Het zal velen wellicht verbazen, maar Google+, het al meerdere malen morsdood en hopeloos overleden verklaarde social-dingetje van Google, is nog altijd springlevend. Sterker nog, bij Google zijn ze gewoon vrolijk doorgegaan met het toevoegen van mogelijkheden en functionaliteiten.

Een jaar jong

De eerste overlijdensberichten aangaande G+ stammen van ongeveer een jaar geleden. Want zolang bestaan de ‘social layer’ van de internetgigant uit het Californische Mountain View inmiddels. De zelfbenoemde deskundologen buitelden over elkaar heen om maar de eerste te zijn om het pasgeboren kindeke doodgeboren te verklaren. Want Google en social, dat kon natuurlijk helemaal niet. Met Buzz en Wave was het immers ook al tragisch afgelopen.

Deskundologen

Ondanks al die negativiteit van zij-die-denken-te-weten was er een koppige, hardnekkige groep early adopters die heel eigenwijs vonden dat dat vermaledijde Google+ wel degelijk levensvatbaar was. Sterker nog, de pioniers staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. Hetgeen hen vanzelfsprekend op de hoon van de massa kwam te staan. Want als de deskundologen zeiden dat het nooit wat kon worden met dat suffe KoekelPlus, dan was dat natuurlijk zo. Desondanks bleven de Pluspioniers dapper weerstand bieden.

Goed toeven

Dat ze daardoor werden uitgemaakt voor een sekte van Google-verdwaasden namen ze op de koop toe. Want het was nou eenmaal goed toeven op een sociaal platform dat van kiet af aan merkwaardig prettig aanvoelde. Zo kon het dus ook. Geen opdringerige reclame, geen ongevraagde spelletjesspam, geen moeizaam geklungel tijdens het zoeken naar de gebruikersinstellingen maar gewoon een prettige, goed doordachte userexperience.

Moord en brand

Toen Google zoals aangekondigd hun andere producten begon te koppelen aan hun ‘social layer’ en ook de privacyvoorwaarden op de schop gingen om tot één eenduidige set regels te komen was het internet opeens te klein. De moord en brandschreeuwers schreeuwden moord en brand, want hoe durfde een bedrijf dat ‘Don’t be evil’ als mantra voert het in zijn hoofd te halen om dingen te doen die datzelfde bedrijf meer winst zouden moeten opleveren. En dat was natuurlijk allemaal de schuld van Google+, dat nog altijd doodgeboren kindje. Zogenaamde kenners struikelden alweer over elkaar heen om te roepen dat G+ een spookstad was, dat het nooit wat was geweest en dat het nooit wat zou worden.

G+ is cool!

Maar inmiddels is alles anders. De échte deskundologen zoals Mike Elgan laten weten dat Google+ inmiddels uitermate cool is en onderzoek wijst uit dat G+ het hoogst scoort qua klanttevredenheid (G+ scoort 78, Twitter en Facebook respectievelijk 64 en 61). De G+ pioniers wisten dat natuurlijk al een tijdje. Het is dan ook niet iedereen gegeven om visionair dan wel early adopter te zijn. En dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Je hoeft er zelfs niet je Facebook- en Twittergewoontes voor op te geven. Want hoewel G+ prima te gebruiken is als preferred social network, kan het ook ingezet worden als aanvulling op de al wat langer bestaande social media. Waar bijvoorbeeld Facebook gebruikt wordt om contact te houden met mensen die je al kent, daar is G+ the place to be voor het vinden van gelijkgestemden op allerlei gebieden. Voor het aangaan van inhoudelijke discussies, voor het delen van je passies. Met andere woorden: Google+ is dé plek voor social discovery.

Wat vind jij?

Wat zijn jouw ervaringen met Google+? Heeft het al een plekje verworven in jouw eigen social media-universum? Of hoor je bij de naysayers en wil je er simpelweg niet in/aan geloven? Laat het weten in de comments!

0 Shares:
6 comments
  1. Google+ is mijn sociale medium. Daag Facebook, daag hyves. Jullie kunnen allebeide veel leren van dit medium!

  2. Je weet dat ik het bij vlagen ook érg sektarisch vind :) Ik ben niet tegen google+, maar heb nog steeds mijn groove er nog niet echt gevonden. Ik denk dat ik teveel dingen tegelijk doe om zulke lange ouwehoer gesprekken te kunnen voeren op de google+ – althans, kan soms wel, maar lukt me vaak gewoon niet. Doet me wat dat betreft wel denken aan de oude fora. Maar goed, in het begin vond ik Twitter echt onuitstaanbaar. Het duurde even voordat ik het leuk begon te vinden. Facebook vond (en vind ik nog steeds een beetje) echt afschuwelijk. Google+ heb ik dat alles al minder mee, dus da's in elk geval een goed begin :)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.624 keer gelezen