Onlangs ontstond er nogal wat commotie rondom het Twitter misbruik van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney. Hij verzamelde op Twitter in 48 uur 135.000 volgers, waarvan de meesten nep bleken te zijn. Helaas blijkt hij niet de enige…

Nep + Twittervolgers = Big Business

Barracuda Networks publiceerde onlangs de bevindingen van een onderzoek naar het kopen van Twittervolgers: “The Underground Economy of Buying Twitter Followers: Dealers, Abusers and Fake Accounts”. Uit dit onderzoek blijkt dat het kopen van nepvolgers schering en inslag is en dat het aantal fake-profielen schrikbarend toeneemt. 

Valse profielen binnen sociale netwerken zijn momenteel een hot topic en vormen de basis van een groeiende zwarte markt. Op deze markt zijn mensen actief die duizenden valse profielen verkopen aan personen die hun (schijn)populariteit willen vergroten. Bijvoorbeeld om advertenties te kunnen verkopen op basis van hun grote volgeraantal.

Het onderzoek in vogelvlucht

Barracuda Labs maakte in maart 2012 drie Twitter-accounts aan en kocht het voor elk van deze accounts tussen de 20.000 en 70.000 Twitter-volgers via eBay en andere websites. Vervolgens analyseerden ze een willekeurige steekproef van meer dan 70.000 valse Twitter-accounts die worden gebruikt om nepvolgers te verkopen.

“Nepgebruikers zouden een belangrijk aandachtspunt moeten vormen voor zowel Facebook als Twitter gezien de bedreiging die zij vormen voor het vertrouwen van gebruikers, de online veiligheid en het gemeenschapsgevoel binnen deze sociale netwerken”, aldus Dr. Paul Judge, chief research officer bij Barracuda Networks. “Bovendien vormt dit een duidelijke bedreiging voor de advertentie-omzet. Bedrijven beginnen zich namelijk vragen te stellen over de werkelijke zichtbaarheid en reikwijdte van hun advertentiecampagnes.”

De belangrijkste onderzoeksbevindingen

  • Verkopers zijn overal te vinden: Er zijn 20 verkopers op eBay en 58 websites onder de top 100 zoekresultaten van Google die valse Twitter-profielen aanbieden.
  • Misbruikers hebben een enorm aantal volgers: De gemiddelde misbruiker heeft 48.885 Twitter-volgers. De gemiddelde valse Twitter-account volgt 1.799 accounts.
  • Het aantal valse profielen neemt zienderogen toe: De gemiddelde prijs voor valse volgers bedraagt slechts 18 dollar per 1.000 volgers.
  • 61 procent van de valse Twitter-accounts is minder dan drie maanden oud. Valse Twitter-accounts zijn gemiddeld 19 weken oud.
Twitter doet zijn best om de fake-accounts te bestrijden, maar het lijkt voorlopig vechten tegen de bierkaai. Waaruit maar weer eens blijkt dat een groot aantal volgers niet leidend zou moeten zijn in ons oordeel over de kwaliteiten van een Twitteraar.

 

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.540 keer gelezen