Bij de overgang van een papieren naar een digitale wereld, zoeken kranten een nieuwe manier om hun artikelen aan te bieden. De gratis kranten geven vaak een pdf van de krant, waarbij het nadeel is dat je zelf moet in- en uitzoomen op tablet of telefoon. Daarom hebben veel kranten een app, die de artikelen makkelijk leesbaar moet maken. Maar die van nrc.next doet helaas het tegenovergestelde. Een kleine opsomming van wat er gebeurt als je een artikel aanklikt, in de hoop dat zowel nrc.next als andere kranten hiervan leren.

 

De afbeeldingen zijn screenshots van de app. Klik op een afbeelding om het op volledige grootte te bekijken. 

Inleiding ontbreekt

Na het aanklikken van een artikel ontbreekt bij sommige artikelen opeens de inleiding. Omdat je hierdoor werkelijk een belangrijke alinea mist is dit het belangrijkste punt: lezers krijgen digitaal minder dan op papier. Wil je dus het hele verhaal lezen, zal je alsnog net zoals bij een pdf zelf in moeten zoomen en is het dus niet nodig om een app te gebruiken.

 

 

Afbeelding wordt vergroot slecht weergegeven

Bij nrc.next besteden ze veel aandacht aan de vormgeving. Maar helaas komen veel creatieve uitingen digitaal niet tot uiting. Wanneer je een afbeelding die niet rechthoekig is, vergroot bekijkt, krijg je altijd de tekst die er omheen staat erbij omdat ze blijkbaar alleen rechthoekjes kunnen knippen. Slordig en niet nodig.

Inhoud wordt door elkaar gehusseld

Bij alle ingezonden brieven is het weer raak: eerst krijg je een gedeelte van alle namen van de schrijvers achter elkaar te zien en daarna de brieven zonder naam. Opmaak ontbreekt en het is duidelijk dat dit een automatiseringsfout is waar niemand naar kijkt.

Kaders worden niet duidelijk afgescheiden

In het originele artikel staan aparte kaders in een geel vlak, maar na aanklikken staan ze als nieuwe alinea onderaan het artikel. Vaak zorgt dit veel een heel vreemd einde van het artikel en dus mosterd na de maaltijd.

Recensies krijgen geen bolletjes

Elke recensie krijgt een beoordeling door middel van 0 tot 5 bolletjes. Maar zodra je het artikel aanklikt, mag je de score blijkbaar niet meer weten.

Opmaak werkt niet

Worden in het originele artikel nog de vragen van een interview dikgedrukt weergegeven, zodra je het interview aanklikt, zijn de vette letters verdwenen. Of wat dacht je van tussenkopjes die in zijn geheel zijn verdwenen? Bijvoorbeeld in een artikel over de zeven plagen die Spanje teisteren is dit nogal vervelend.

Onderdelen zijn niet aanklikbaar

Wil je bij Denkbeeld of het Ikje de standaard tekst aanklikken om te weten wat er staat? Vergeet het maar; je krijgt alleen de ingezonden tekst te zien. Alle genoemde links in artikelen zijn ook niet aanklikbaar. Nrc.next zegt hiermee eigenlijk: “Kijk voor meer informatie op nrcnext.nl/links maar dat mag je wel lekker zelf in gaan typen want aanklikbare linkjes doen we niet aan.”

Bovenstaande punten zijn getest met een iPad 2 met de kranten van 25 en 27 juli, maar komen helaas dagelijks voor. De nrc.next app heeft al meerdere updates gehad en dit zijn dus geen nieuwigheden. Een ander artikel zou in kunnen gaan over wat er nog meer zou kunnen met een krantenapp, maar zolang deze basics al niet in orde zijn hoeven we daar nog niet aan te denken.

Tot slot: de schrijver van dit artikel is een abonnee en liefhebber van nrc.next sinds het bestaan van de krant. Over de inhoud dus niks dan goeds, nu alleen de digitale vorm nog.

0 Shares:
Dit artikel is 3.705 keer gelezen