Natuurlijk hoor je niet weg te lopen bij een evenement waar je over gaat bloggen, maar de eerste tien zinnen riepen al zoveel weerstand op dat ik besloot de Trendrede niet live te volgen. Ik heb een hoge bloeddruk en las hem later wel, met een glaasje warme melk erbij. Feiten eerst. Twaalf toonaangevende trendwatchers publiceerden voor de derde maal de Trendrede, hun collectieve visie op de nabije toekomst. Ruim tweehonderdvijftig mensen kwamen naar Seats2Meet in Utrecht om het evenement live bij te wonen. Tienduizenden volgen de lancering via een livestream. En er werd getwitterd.

Soundbites

Bij de introductie van de twaalf mannen en vrouwen werd gevraagd om een soundbite. Volkomen logisch dat ze die liever niet gaven. Immers, context is belangrijk en daarom passeerden twaalf nietszeggende one-liners de revue: “Van zelfredzaamheid naar samenredzaamheid”, “circulair denken”, “ontsystematiseren” en “anders kijken, anders doen”. O en delen. Veel delen. Samenwerken en delen. U weet wel, wat wij geeks op internet al jaren doen: file sharing, p2p, social media, bloggen en community building. En voor elkaar zorgen. U weet wel, wat het socialisme vroeger predikte. De laatste soundbite bracht mij in bloeddruktechnisch gevaarlijke regionen: de buurman als symbool voor de ontwikkelingen van nu. “Hij was loodgieter en is nu energieconsultant, een zzp’er die zijn eigen schulden betaalt.” U bedoelt: een vakman voor wie geen baan meer is, die zich heeft omgeschoold tot dienstenleverancier en nu volledig verantwoordelijk is voor zijn eigen inkomen en niets meer van de overheid kan verwachten? Een zelfstandige zonder pensioen? Dat is de toekomst?

Fucking Maya’s

De openingszin van De Trendrede is: “De Maya’s hadden gelijk.” I beg your f***n pardon? De Maya’s? De bevolking wier tijdsmanagement door verdwaalde westerlingen is geadopteerd om te bewijzen dat de wereld binnenkort vergaat? Ja, die Maya’s, want de samenleving gaat ten onder en wel dit jaar. Ten onder aan oud denken en oude systemen. De tijd van pleisters plakken is voorbij, we moeten – weet ik veel, circulair gaan denken en samenredzaam zijn.

Ik kon het niet meer. Ik sloop naar buiten en rookte een sigaret met een collega-ondernemer, die weigert zichzelf nog langer  ZZP’er te noemen. Ze is namelijk verdorie ondernemer en/of Zelfstandig Professional. ZZP’ers zijn de nieuwe zwarte schapen van de samenleving: de gesjeesde werknemers, de uitzendkrachten, de mensen voor wie geen werk meer is en die tegen wil en dank zelfstandig zijn.

Boze eenpitter

Ik vroeg me af waarom ik zo boos was. Kennelijk raakte dit allemaal geen gevoelige snaar. Na wat intern gemijmer realiseerde ik wat het was. Even los van de vaagtaal en de constateringen zonder praktische oplossingen, bevestigde het evenement dat grote organisaties om mij heen mondiale spelletjes spelen en ik als freelancer en burger geen enkele invloed heb. Wat maakt het uit wat de grote trends zijn? Ik probeer te leven en te overleven, maar de vrijheid is beperkt. Mijn telecomabonnement verlagen? Onmogelijk. Mijn belastinglast spreiden? Alleen na het invullen van een dozijn formulieren. Betaald ziek zijn? Alleen als ik 200 euro per maand betaal en minimaal vier weken geveld ben. Natuurlijk was het mijn keuze om zelfstandig te werken en geen baas te hebben, maar zelfstandigheid gaat gepaard met toenemende lasten en beperkingen en daar heb ik niet voor gekozen. Daarin heeft De Trendrede wel gelijk: in Nederland geldt controle op controle en het is funest voor ons vertrouwen.

Liev

Lees het document, het is beslist interessant. Een lieve, oudere heer zei het prachtig te vinden dat twaalf mensen zo samen hadden gewerkt aan één visie. Dat is ook zo. Ook vond het hij het interessant om te zien wat jongeren nu ondernemen om hun wereld te verbeteren, zoals hij in zijn jeugd ook had geprobeerd. Het maakte me minder boos: de Trendrede als trend.
Dus ik ga gewoon door met integere blogjes tikken en leugenloze stukkies schrijven. En verder ga ik stemmen – omdat het kan – en ben ik lief voor mijn moeder, mijn buren en mijn (internet)vrienden. Hoe dat in trendy termen ook maar mag heten.

 

* de TrendRede is er ook als app voor iPhone, met handige tagcloud voor het vergelijken van de inhoud met voorgaande jaren.

0 Shares:
3 comments
  1. leuke visie op de trendrede heb je! Ik heb hem ook gelezen, twee keer zelfs. Er staan best wat aardige observaties in en de trendrede zet je ook wel aan het denken vind ik. Het taalgebruik is jammer genoeg wat gezocht. Voortdurend zijn ze op zoek naar het formuleren van rake zinnetjes zoals 'Nu zin geven betekent later winst nemen'. Dat gaat een beetje irriteren. Misschien hadden ze ook het niet met zijn twaalven moeten doen, maar met minder. Dan had het meer uitgesproken kunnen zijn. Maar toch: het blijft altijd interessant om nieuwe trends proberen te ontdekken en dingen met elkaar in verband te brengen.

  2. Ben het helemaal met je eens. En voor een club die liever geen soundbites geeft, bevat het document er vele.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.861 keer gelezen