Met een paar mensen ‘even’ iets afstemmen. Vergaderingen die maar duren en duren zonder dat er acties aan verbonden worden. En waarbij wederom diezelfde aan het woord zijn geweest als vorige week en je eigenlijk nog steeds niet weet wat Anneke of Joost hadden kunnen toevoegen. Kom je regelmatig thuis na een brainstorm en is het doel weer niet bereikt? Lees verder!

Hoe kun je het beste uit je team halen?

Deze vraag bleef mij bezig houden de afgelopen weken. Ik heb een geweldig idee voor een platform. Echt, ik meen het! Het wordt geweldig, cool en iedereen wil er straks op. Ik voel het! Het heeft alleen wel behoorlijk wat verschillende elementen. En die moeten aan elkaar geregen worden. Ik kan zelf een hele hoop, maar niet alles. En dus heb ik mensen nodig om me te helpen dit op te zetten. Die ook allemaal weer hun eigen expertise hebben, maar niemand weet alles. Leuk dilemma he? Want we zullen echt samen iets neer moeten gaan zetten om dit voor elkaar te krijgen. Vele visiedocumenten en mindmaps later is er nu een brainstormsessie gepland en gaan we gezamenlijk aan tafel. Spannend! Zij de kennis, ik de visie. Dat overbrengen is al een leuke klus. Wat ben ik blij met mindmaps, die kort en krachtig de essentie van je zaak weergeven. Wil jij trouwens ook je mindmaps delen? Kijk dan eens naar Freemind. Opensource, gratis, in pdf om te zetten en eenvoudig in gebruik. Maar goed, we dwalen af.

Hoe kun je nu dus het beste uit je team halen?

Zet ze bij elkaar in één ruimte. Ja, echt, zelfs met het nieuwe werken, flexwerken, skype en videoconferenties via gmail (ja, dat is nieuw, ziet er best leuk uit) bieden niet hetzelfde voordeel als bij elkaar zijn: gedeelde energie. Ik weet het, klinkt zweverig, maar die flow, dat gevoel van: “ja, dit gaan we samen doen!” dat is toch het sterkst als je samen braint, bouwt en koffie drinkt. Belangrijk hoor, dat laatste, en meteen de eerste tip: zorg voor koffie, thee, fris en lekkere dingen. Op een lege maag kun je niet brainen en hé, iedereen verdient een rustpauze. Zo min mogelijk suiker trouwens, want daar word je moe van. Sterker nog (tip 2): iets uitdenken, bespreken, pauze en daarna nog een keer is de handigste opzet. Reflecteren is één van fijnste creatieve tools die je hebt. Ook voor je deelnemers.

Hoe werkt effectief brainen?

Voorbereiding is de key. Dus eerst ga je bedenken wat je wilt bereiken. Als je geen haven in gedachten hebt, gaat geen koers je er brengen. Eerst de haven, dan de koers, dan de zeilen stellen voor meer vaart. Oké. Eerst een doel. Wat wil je bereiken in de sessie? Welke kennis heb je al, wat moet je nog uitzoeken en wie heb je nodig (vooraf en tijdens de sessie). Als dat helder is, kun je mensen uitnodigen. Maak het doel meteen helder en concreet en geef mensen de kans alvast na te denken en zich voor te bereiden. Of nee te zeggen. Beter nu, dan tijdens. Een brainstorm hoeft niet veel tijd te kosten, als jij het voorbereidende werk goed doet. Effectief kun je maximaal een kwartier brainen. Daarna wordt het een heleboel -eren: analyseren, bekritiseren, evalueren en hopelijk leren en inspireren.

Uitvoer. Check vooraf altijd of het doel helder is bij iedereen. Dan – en dit is cruciaal – laat je iedereen eerst voor zich brainen. Niet meteen allemaal alles door elkaar roepen. Put eerst eens uit je eigen geweldige kennis. Ieder voor zich. En moedig mensen aan om zo gek mogelijk te denken, te associëren, het kan niet gek genoeg. In de brainfase niet modereren, coderen of rubriceren, gewoon laten komen wat er in je op komt. Wat het nut is, zien we later wel. (Zo weet je zeker dat Anneke en Joost ook hun input hebben gegeven, zonder dat de haantjes alle ruimte hebben opgeëist) Je hersenen werken automatisch associatief, als je ze de ruimte geeft en niet alles meteen weer afschiet wat je verzonnen hebt. Laat het een mooi, kleurrijk geheel worden.
Als iedereen tien minuten heeft gehad, plakken op de vellen maar en delen! (Deze flipovervellen hang je klaar). Nu is er tijd om je te laten inspireren en in te haken bij wat anderen hebben verzonnen. Laat je team rondlopen, bewegen, meer opschrijven (niets weghalen, maar alleen toevoegen!).

Tijd voor het -eren. Ja, nu mag een ieder zijn oordeel loslaten. Wel elkaar blijven respecteren! En ja, lekker analyseren, rubriceren, beredeneren en inspireren.

Tijd om even afstand te nemen. Verlaat de zaal, drink iets, neem een plaspauze en kom dan weer terug. Wat was het doel ook alweer? Oh ja. Wat hebben we nu? Genoeg? Nee? Nog een rondje brainen. En plakken. En spelen :) En daarna pas weer analyseren, reflecteren en andere -eren.

Haal het beste uit je team

De key om het beste uit je team te halen is een ieder te waarderen (weer -eren!), een stem te gunnen en samen te bouwen. Iemand die zijn eigen zin wil doordrukken, heeft geen plek in een brainstorm. Lekker brainen valt of staat met een open mind. En daar ben jij als facilitator voor. Brain ze!

0 Shares:
Dit artikel is 3.195 keer gelezen