Het was overal op het nieuws twee weken geleden. De nieuwe Mars rover genaamd Curiosity (Nieuwsgierigheid) is veilig geland op Mars. Het halve internet haalde opgelucht adem en de mensen bij Jet Propulsion Lab van de NASA gingen helemaal uit hun dak.

Dat was niet helemaal onterecht, want er kon nogal wat mis gaan. Een vergelijking maken is moeilijk, maar we hebben het over het raken van een huis op de maan. Of een hole in one slaan in Los Angelos.. vanuit New York.
Best begrijpelijk dat ze daar best tevreden mee waren.

Maar wat hebben we nou eigenlijk aan dat ding op Mars? Dat geintje heeft 2.5 miljard dollar gekost. Wat krijgen we daar voor terug?

Curiosity is een rijdend scheikunde laboratorium dat ons heel veel informatie over de samenstelling en geschiedenis van Mars kan vertellen. Een van de belangrijkste vragen waar we zeer binnenkort een antwoord op gaan krijgen is of überhaupt mogelijk is geweest dat er leven was op Mars. Op zich leuk, maar er zijn nog veel belangrijkere zaken dan te weten of we Will Smith van stal moeten halen als Captain Hiller of Agent J.

En dat zijn:

Interesse voor techniek

Dit alles is een prachtvoorbeeld van wat er mogelijk is met techniek. Elke techneut op aarde is een klein beetje (veel) trots op wat de NASA heeft bereikt. En hopelijk hebben we meer mensen weten te inspireren en interesseren om een carrière in de techniek na te streven. We hebben nu al een tekort aan techneuten en dat gaat alleen nog maar erger worden.

‘We’ hebben het geflikt!

De mensen bij NASA hebben het harde werk gedaan. De Amerikaanse overheid heeft het gefinancierd. Maar wij als mensheid hebben een stuk gereedschap ter grote van een Mini Cooper op een andere planeet gezet. Elke keer als we het hebben over andere planeten, ons zonnestelsel of het heelal ontkom je er niet aan om in te zien hoe klein we allemaal zijn. Wat kunnen we wel niet bereiken als we eens echt gaan samenwerken?

Inspiratie om groot te dromen

Logic will get you from A to Z; imagination will get you everywhere
Albert Einstein

If you can imagine it, you can achieve it; If you can dream it, you can become it
William Arthur Ward

Mensen hebben gedroomd om robots op Mars te krijgen. Anderen dromen inmiddels over mensen op Mars. Waar ga jij over dromen? En wat wil jij worden?

En dat alles voor nog geen 30 eurocent per persoon. Wat een koopje!

0 Shares:
1 comment
  1. Wat we in elk geval hebben bereikt is het feit dat er nu bewijs van onze beschaving veilig op een andere planeet bevindt. Als over een poosje onzelf en de gehele planeet opblazen in Wereld oorlog 3 zal die mars lander ten minstens veilig op mars zijn als bewijs van ons bestaan ;)

Comments are closed.

Dit artikel is 2.841 keer gelezen