Heftig als je het leest: doodgaan op twitter. De dood live meemaken. Het gebeurt elke dag. Zo kwam ik iemand tegen: twitteraar en blogger Hans Groeneweg.

Twitteren tot het laatst

Tot de laatste adem schreef twitteraar en blogger Hans Groeneweg over zijn ziekte en de onvermijdelijke dood. Hans Groeneweg leed aan COPD en was in de ergste fase beland. Het zou niet lang meer duren, maar hoe lang niet lang was, durfden de artsen niet te zeggen. Hij hield sinds 23 augustus 2010 een blog bij onder de naam Hans’ laatste gevecht. Over het ziek zijn en de moeite van het ademen. Als je adem ontnomen wordt door zo’n ziekte.

Dreigende tweets

De tweets krijgen een steeds dreigender toon. Het gaat niet meer en hij kiest voor een zelfverkozen dood. Hij neemt afscheid van zijn twittervrienden. In een laatste blog schrijft hij dat het zijn laatste blog is. Het is afgelopen. Hij bereikt de twilight zone. Het is voorbij. Ik vertrek.

Laatste woorden

Aangrijpende woorden. Ook al ken je deze man niet. Deze woorden zijn geschreven door een man die er niet meer is. De laatste minuten van zijn leven besteedde hij aan een tweet. Hij schrijft dat hij en zijn vrouw Bella huilen. Huilen dat het voorbij is. Dit leven. En dat terwijl je nog zoveel had willen doen. Ik lees: afscheid nemen van het leven doet pijn. Ook al ben je nieuwsgierig naar wat er komen gaat en wat er aan de andere kant is. Het leven is kostbaar en dat leven deel je op facebook en twitter.

Bijna gelukte annihilate

Ik kijk soms nog eens naar de laatste woorden van Komrij op zijn facebook-pagina: ‘Binnenkort verschijnt: bijna gelukte annhihilate.’ Niet zijn echte laatste woorden, maar wel zijn laatste facebook-woorden. Het leven verplaatst zich meer en meer online. De dood ook. Dat is heftig. Wat ook confronterend is: je leeft evenmin voort op internet. Ook daar stoppen je twitteraccount en facebookpagina. Ze bestaan misschien nog wel, maar het leven is eruit.

Grafzerk twitter

De mens achter de pagina is er niet meer. Zo verdwijnt een blog als die van Hans Groeneweg langzaam in de tijd. Geen nieuwe blogs meer. Geen nieuwe tweets. Vrienden en volgers reageren in blogs en tweets. De laatste blog van Hans Groeneweg staat als een heuse grafsteen op het wereldwijdeweb. Als de zerk op het graf. Internet en de wereld smelten samen.

0 Shares:
Dit artikel is 5.587 keer gelezen