Een eindeloze stroom content komt dagelijks je kant op. Ben jij ook zo iemand die alles leest wat uit letters bestaat? 8o e-mails, 16 artikelen online, 2 boeken diagonaal, 24 whatsapp’jes, 46 Facebookberichten en 36 tweets, een pot pindakaas en twee flessen shampoo. En dat allemaal op 1 dag. Als je binnenkort nog vakantie hebt of een vrij weekend, neem wat tijd om je leesbalans op te maken. Hoeveel wíl je eigenlijk lezen per dag?

Waarom lees je?

  1. Het beste antwoord is natuurlijk ‘…omdat ik het interessant vind’. Als enthousiaste lezer loop je online echter al snel tegen een beperking op: er is zoveel interessants te vinden, dat je keuzes moet maken. Ga je een bepaalde (nieuws)site volgen, of lees je een persoon die (al dan niet zakelijk) belangrijk voor je is? Vroeger keek je daarvoor naar Rondom tien, of nam je iedere presentator voor lief.
  2. ‘…omdat het me inspiratie oplevert.’ Dat kunnen voorbeelden zijn van content die inspirerend is of van zakelijke inzichten die navolging verdienen. Het houdt je kritisch, je blijft vooruit denken. En je kunt ook nog eens iets delen met je netwerk. Vroeger had je daar literatuur- en filosofieboeken voor.
  3. ‘…om bij te blijven.’ Natuurlijk surf je je niet gek, maar blijf je bij via tientallen rss-feeds die de berichten automatisch laten binnenkomen in je mail-programma. Vervolgens zit je met een bomvolle mailbox, al dan niet handig ingedeeld. Vroeger had je 1 dagblad om bij te blijven.

Wat lees je niet meer?

Dat is natuurlijk een strikt persoonlijke aangelegenheid die je niet per se openbaar hoeft te maken. Wat ik in geen geval meer lees om vrije schijfruimte te creëren:

  • alle nutteloze updates van Linkedin-groepen;
  • aanbiedingen in welke vorm dan ook: van foldertje op de deurmat tot en met speciaal geselecteerde e-mail of tweet;
  • alle sites waarop ik me meer dan 2x geërgerd heb omdat de inhoud waardeloos was; oei dat klinkt natuurlijk heel erg paternalistisch. Vergevingsgezindheid doet de lezer in dit geval echter zwaar de das om.
  • populair maar met slechte kwaliteit; en ja, ik ben dan wel geen taalpurist, maar bij meer dan 3 spelfouten loop ik toch echt het risico dat m’n harde schijf crasht.

Wat lees je nog wel?

Alles wat de volgende toets kan doorstaan:

  1. Zou je het in je vakantie lezen? Stel je voor dat je met je smartphone (iPhone natuurlijk) in je hand relaxed in je vakantieverblijf vertoeft: maak steeds in een split-second de keus ‘wel of niet lezen’. Persoonlijk eindig ik met een leeslijstje dat een stuk korter is dan mijn inkomende mailbox laat zien.
  2. Is het overzichtelijk en pragmatisch? Bijvoorbeeld deze handige nieuws-vakantie-update op Frankwatching.
  3. Content die een glimlach op je gezicht tovert. Een blog, artikel, mail of tweet die je misschien niet wijzer maakt, maar wel blijer.

 

Vergeet ik iets?

Ik wil deze blog voor jullie graag zo kort mogelijk houden. Duidelijkheid voor volledigheid. Maar zie jij een belangrijke of leuke toevoeging? Maak me blij!

 

0 Shares:
Dit artikel is 2.560 keer gelezen