Heeft de ‘bieb’ nog toekomst? Of is dit instituut al ingehaald door de tijd? Wie die discussie wil volgen kan niet om Edwin Mijnsbergen heen. Deze freelance informatiespecialist en Dutch Bloggiewinnaar spreekt vanuit Zeeland een grote online community aan. Ook buiten bibliotheekkringen.
Middelburg het middelpunt van de wereld? Voor de Zeeuwse Mijnsbergen wel. Al kan dat wat hem betreft evengoed Palermo of Lyon zijn. Als zzp’er werkt hij namelijk vooral digitaal. Maar waar hij ook komt, als het even kan, gaat hij op zoek naar de plaatselijke bibliotheek. Want Mijnsbergens roots liggen niet alleen in Zeeland, maar ook bij de bieb. Tien jaar lang werkte hij als informatiespecialist bij de bibliotheek in Middelburg. Daar ontwikkelde hij zich tot internetexpert. “In het land der blinden is eenoog koning”, nuanceert hij zelf. “Ik houd digitale ontwikkelingen bij omdat ik dat interessant vind.” In 2005 lanceerde hij ZB Digitaal (nu Mijns Inziens) voor collega’s van de Zeeuwse Bibliotheek: een blog met tips en tools. Tot Mijnsbergens eigen verbazing had het binnen korte tijd duizenden Nederlandse en Vlaamse lezers. In 2008 won hij er een Dutch Bloggie mee.
Probeersels
Het onvoorziene succes van Mijns Inziens is typerend voor Mijnsbergens activiteiten: uit enthousiasme gestarte projecten die hun eigen leven gaan leiden. Zo begon hij in 2007 Bibliotheek 2.0: een community voor en door Nederlandstalige bibliothecarissen, informatiespecialisten en andere informatiewerkers. Het heeft inmiddels zevenduizend leden en Mijnsbergen won er de BibliotheekInitiatiefPrijs mee. Ook startte hij samen met aan aantal anderen OpenBibliotheken.nl, een platform dat zich hardmaakt voor internetvrijheid. “Allemaal dingen die ik uitprobeer. En waar ik veel tijd in stop omdat ik dat leuk vind. Maar nooit met geld of bekendheid als doel.”
Duiders van informatie
Mijnsbergen voelt zich nog altijd nauw verbonden met de bieb. Hoe ziet hij de toekomst van dit instituut? “Daarover wordt tot uitputting toe gediscussieerd. Intussen zie ik met lede ogen hoe bibliotheken worden ingehaald door de tijd. Vooral omdat ze kansen laten liggen. De functie van intermediair, boekenuitlener, zullen ze langzamerhand verliezen. Wat blijft is veel kennis en kunde bij medewerkers, evenals infrastructuur. Daardoor kunnen ze als ontmoetingsplekken fungeren, bijvoorbeeld voor leescommunities. Maar misschien nog belangrijker: ze kunnen de enorme massa informatie op internet en in digitale archieven helpen duiden. Bijvoorbeeld in samenwerking met Wikipedia.”
Kroeg als invalshoek
Een sterk staaltje informatieduiding laat Mijnsbergen zelf in de praktijk zien. Vanuit zijn liefde voor Middelburg en de kroeg begon hij ‘Middelburg Dronk’. Een uit de hand gelopen hobby, typeert hij het zelf. “De voor iedereen toegankelijke beeldbank van Zeeland bevat tweehonderdduizend historische foto’s. Maar via bijvoorbeeld Google zijn ze moeilijk vindbaar op onderwerp. Ik heb één invalshoek genomen, de geschiedenis van de kroeg, de foto’s geduid met verhaaltjes en gepresenteerd via een wikipagina. Zo presenteer je bestaande informatie op een nieuwe, toegankelijke manier. Dat kunnen bibliotheken ook doen.”
Een dag niet geblogd…
Mijnsbergen laat zien dat enthousiasme en interesse de beste basis zijn voor succes. Om werk zit hij niet verlegen. “Ik doe weinig acquisitie en heb soms zelfs de luxe nee te zeggen. Snelle internetjongens trekken me bijvoorbeeld niet.” In de toekomst ziet Mijnsbergen zichzelf het liefst meer verhalen schrijven. “Ik houd van verhalen, daarom ben ik ooit bij de bieb gaan werken. Als ik een paar dagen niet blog, word ik al chagrijnig. Mijn droom? Werken vanuit een warmer land, zoals Italië of Frankrijk. Als je digitaal werkt, maakt het ten slotte niet zoveel uit waar je zit.”
Mijnsbergens heeft zelf verschillende (blog)helden. Als hij er dan toch twee moet noemen, zijn dat Cory Doctorow van BoingBoing, en Michael Minneboo.