Binnenkort ga ik op vakantie. Lekker weg uit de maalstroom. Ik ben van plan om het deze vakantie anders aan te pakken. Niks geen stress, niks geen spanning, niks wat me kan afleiden van mijn eindeloze uitzicht op zee. Deze keer, weiger ik pertinent om ook maar één boek mee te nemen. Ja, je leest het goed: ik ben straks 2 weken boekloos.

Het wordt niet makkelijk verwacht ik. Want ik lees elke dag wel. Boeken bieden mij entertainment, leren me van alles en openen een compleet nieuwe wereld voor me. Maar deze vakantie zijn ze niet welkom.

Oké, oké, oké

Oké, even eerlijk, ik ga helemaal niet op vakantie, dat ben ik al geweest. En als ik zou gaan, zou ik zeker mijn boeken niet thuislaten. Maar vervang in het verhaal hierboven boeken door internet en je hebt de start van het type artikel dat ik elk jaar weer zie en me elk jaar weer aan erger: “ik ga een tijdje offline, dat wordt spannend.”

Waarom?

Boeken hebben veel weg van internet. Zoals gezegd openen ze de deur naar een hele nieuwe wereld. In die wereld kun je leren, kun je genieten, beleef je avonturen, doe je nieuwe inzichten op en je kunt er zelfs beter van worden in je werk. Maar als ik met overmatig gevoel voor drama zou vertellen dat ik een week zonder lezen zou gaan, zou je me waarschijnlijk voor gek verklaren. Want kom op, waarom zou ik!

You rule

Het internet is een eindeloze bron van informatie en entertainment, maar ook een bron die jij bestiert. Wil je geen werkmail ontvangen op vakantie? Dan gooi je gewoon je email dicht. Ben je je twitter-followers zat? Dan pleur je een tijdje twitter eraf. Heb je controle over jezelf? Dan kijk je gewoon niet. Ben je nóg gedisciplineerder? Dan maak je je er gewoon niet al te druk over.

Wurm

Er is niks mis met het web. Zoals er niks mis is met boeken. Mis wordt het bij gratie van hoe je er zelf mee omgaat, net zoals met boeken. Zo ben ik een echte boekenwurm. Toen ik nog voor een baas werkte en ik even een rookpauze nam, liep ik de hele weg naar de lift in het boek van de dag te lezen, de 12 etages naar beneden las ik door, in de rokersruimte keek ik niet op of om en pas wanneer ik weer terug was achter mijn pc, ging het boek weer in mijn tas. Niemand die daarover klaagde, maar als ik datzelfde doe via mijn telefoon of tablet, heeft Jan én alleman daar een niet al te positieve mening over.

Raar.

Zonde

Offline gaan voor je vakantie is gewoon niet al te slim. Het web biedt je allerlei moois dat je offline er niet bij kunt hebben. Extra informatie, tips en ideeën voor leuke uitjes, ervaringen van anderen. En nee, ik zeg niet dat je je leven moet leven via Instagrams en nee, ik zeg niet dat elke gedachte moet gaan over hoe je dit avontuur nu weer in 140 karakters samenvat. Maar echt, er zijn maar bar weinig mensen die dat doen. De meeste mensen dénken dat ze dat doen, maar in de praktijk valt dat vreselijk mee. Die 3 picca’s die ze per dag delen van hun bestaan hebben hen niet veroordeeld tot een leven dat alleen nog maar geleefd wordt door de lens van hun smartphone.

Waarde

Uiteraard snap ik het best. Het web is – nog steeds – relatief nieuw. En zoals ouders met de komst van boeken waarschuwden dat je dommer werd van lezen (en potentieel blind), moeten we ook waar het het web betreft door die fase heen. Samen vinden we heus een manier om dit medium volledig en zonder al teveel gevoel voor drama in ons leven te integreren. Maar laten we wat meer haast maken, zodat ik niet elk jaar in élk tijdschrift over die ene week offline hoef te lezen. Want niet alleen is dat saai, maar ook zonde voor de reputatie van een medium dat meer toevoegt dan het afdoet.

Voel je je nu aangesproken? Dan heb ik een filmpje voor je, van iemand die ook nogal wat overdrijft :)


Geschreven door