Facebook is voor mij nog steeds een ouderwets plaatjesboek met teksten. Soms een leuk stukje muziek of een filmpje, maar de hoofdmoot blijft toch amusante kost. De laatste tijd wordt het steeds meer een familiealbum van anderen.  Ik hoef er natuurlijk niet in te kijken, maar kan ik het ook wegfilteren? Ik wil er namelijk helemaal niet naar kijken.

Bordje spinazie

Eerst waren ze schattig die babyfoto’s , maar het begint steeds ernstigere vormen aan te nemen: niet alleen een leuke babyfoto, maar daarna de eerste stapjes, het eerste tandje,  het eerste bordje spinazie……. Ik wil dat helemaal niet zien van iedereen, terwijl ik het heus wel leuk vind om van die digitale vrienden iets te lezen of te horen. Soms gaat het echter te ver.


Wat kun je eigenlijk filteren bij Facebook, of kan er alleen maar meer bijkomen? Irritante zaken genoeg, dacht ik zo. Een tijdje terug kreeg je verzoeken om mee te doen met een soort kinderboerderij, nou nee… doe maar niet. Er zijn zelfs programmaatjes die bijhouden welke filmpjes je kijkt en dit doorbrieven aan je digitale vrienden.

Digitale cadeautjes

Verjaardagen waarop ik word geattendeerd vind ik nog wel ok, al is het wel overdreven dat ik ze nu ook van iedereen op mijn mobiel krijg, dat hoeft nou ook weer niet. Digitale cadeautjes kopen voor die jarige, liefst gratis,  dat is dan weer leuk.

Het laatste jaar wil iedereen ook dat ik op ‘mijn kalender’ kom zodat ze mijn verjaardag ook niet meer vergeten (of was het andersom) . Ik weiger steevast dat soort verzoeken, ik ben er een beetje klaar mee.

Geheim

Nu zie ik dat ik ook word gevraagd om de applicatie ‘geheim van een vriend’ op mijn pc te zetten. Ik zou zeggen: een geheim hoort niet thuis op Facebook, dus vriend…… het blijft geheim!

Gelukkig zijn er her en der wel wat aanpassingen te vinden. Ik heb inmiddels de link directe personalisatie ontdekt, daarop moet ik al wat kunnen aanpassen. Ook op andere pagina’s kun je wel lezen hoe je je Facebook dichttimmert voor onbevoegden.

Hamvraag

Maar de hoofdvraag blijft: wie helpt me aan een family-filter, waarbij ik met een klik alle kindertandjes, eerstestapjes, familieuitjes en andere privé-zaken van anderen van mijn computer weer. Je zou me een groot plezier doen.

Of is er alleen die uitknop??


Geschreven door