Sinds de actie van PNO – Op zoek naar Penelope – bekend werd gemaakt zijn een hoop creatievelingen de strijd met elkaar aangegaan om de meeste stemmen te krijgen en zo de droombaan binnen te slepen. Het is dat ik een onwijs leuke kantoorbaan heb en hier dus geen tijd voor kan maken, anders was ik ook helemaal los gegaan om deze ontzettend gave baan in de wacht te slepen. Maar hoe ver kun je gaan in deze strijd en hem wel eerlijk houden?

Creatief of simpelweg vals spelen?

Je kunt online niet om deze actie heen want continu zie je de tweets voorbij komen met #opzoeknaarpenelope. Er was echter 1 tweet die me opviel om de simpele reden dat het me deed afvragen of ik dit nou erg slim vond of gewoonweg manipulatief.

Het was een RT van het account @GetOnlineVotes. Hierin werd gevraagd massaal op een, niet nader te benoemen, deelnemer te stemmen. De persoon die dit RT’en vroeg zich af of dit wel eerlijke competitie was. Is dit jaloezie van een deelnemer die dit zelf niet heeft bedacht of is dit gewoon simpelweg geen fair play meer?

Wat zou Penelope vinden?

Ik heb er even over na moeten denken wat ik hier van vond. Penelope moet natuurlijk slimme maniertjes weten te vinden om op te vallen en moet de online wereld kennen als haar broekzak. Maar Penelope is ook eerlijk en creatief, iets wat deze actie niet echt is.

Als bedenker van deze zoektocht zou ik hier niet blij mee zijn, maar ja kun je iemand uitsluiten als hiervoor geen spelregels zijn?

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden! Oneerlijk of gewoonweg slim? 

0 Shares:
15 comments
 1. Ik vind het een erg oneerlijke strijd, er zijn penelope's die binnen een dag ineens super veel stemmen hebben wat gewoon eigenlijk bijna niet mogelijk is om in een keer zo veel stemmen te hebben. Zo veel FB vrienden of Twitter followers heeft bijna niemand.

 2. Snap heel het nut van die actie niet zo goed. Ik zie overal posters hangen en titels van advertorials maar ik voel me niet echt aangesproken als man als je in de advertentie al Penelope ziet staan. De oproep maakt dus wel nieuwsgierig maar sluit niet helemaal af. denk dat ik niet de enige man ben die er zo over denkt. Maar dat is een ander verhaal denk ik.

 3. Ik herken mezelf iets te veel als degene die reageerde op deze zet, vandaar mijn reactie. Ik deed dit niet uit jaloezie; de goede lezer had gezien dat ik juist bewondering heb voor deze Penelope. (Een actie waar ik overigens niet zelf aan deelneem, maar wel een favoriet heb)
  De concrete kwestie aan deze Penelope (m) was:
  "Maar. Is dat niet indirect hetzelfde als stemmen kopen? Je betaalt alleen met iets anders dan geld."
  Waarop een eerste antwoord kwam dat het vergelijkbaar is met stemmen aan vrienden vragen. Het essentiële verschil vind ik: "Ik help mijn vrienden/kennissen met een stem in een wedstrijd als ik vind dat ze deze verdienen. Bij GOV zien ze niets van je."
  Hierop gaf 'Penelope' aan dat hij het ook wel op de rand vond. Mijn vraag lijkt me dus niet geheel onterecht.

 4. Het zal PNO, tenzij ze daar echt heel naïef zijn, allemaal weinig boeien. Deze hele actie is bedoeld om online buzz te creëren en dat gaat juist ontzettend goed als er mensen dit soort acties ondernemen en anderen daar weer een mening over hebben…
  Ondertussen vraag ik me wel af of het wel zo'n droombaan is en of je niet gewoon als marketingmarionet heen en weer gejojood gaat worden. Die Mini zal wel vol stickermateriaal zitten en als dat halfjaar voorbij is geldt dat ook voor je online profiel: als iemand je naam googlet zien ze alleen nog maar Penelope, Penelope, Penelope. En een iPad? Serieus? Iemand die niveau genoeg heeft om voor Emerce en Marketingfacts te bloggen en beschikt over 'waardevolle freelancetijd', die hééft toch al lang een iPad (of wil er geen).
  Tenslotte snap ik het van zo'n verzekeraar ook niet. Wat heeft het allemaal nog met verzekeren te maken? PNO levert 'zorgverzekeringen in de creatieve industrie'. Nou is dat een tak waar nogal wat klappen vallen de laatste tijd. Je zal als PNO-verzekerde maar net je baan kwijt zijn geraakt en dan die hele Penelope-hype over je heen krijgen… Persoonlijk zou ik dan eens uit gaan kijken naar een andere verzekeraar.
  Sorry voor de rant.
  Tot overmaat van ramp zie ik nu ook dat Hendrik-Jan het allemaal ook al gezegd heeft: https://www.42bis.nl/2012/09/droombaan-zoek-de-pat

 5. Ik doe zelf mee met de Penelope actie en sta zelfs (nog) op nummer 1 waar ik heel dankbaar voor ben. Ik heb het echt te danken denk ik aan mijn twittervolgers, FB vrienden en wat mensen die me het gunnen. Er zijn echter dingen die ik niet begrijp. Naïviteit? De runner up bijvoorbeeld blijft de hele week stabiel ongeveer 600 stemmen achter me lopen, om nu het 2e weekend op rij opeens onwijs veel stemmen te krijgen. Spreekt zij doordeweeks niemand en bestaat haar sociale leven en campagne er uit om in het weekend duizenden mensen in levende lijve te vragen op haar te stemmen? Maar goed, ik ben blij met de steun die ik krijg op een eerlijke manier en moet me verder maar niet al te druk maken over de manier waarop andere kandidaten stemmen verzamelen… :)

 6. Ik vind het gewoon slim. Het is ook niet dat je stemmen koopt. Je vergroot simpelweg je actieradius door mensen wereldwijd te vragen op jou te stemmen. Waarom zouden mensen je moeten kennen om een stem te kunnen uitbrengen? Ik heb mij – om een oordeel te kunnen vormen over Get online votes, in plaats van een ongefundeerde mening te gaan verkondigen – zelf ook aangemeld. Over mijn niet bepaald positieve ervaringen hiermee blog ik later vandaag.

 7. Het is een slimmigheid. Maar het profiel van de kandidaat vraagt meer dan slimmigheden. Dus of je er echt iets mee opschiet, is een tweede. Wat betreft de stemmen, dat is iets wat je niet helemaal in de hand hebt. Ik doe ook mee en krijg soms ineens heel veel stemmen, waarvan ik me afvraag of dat wel kan kloppen. Ik weet dat niet, ik kan niet zien wie er stemt. Ondertussen blijf ik stug doorgaan met mijn eigen campagne.

  Er zijn niet voor niets twee wildcards, dat is ook terecht, want je wilt als opdrachtgever ook kunnen selecteren op kwaliteit. En mijn doel was van begin af aan een wildcard. Eigenlijk is het dat nog steeds :-)

 8. Ik ben afgehaakt Penelope. Ik realiseerde me al snel dat ik vrijwel een maand lang onbetaald zou werken om PNO te promoten, om uiteindelijk een freelance baantje op te strijken voor 6 maanden, met een auto die je weer mag inleveren en een iPad (die ik lang geleden aan mijn moeder hebt verkocht omdat ik er niks mee deed). Voor 6X2500e (freelance, dus lever de helft maar in) leek me dat geen goede investering van mijn tijd

Comments are closed.

Dit artikel is 3.737 keer gelezen