Hoe zou het iemand vergaan die anno nu, 2012, een Facebookaccount neemt? Kan hij daar meteen goed de weg vinden en bevalt het hem? De meesten die mijn stukje hieronder lezen zijn waarschijnlijk al kort na het jaar 0 (nul) lid geworden van Facebook, en kennen alle hoeken en gaten van het Facebookhuis. Voor hen is het misschien wel interessant, of amusant, om te weten hoe de site op een newbie overkomt. Dat treft, want zo’n newbie ben ik.

Contacten onderhouden

Hoe ging dat? Eerst aangemeld natuurlijk; e-mailadres ingevoerd, wachtwoord gekozen via mijn eigen onfeilbare wachtwoordensysteem en daarna mijn naam opgegeven. Dan zit je daar, zonder één vriend. Het helpt om in te vullen waar je werkt, dan zie je ineens een hele rij collega’s verschijnen en die nodig je dan allemaal uit. Behalve degenen die je niet uitnodigt vanzelfsprekend. Binnen twee minuten zijn dan de eerste twee verzoeken al beantwoord en denk je wauw! Dat Facebook is echt een populair ding!

Contacten

Maar hoe nu verder? Wel vrienden, maar nog geen contacten. Bij elke nieuwe vriend ging ik naar zijn pagina en plaatste ik daar een bericht op. Of nee, geen bericht, want berichten worden alleen gezien door de geadresseerde en komen ook in je mail, ontdekte ik. Iets anders plaatste ik dus, waarvan ik niet precies weet hoe het heet. Overal schreef ik: Hoi Piet, Hi Marieke, enzovoort. Zo kwamen de contacten op gang.

Liken

Dan het liken. Ik wist dat je iets kon liken op Facebook, maar toen ik zag hoeveel en hoe vaak er geliked werd, moest ik me vasthouden aan mijn toetsenbord. Er hoeft maar dít te gebeuren en het wordt geliked. Wel mooi eigenlijk, je krijgt er echt een one-happy-family-gevoel van. Daarna ging ik aan statusupdates doen, want dat woord had ik inmiddels ook geleerd. Plaats een beetje een grappige of interessante statusupdate en je hebt er weer een stuk of wat reacties en likes bij. I like it.

Rood

Wat ik natuurlijk ook snel doorhad: zodra je reacties of likes hebt, of een bericht of vriendschapsverzoek, verschijnt bovenaan een rood bolletje. En dat vind ik echt een vondst van Mark Z. Die rode bolletjes op de blauwe balk zijn als dorpsomroepers die je via een grote toeter het laatste nieuws komen vertellen. Yes, reacties! Ik zou weleens een random getrokken steekproef Facebookers lichamelijk willen onderzoeken op dat moment. Volgens mij slaat de adrenalinemeter bij iedereen meteen uit als de bolletjes opdoemen.

Dwalen

Kon ik meteen overal de weg vinden? Nee.

 • Ik dacht: handig dat rechts de fotootjes van mijn vrienden staan; als ik daarop klik, kom ik op hun pagina. Dat was niet zo, die plaatjes waren bedoeld om met die persoon een chat te starten.
 • Je kunt iemand liken, en dan komen al zijn updates op jouw timeline. Helemaal logisch vind ik dat niet. Kun je ervoor zorgen dat je iemand liket, zonder zijn updates te krijgen? Of is zo’n wens geheel ongepast in de Facebookwereld?
 • Foto’s plaatsen, ook leuk. Je kunt met een aantal foto’s zelfs fotoalbums maken. Maar je kunt niet van foto’s die je al geüpload hebt, alsnog een album maken, dat vind ik dan weer raar. Tenminste, ik kon het niet vinden.

Instellingen

Ik heb natuurlijk niet onder een steen gezeten, dus ik weet ook wel dat je instellingen (settings bedoel ik) bij Facebook belangrijk zijn. Niet iedereen hoeft te zien wat ik zeg en Facebook zelf hoeft ook niet alles van me te weten. Dus nam ik een duik in de instellingen. Eerst deed ik dat via de Facebook iPad app, maar ik kon echt geen wijs uit alle opties die daar tamelijk cryptisch stonden omschreven. Op de webversie vond ik dit een stuk duidelijker, maar ook daar staan nog opties waarvan ik denk: waar gaat dit over? Dat is een beetje het punt: je moet eerst heel goed door hebben hoe Facebook werkt en wat de mogelijkheden zijn voor je alles naar jouw smaak kunt instellen.

Heb ik Facebook al een beetje door? Heeft Facebook mij al een beetje door? Ik kom er ongetwijfeld nog achter.

0 Shares:
4 comments
 1. Erg leuk artikel ;-) Alvast 1 tip voor wat betreft de statusupdates: als je op een statusupdate van een vriend gaat staan, verschijnt er (op de computer tenminste, op de app nog niet gezien) een pijltje rechtsboven. Daar kun je verschillende opties kiezen voor de statusupdate van die persoon. En de instellingen zijn inderdaad erg cryptisch, maar met een passie voor ICT gaat dat helemaal goedkomen ;-) Succes verder met het ontdekken van Facebook!

  1. Dank je voor het compliment! Dat pijltje had ik nog niet gezien, goede tip. Je kunt kiezen tussen alle updates, meeste updates, alleen belangrijke updates. Dat roept weer vragen op. Hoe bepaalt Facebook wat belangrijk is?

   1. Facebook zelf zegt dit: "Het algoritme voor nieuwsoverzichten maakt gebruik van verschillende
    factoren, zoals: hoeveel vrienden op bepaalde inhoud reageren, wie de
    reactie heeft geplaatst en wat voor soort inhoud het is (bijvoorbeeld
    een foto, video of statusupdate)." Mja, beetje vaag vind ik zelf. Kijk hier voor meer info over het nieuwsoverzicht: https://www.facebook.com/help/newsfeed?ref=contex….

Comments are closed.

Dit artikel is 3.677 keer gelezen