Het Nieuwe Werken, de grote belofte van 2010. Iedereen flexibel! Werken waar je wilt, wanneer je wilt. Doemdenkers vrezen dat werknemers niet om kunnen gaan met hun nieuwe vrijheid en thuis alleen maar Oprah kijken of dat juist het bedrijfsleven (je baas dus) niet om kan gaan met de nieuwe vrijheid die hun werknemers krijgen en de controle in eigen hand willen houden. Maar trust me, dat is het probleem niet.

Het probleem is technologisch van aard. En dan bedoel ik niet eens die aardige IT-jongens in de kelder van het bedrijf waar je werkt… serviceproviders en softwareleveranciers met een middeleeuwse bedrijfsfilosofie verrampeneren de boel.

BYOD

Bring your own device, een trend die nu hip en trending is. Logisch, want het is een typische win-win. Jij wint omdat je lekkerder werkt op een systeem dat je naar eigen smaak hebt ingericht, je baas wint omdat ie geen systeem voor jou hoeft aan te schaffen. Niets aan de hand, zou je zeggen.

Maar wat als je software nodig hebt waar alleen het bedrijf een licentie voor heeft? Moet je dat dan zelf kopen? Het is natuurlijk fantastisch als je vanaf wherever kunt inloggen op je virtuele kantoorprofiel & daar toegang hebt tot de juiste tools en systemen.  Maar zo’n virtualisatiesysteem kost mijn jaarsalaris en dat vindt de baas niet leuk. Dus kiezen wij liever voor het behoud van mijn baan dan voor de aanschaf van dat systeem.

En een beetje minder HNW.

Bereikbaarheid

Dat je vanuit huis niet de volledige beschikking hebt over alle tools en resources die je op kantoor hebt, daar valt vaak wel goed omheen te werken. Maar bereikbaarheid, dat is pas echt een crime.

Ten eerste is het onbetaalbaar om je eigen mobiele telefoon te gebruiken. Althans, als je een abonnementje van Vodafone of KPN hebt. Beperkt internet met heel beperkt bellen voor een godsvermogen, zelfs sim-only is er ruim 2x zo duur als bij de nieuwkomertjes zoals Simpel en Hollands Nieuwe (beide gewoon eigendom van een grote provider, natuurlijk). Maar ook bij de kleine provider is veel bellen met je eigen telefoon niet een heel aantrekkelijke optie.

Telefoon van de zaak, probleem opgelost. Loop ik de hele dag met 2 telefoons rond. Heel China is uitgerust met telefoons waar je wel 8 simkaarten in kunt douwen, waar-om hebben wij geen telefoons voor 2 simkaarten in Nederland?!

Internet

Iedereen heeft een internetverbinding thuis. In principe. Ik laatst ook niet, uitgerekend op mijn thuiswerkdag. Het Ziggo-modem was morsdood. Dus ik belde Jos van Ziggo, legde het probleem uit: ik ben thuis, heb voor mijn werk internet nodig, dus kan er vandaag nog een mannetje langskomen?

Neen! De volgende dag kon er een monteur langskomen want vandaag zat alles vol. “Ga maar lekker in de tuin zitten”, beveelt Jos me aan. Gevolgd door een statement dat hij niet uitgescholden wenst te worden. Sja, Jos.

Maar als de hele dag vol zit, dan werken ze met een strakke planning, bij Ziggo. Afspraken worden op de minuut gepland! Jazeker, onze wijkmonteur kon tussen 8 uur ’s morgens en 1 uur ’s middags langskomen! Let wel, deze man doet de verstrekkende regio Beverwijk-Heemskerk-Uitgeest. Je weet nooit hoe de dag gaat lopen… misschien staat de brug wel open?

Thuiswerken, maar dan echt

Omdat de hype van koffietoko’s op elke straathoek nog niet is doorgedrongen in ons landelijk Heemskerk, moest ik een alternatief verzinnen. Dus zat ik, op een zonnige donderdagmiddag (inmiddels) bij mijn ouders thuis, het nieuwe te werken. Heerlijk!

Oh, en de volgende dag mocht ik natuurlijk eerst nog de hele ochtend werkeloos naar de klok staren totdat de Ziggo-monteur langskwam om mijn internet weer aan te sluiten. Binnen tien minuten stond hij, zoals verwacht, weer buiten.

Het Nieuwe Werken, dat werkt voorlopig nog niet.


Geschreven door