… en dat het bij jezelf begint. Ik zou eigenlijk een review schrijven over Wrecked van Jeff Goins, een boek over zelfontwikkeling en zelfontplooiing enzo. Het boek is geweldig geschreven en het uitgangspunt legendarisch. Maar hoe verder ik kwam, hoe minder ik het bij de bis vond passen. Daarom doe ik iets anders. Iets van de 12 dingen die ik leerde van Wrecked. Maar dan zonder 12 dingen.

First things first

Noem nooit, nooit en nimmer nooit, je blog “de [hoeveel] dingen die [van belang zijn] voor [jou!]”. In elke blog die zo heet, zit minimaal 1 item waar niemand wat mee kan. Dus jij zeker niet. Maar het lijstje moest af en 11 tips klinkt zo raar. Liever een goed blog over 1 ding dan een wildwaterbaan van uitgekauwde dingen die je al wist. Dus dit blog gaat over 1 ding, vanaf nu in ieder geval.

Being wrecked, de review

Goed, het boek en waarom ik het eerst wel en daarna niet bij de bis vond passen. Een beetje professional leest boekjes waarin staat hoe je jezelf beter maakt. Omdat je een betere versie van jezelf wilt worden. Effectiever, efficiënter, slimmer en misschien zelfs wel aardiger. Maar vooral omdat je wilt weten hoe het menselijk brein reageert op dingen. Zodat je het in kunt zetten om je shit te verkopen, natuurlijk. Gamification tot de max.

Dus ik dacht, zo’n review van een zelfontwikkelingsboekje, daarmee gooi ik wel hoge ogen. En op zich biedt het boek daar ook meer dan voldoende inhoud voor. Het doel, meer uit je leven halen door anderen te helpen, heiligt de middelen, zou je denken. Maar Jeff blijft een beetje hangen in het middel. Het Heilige Middel, als je begrijpt wat ik bedoel.

Vind ik jammer. Want zijn boek gaat in essentie helemaal niet over religie, maar over onze samenleving. Over wat er mis is en dat we daar eens iets aan moeten doen.

De realiteit is hard

De economie verwelkt sneller dan de hortensia’s in mijn nieuwe voortuin, maar de verkiezingsprogramma’s draaien om zaken die van ondergeschikt belang zijn. In ieder geval als je ze vergelijkt met zaken die wel van belang zijn. Scholing, internetvrijheid, massale ontslagen, milieuvervuiling en aso’s op elke hoek. Het is een ongenummerd rijtje, en absoluut niet volledig.

Ben je d’r niet een beetje klaar mee, al dat gezeik? Ja? Kom op dan, ontsnap aan het gezeik. Maar niet als een gillend meisje de verkeerde kant op. Gezeikontlopend gedrag, daar hebben we de politiek al voor. “You don’t get your heart broken on the sofa,” je moet door het gezeik heen. Natte enkels, daar heeft Jeff het over!

Niets schept zoveel voldoening als iets bereiken waar je echt diep voor hebt moeten gaan. Daar slaat de titel van het boek dus ook een beetje op, uit je comfort zone stappen en een goede hap nemen uit de lemons van vandaag. En dan gaat Jeff zelfs nog een stapje verder: je moet het voor iemand anders doen.

All for one!

Niets menselijks is ons, sociale media goeroes van de bovenste plank, vreemd. Dus waarom zouden wij niet iets tofs voor iemand anders doen? Gewoon, omdat zij een duwtje in de goede richting nodig hebben. Zoals verse MKB-ers met een blackhat SEO-boer of een zolderkamerneefje die niet eens weet wat SEO is, politici met goede bedoelingen, muzieklabels en andere copyrighters.

Maar dan dus gratis, zonder eigenbelang en name calling enzo. Who’s with me?! Comment waar je een eind aan wil maken en hoe & misschien krijg je een exemplaar van het boek toegestuurd. Gratis dus he, of je koopt ‘m op Amazon. Daar maak je Jeff dan weer een beetje blij mee.

0 Shares:
Dit artikel is 1.964 keer gelezen