Dit is een gastblog van Tessa de Jong, 31 jaar oud en werkzaam voor Kaspersky..

Ook een keer een gastblog schrijven? Kijk dan op deze pagina.

De meeste mensen nemen hun telefoon overal mee naartoe, daarom moet je telefoon wel tegen een stootje kunnen. Veel mensen beschermen hun smartphone door middel van een hoesje of een screenprotector. Het geliefde apparaat ligt als het waren veilig in een kribbe van beschermende kunststof. Het is wel vreemd dat maar weinig mensen hun telefoon niet intern beschermen, terwijl dit wel nodig is.

Een smartphone is inmiddels zoveel meer dan een telefoon. Het is een GPS-ontvanger, een HD-camera, een MP3-speler, een gaming device, webportal en ga zo maar door. Het is feitelijk een computer die in de palm van je hand past. Op deze computer zet je al je persoonlijke informatie, je e-mail komt er op binnen, je slaat er al je contacten in op, foto’s en video’s, misschien doe je er ook wel je bankzaken op. Het is dus van groot belang dat je deze informatie beschermt.

Niet voorkomen maar genezen

Je computer bescherm je met een virusscanner tegen de dreiging van malware, hackers, trojan horses enz. Logisch zou het dus zijn om ook op je smartphone een antivirus programma te installeren (die van ons is natuurlijk het beste én gratis). Weinig mensen doen dit, er zijn immers ook nog maar weinig gevallen van besmettingen op telefoons bekend. Toch geldt ook hier; voorkomen is beter dan genezen.

En verder…

Naast het installeren van een anitvirus app kun je nog een aantal andere stappen ondernemen om je telefoon te beschermen.

1. Gebruik een wachtwoord op je telefoon.

Dit ligt voor de hand maar is daarom niet minder belangrijk. Een wachtwoord dat je moet invullen voordat je de telefoon ontgrendelt is de eerste blokkade.

2. Download niet zomaar iedere app.

Zoek eerst eens op Google voordat je een app download, kijk bijvoorbeeld of je de ontwikkelaar kunt vinden. Door een controle in de Apple App Store en de Google Play Store. De apps die je hier download zijn over het algemeen veilig. Maar dat dit geen garantie blijkt uit het feit dat er op beide platforms besmette apps zijn aangetroffen.

3. Wees voorzichtig op openbare WIFI-netwerken

Gratis WIFI is de beste WIFI die er is! Of toch niet? Gratis WIFI is niet encrypted waardoor het voor hackers vrij eenvoudig is om via het netwerk toegang te krijgen tot je telefoon. Zorg er dus voor dat je op een openbaar netwerk niet je bankzaken doet.

4. Jailbreak je telefoon niet

Het is zo makkelijk, je telefoon jailbreaken. Je hoeft nooit meer te betalen voor apps en je kunt apps downloaden die Apple niet goedkeurt voor haar Apple App Store (of Google Play voor haar store). Dit zorgt er juist voor dat de kansen dat je besmette apps binnenhaalt aanzienlijk stijgen.

Met deze simpele tips zal je geliefde telefoon net iets meer beschermd zijn tegen het – af en toe – kwade internet.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 2.784 keer gelezen