Iedereen houdt van mooie dingen. Kijken naar kunst en design is niet alleen leuk en ontspannend, het inspireert je ook om weer eens met andere ogen naar je eigen omgeving te kijken. Alleen: naar een museum gaan, een kaartje kopen en daar rustig een paar uur rondkijken, hoe vaak komt dat er nou echt van? Bij mij in ieder geval (te) weinig. Gelukkig is kunst kijken nog nooit zo makkelijke geweest. De hele internationale kunstwereld stroomt tegenwoordig via het web bij je binnen. 15 tips voor websites vol mooie dingen.

Lost at e minor

Heel bekend is Lost At E Minor. Met zo’n 10 updates per dag en talloze links naar andere sites over kunst, muziek, design en film kun je uren spenderen in deze schatkamer en sharen tot al je facebookvrienden stapelgek van je worden.

Booooooom

Al net zo’n overdaad vind je op Booooooom!. Niet alleen presenteert de site een enorme collectie van het web geplukte kunst, via hun Blog Network http://www.booooooom.com/the-booooooom-emerging-art-design-photography-blog-network/ linken ze ook naar een aantal andere interessante kunstblog. Je vindt Booooooom! ook op Tumblr http://booooooom.tumblr.com

Notcot

Een site met een iets laconiekere insteek is Notcot Hier vind je tussen de kunstwerken ook af en toe een schattige dierenfoto of een komische video. Allemaal heel knap gemaakt, dat wel. Notcot heeft ook aparte afdelingen voor mode en voedselfotografie.

Artsy

Artsy is een Nederlands kunstblog met dus ook veel aandacht voor Nederlandse kunstenaars. Artsy doet ook verslag van kunstevents en laat zo goed zien wat er leeft in de Nederlandse kunstwereld.

Unurth

Street art is immens populair. De al dan niet legaal aangebrachte kunstwerken geven leven aan oude gebouwen of andere dingen die normaliter onze straten alleen maar ontsieren. Alleen, om street art te bekijken waar je niet toevallig naast woont moet je stad en land afreizen. Blogs als Unurth (en natuurlijk de sociale media) verzamelen foto’s van straatkunst van over de hele wereld. Dit rustig vormgegeven blog levert je dagelijks een glimlach op.

Design you trust

Design you trust, de naam zegt het al, concentreert zich op design. Dat kan van alles zijn, van elektrische apparaten, via vakantiehuizen tot WordPress-themes.

Colossal

Colossal concentreert zich op de visuele kunsten en plaatst vaak een uitgebreide uitleg over project en kunstenaar bij de foto’s. Hier staan ook vaak hele mooie natuurfoto’s.

Cool Hunting

Cool Hunting  is meer een algemeen curation-blog in de geest van Brainpickings en Boingboing, maar met heel veel design en beeldende kunst.

Faith is torment

Op Faith is torment vind je vooral veel fotografie en schilderkunst. Kunstenaar Jason Jose linkt er naar sites met beeldende kunst die hem aanspreken. Vaak zijn is dat werk met een magisch-realistische inslag.

Information is beautiful

Information is beautiful is een blog met een hele andere insteek. Op de site staan alleen maar datavisualisaties. Maar die zijn vaak zo mooi en knap gemaakt dat je het makkelijk kunst kan noemen.

Lustik

Lustik is een Tumblr met een voorkeur voor het absurde. De redactie volgt een grote hoeveelheid coole kunst-tumblrs en plaatst soms wel twintig coole afbeeldingen per dag. Niet verslaafd raken, want je komt nergens anders meer aan toe.

Mocoloco

Mocoloco richt zich niet puur op kunst maar ook op architectuur en binnenhuisontwerp. Dat betekent binnen kijken bij de coolste huizen van de planeet.

Juxtapoz

Juxtapoz  is wat meer ‘edgy’ dan de andere blogs die ik hier noem. Er zijn een tatoeage-rubriek, veel (vaak nogal bizar) werk van striptekenaars en andere dingen die ‘op het randje’ zijn (video van een oogbaltatoeage, iemand?). Ben je niet al te preuts aangelegd (en zit je niet op je werk), klik dan ook eens op hun erotica-afdeling.

Trend tablet

Een van mijn nieuwste ontdekkingen is Trend Tablet, het blog van de Nederlandse trendwatcher Lideweij Edelkoort. Edelkoort verzamelt mooie en bizarre zaken die op de een of andere manier iets zouden kunnen zeggen over hoe de toekomst eruit gaat zien.

Behance

The Behance Network doet verslag van bijzondere kunstprojecten. Film, fotografie, design, kunst in de openbare ruimte: alles komt aan de orde. Er is een enorm archief waarin je nooit uitgedwaald raakt. Je kunt selecteren op kunstdiscipline, locatie en een heleboel andere criteria. Als je inlogt met je Facebook, Google of LinkedIn-account kun je heel makkelijk je favoriete kunstprojecten volgen. Behance is ook een curation site. In 25 categorieën verzamelen ze mooie dingen van app-ontwerp tot visagie.

Weten jullie nog goede kunstblogs? Zet ze hieronder in de comments want mijn Google Reader heeft altijd honger. Veel kijkplezier!

0 Shares:
4 comments
  1. Ik mis mijn eigen EYEspired.nl in dit lijstje, waar je ruim 1.000 blogposts vind boordevol met inspiratie!

  2. Hartstikke handig deze lijst. En ook weer niet want ik heb nu in 1x keer meer goede kunstblogs te lezen dan ik tijd heb. Is daar geen oplossing voor?

    Hennie

    <a title="Massage Amsterdam" href="http://www.jiskmassage.nl/&quot; rel="nofollow">Massage Amsterdam

Comments are closed.

Dit artikel is 25.369 keer gelezen