inmiddels op zijn aangesloten. De volgende stap is toegang voor de rest van de bevolking. Die moet begin 2013 een feit zijn. Onzeker is nog of de toegang tot het wereldwijde web daarmee helemaal stopt.

(Bron: Reuters)

 

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.626 keer gelezen