Ja, ik had jullie graag verrast met de verkiezingsapp 2012. Maar als je mij volgt op Twitter, dan is de verrassing er eventueel al af. Via een ongevraagde autotweet heeft de app in kwestie (waarvoor ik Twitter gebruikte om in te loggen) namelijk het goede nieuws al verspreid. 

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/Contentgirl/status/238192139169832960″]

Heel irritant en ook zonder expliciete toestemming van mijn kant. Eigenlijk ben ik daarmee al redelijk afgehaakt op deze app. Maar goed, je moet wat overhebben voor je website, dus zet ik door en probeer de Verkiezingen 2012 app (beschikbaar voor iPhone en Android) toch maar even voor je uit.

De app

Het idee achter de app – misschien is dat toch wel handig om te weten – is dat het meer en ander is dan een kieswijzer. De bedoeling is dat je door middel van quizzen over de politiek, de spelers en de standpunten beter leert kennen en zo een betere keuze kan maken in september.

Na inloggen en de autotweet kan ik dan eindelijk met de spelletjes aan de slag.

Althans, niet meteen want de app crasht direct de eerste keer dat ik het probeer. Aan mijn telefoon ligt het vast niet: de Samsung Note is een snel bakkie en werkt meestal prima. Maar ach, de app is ook pas vandaag live gegaan, dus je moet wat geduld hebben.

Bij de tweede poging lukt het me wel een spelletje te kiezen.

Het spel

Het quiz-aanbod is vooralsnog (?) beperkt. Je kunt kiezen voor een quiz over CDA-, PVV-, PvdA-, SP-, of VVD-politici. Maar ook voor een quiz over Alle politici of de politici uit kabinet Rutte I. Heb je gekozen dan krijg je een aantal namen te zien en een aantal foto’s en moet je die met elkaar matchen. Ook kun je beschrijvingen krijgen zoals “De nummer 14 van de PvdA” en moet je die matchen met een foto. Ik heb niet heel lang gespeeld, dus het zou zomaar kunnen dat er nog meer vormen zijn.

Dat laatste hoop ik dan ook maar, want dat ik de koppen van politici kan herkennen helpt me natuurlijk totaal niet bij mijn stem. Je mag hopen dat een stem gebaseerd is op inhoud en niet op hoe een politicus eruit ziet.

Volgens het persbericht van de makers:  “Als je het spel speelt, word je langzamerhand beter in het onthouden wie de politici zijn en waar de partijen voor staan; dat is waarom kiezers maar ook politici het spel gemiddeld meer dan 50x per persoon spelen,”

Dat eerste deel betwijfel ik en ook het deel waar je meer dan 50 keer zou spelen vind ik twijfelachtig. Zo spannend zijn de spelletjes niet en laten we eerlijk zijn, waarom zou ik de nummer 14 van GroenLinks eigenlijk moeten kunnen herkennen (no offense aan de nummer 14 van GroenLinks natuurlijk).

Om het spelelement te vergroten hebben de makers badges gemaakt die je kunt verdienen door allerlei spelprestaties – die mij nog niet duidelijk zijn. Denk aan de Frits Wester badge, de Rutger Catsricum badge en de DWDD badge. Tsja….

Dus..

Het spel is wat mij betreft te beperkt om iets toe te voegen aan de verkiezingen en zeker aan mijn keuze. De meeste politici interesseren me eigenlijk niet zo en de partijpunten ben ik in mijn korte ervaring met het spelletje nog niet tegengekomen. De badges, ach…we don’t need no stinking badges señor. Aan de andere kant: het spel is gratis, dus als je het niet erg vindt dat hij een autotweet stuurt (geen idee wat hij doet als je via Facebook of LinkedIn inlogt), kun je er best even mee friemelen en checken of je de nummer 44 van het CDA herkent.

0 Shares:
Dit artikel is 2.456 keer gelezen