De film- en muziekindustrie heeft een Don Quichot gevonden in Robert Levine. Contentbedrijven moeten de strijd aangaan met technologiebedrijven die van hun producten profiteren, zegt Robert Levine in een artikel op MT.nl. Volgens Levine is de consument onredelijk door gratis content te verwachten en profiteren de technologiebedrijven ervan door deze piraterij te faciliteren. Daarom is het goed als de overheid ingrijpt om deze piraterij te bestrijden.

Geen digitaal alternatief

Het betoog van Levine rammelt aan alle kanten. Over de grootste fout van de mediabedrijven, namelijk dat ze geen goede digitale optie bieden, wordt wel heel gemakkelijk heen gestapt. Terwijl hier juist de kern van de zaak ligt. Jarenlang is er gebruik gemaakt van een feitelijke machtspositie, waardoor er exorbitant aan media is verdiend. Toen de wereld begon te veranderen heeft de muziek- en filmindustrie niet gezocht naar digitale alternatieven, maar juist naar beperking en het tegenwerken van het digitaal delen van media.

Netflix en Spotify

Levine haalt Netflix en Spotify nog aan als digitale alternatieven, maar merkt hierbij gelijk op dat Netflix in Nederland nog niet beschikbaar is. Daarbij geeft hij zelf al aan dat de filmindustrie er huiverig is om met digitale initiatieven te starten. Even een stapje terug; zowel Netflix als Spotify zijn niet vanuit de media industrie gestart, maar gewoon door ondernemers die een gat in de markt zagen. En de muziek en filmindustrie heeft hen ook nog steeds niet echt omarmd. Sterker nog; in het begin werden ze flink tegengewerkt.

Nog steeds geen digitaal alternatief

Wat mij betreft zij Spotify en Netflix nog steeds geen alternatief voor downloaden. Het zijn slechts eerste stapjes op weg naar het digitaal verspreiden van media. Dat we er wat mij betreft nog lang niet zijn heeft een aantal redenen;

• Het aanbod is te beperkt; nog lang niet alles is op deze diensten beschikbaar
• Er worden nog te veel beperkingen opgelegd (op welk device mag ik het kijken, in welk land mag ik het kijken etc.)
• Het gebruiksgemak laat nog flink wat te wensen over
• De prijs die gerekend wordt is nog te hoog

Het alternatief; downloaden via sites als de Pirate Bay, heeft deze nadelen allemaal niet.

Het antwoord op piraterij

Het antwoord op piraterij is niet zoals Levine stelt, meer overheidsingrijpen. Ben je gek ofzo!?! Het antwoord is heel simpel; doe gewoon je werk! Want weet je wanneer ik stop met downloaden? Als ik voor een redelijke prijs op een gemakkelijke manier (als het even kan met wat added services en een social component) mijn media kan consumeren. Als ik voor een vast bedrag per maand muziek /films/ series kan consumeren, aanbevelingen krijg op basis van mijn kijkgedrag, niet jaren hoef te wachten tot het in Nederland vrij wordt gegeven en het ook nog eens met mijn vrienden kan delen, ben ik om. Sterker nog; dan kan Ziggo de deur uit en bepaal ik zelf wel wat ik wanneer kijk. En voor zo’n tripple play zou ik best € 50,- per maand willen betalen, en misschien zelfs wel meer. De truc is piraterij de moeite niet waard maken, en door de dienstverlening eromheen weer écht toegevoegde waarde leveren.

Ik ben benieuwd of ik dit nog mee ga maken. Wat denk jij?


Geschreven door