Surfen op m’n tablet bevalt buitengewoon goed. Net als allerlei andere online acties die de moderne mensch digitaal uitvoert: spelletjes spelen, socializen en filmpjes kijken. Het lezen van boeken bevalt minder. Hoe zit dat?

Gratis en goedkoop: ja

Gratis of goedkoop is niet altijd slecht. Er zijn gratis apps vol boeken. Er zijn bijna gratis apps met nog veel meer boeken. En steeds meer schrijvers bieden hun boek voor een prikkie aan via een app of online. Dat alleen al zou je moeten verleiden om boeken te lezen op een tablet. Maar goed: de bibliotheek is ook goedkoop, maar niet iedereen is er lid van.

Kranten lezen: ja en ook een beetje nee

Ja, ik lees graag de krant op mijn tablet. Het werkt goed, prima in- en uitzoomen. Ik kan losse exemplaren kopen, hoef niet in de rij bij de Bruna en het is goedkoper. Bij sommige apps is live news geïntegreerd: super! Een nadeel: ben ik een weekend thuis dan is het niet gezellig voor mijn lief als de krant op een kille tablet staat. En wij houden van gezellig. In het weekend geldt daarom: de echte krant is de beste krant.

Oh no: I see reflections…

Zon, hartstikke leuk hoor, maar niet als je een boek probeert te lezen op je tablet. Dan haat ik zon. Zijn wel verschillende folies op de markt voor laptops, telefoons en tablets die het hele probleem zouden voorkomen. Ik heb een iPad 1. Op versie 2 en 3 zou het beter moeten gaan. En er zijn tablets met een eReaderswitch. Klinkt goed. Dat zou nog een extra reden zijn om overstag te gaan.

Waar is het stopcontact?

En wie moest haar tablet uit de brandnetels vissen omdat hij zo nodig opgeladen moest worden op het stroompunt op de camping? Moi, natuurlijk. Een voorwaarde voor lezen op je tablet is stroom. Ik behoor regelmatig tot het stroomloze soort vakantiemens. En daar houdt Mr. Tablet niet van.

De belofte van Bol of toch niet

Een jaartje geleden raakte ik enthousiaster over lezen op de tablet. De supersonische opgeblazen blauwe assistent van Bol maakt me blij met de mededeling dat ik al mijn gekochte papieren boeken op korte termijn ook gratis als digitaal boek zou kunnen lezen. Helaas nog niks van vernomen. En wat is het nut er eigenlijk van: ik koop een papieren boek, dat lees ik en zet ik in de kast. Ik haal een boek voornamelijk uit de kast om het uit te lenen of om het een nieuwe plaats te geven in diezelfde kast. Ik herlees nooit wat. Enthousiasme was leuk in dat geval, maar nutteloos.

Hmm…

Oké, ik heb me geïnstalleerd: de gordijnen zijn dicht en de iPad is tot 100% volgestroomd. Mijn tablet biedt toegang tot duizenden boeken. Toch pakt het me niet om verder te lezen in een digitaal verhaal. Ik heb het echt verschillende keren geprobeerd. Er zijn genoeg redenen voor. Het is milieuvriendelijker. Het kost een stuk minder. Het is snel. Digitale boeken zouden eindelijk voor een opgeruimd huis zorgen. Ik heb een buitengewoon innige relatie met mijn tablet; we hebben zelden ruzie. Maar het lukt me nog niet om het lezen op een scherm te omarmen. Lezen op je tablet: ja en nee. Hmm, toch maar nee voorlopig.

0 Shares:
Dit artikel is 7.846 keer gelezen