Herken je dat? Heb je een briljant idee tijdens een last minute ingelaste brainstorm sessie als gevolg van tegenvallende cijfers en je manager roept meteen ‘ja, maar…’ of ‘nee, dat werkte toen ook niet’, ‘daar heb ik toch wat minder mee’ of iets dergelijks. Tja, op die manier kun je ook geen bruikbare ideeën verwachten aan het einde van een brainstorm sessie. Bovendien werkt dit heel demotiverend, ook na de sessie. Zonde van de tijd, gemiste kans… en dat terwijl brainstormen ontzettend cool is en een must voor ieder project!

Hoe kun je dan wel effectief brainstormen? Hieronder vind je praktische informatie met do’s en dont’s voor tijdens een brainstorm sessie. Verspreid ze gerust onder je collega’s. Deze tips zijn voor iedereen nuttig. Mijn ervaring is dat met name managers en de mensen die het echt voor het zeggen hebben binnen organisaties, de regels van het brainstormen onvoldoende beheersen.

Effectief brainstormen

Begin met een duidelijke probleemstelling. Op deze manier zorg je voor een goede focus. Als je helder hebt wat het probleem is, waarom het probleem bestaat en voor wie het precies een probleem is, kun je pas echt Happy brainstormingdoelgericht op zoek gaan naar een oplossing. Het hoeft niet altijd een probleem te zijn. De insteek kan ook algemener van aard zijn, bijvoorbeeld het genereren van ideeën voor een campagne. Stel dan wel duidelijke randvoorwaarden en houd de scope klein, dat voorkomt dat je gaat zwemmen en is makkelijker.

Brainstormen doe je samen

Brainstormen doe je niet alleen, maar samen met andere collega’s. Je kunt elkaars ideeën mooi aanvullen. Dit brengt een fijne flow op gang. Stimuleer elkaars ideeën ook. Elk idee van iemand anders werkt als een katalysator op je eigen creativiteit.
Kom je niet op gang? Schrijf dan eens willekeurige woorden op zoals volleybal, pasta en vakantie. Probeer deze woorden te verbinden met je probleemstelling. Je merkt dat je brein op gang raakt en de rest gaat vanzelf.

Kritiek

Pas op voor kritiek. Tijdens een brainstorm wordt doorgaans veel kritiek geuit op ideeën, alleen is dit niet het doel van een brainstorm. Tijdens een brainstorm gaat het puur om het genereren van ideeën. Het proces is hierin het belangrijkste, niet de inhoud van elk los idee. Dit bevordert het out-of-the-box denken. De selectie van de ideeën volgt later wel.

Idea Killers

Zeg tijdens een brainstorm sessie nooit iets in de trant van: Doe ff normaal! Ja, maar. Geen tijd, veel te druk. Daar hebben we de mensen niet voor. Niet concreet genoeg. Jij werkt hier nog niet zo lang zeker? Dat hebben we al geprobeerd. Dat kan mijn zoon van 3 ook verzinnen. Dit zijn allemaal voorbeelden van idea killers. Ze doden de creativiteit en werken extreem demotiverend. Opeens moet je in beperkingen gaan denken en niet meer in mogelijkheden. Probeer deze blokkade te allen tijde te voorkomen!

Happy brainstorming! :)

0 Shares:
Dit artikel is 7.630 keer gelezen