Facebook is voor mij nog steeds een ouderwets plaatjesboek met teksten. Soms een leuk stukje muziek of een filmpje, maar de hoofdmoot blijft toch amusante kost. De laatste tijd wordt het steeds meer een familiealbum van anderen.  Ik hoef er natuurlijk niet in te kijken, maar kan ik het ook wegfilteren? Ik wil er namelijk helemaal niet naar kijken.

Bordje spinazie

Eerst waren ze schattig die babyfoto’s , maar het begint steeds ernstigere vormen aan te nemen: niet alleen een leuke babyfoto, maar daarna de eerste stapjes, het eerste tandje,  het eerste bordje spinazie……. Ik wil dat helemaal niet zien van iedereen, terwijl ik het heus wel leuk vind om van die digitale vrienden iets te lezen of te horen. Soms gaat het echter te ver.


Wat kun je eigenlijk filteren bij Facebook, of kan er alleen maar meer bijkomen? Irritante zaken genoeg, dacht ik zo. Een tijdje terug kreeg je verzoeken om mee te doen met een soort kinderboerderij, nou nee… doe maar niet. Er zijn zelfs programmaatjes die bijhouden welke filmpjes je kijkt en dit doorbrieven aan je digitale vrienden.

Digitale cadeautjes

Verjaardagen waarop ik word geattendeerd vind ik nog wel ok, al is het wel overdreven dat ik ze nu ook van iedereen op mijn mobiel krijg, dat hoeft nou ook weer niet. Digitale cadeautjes kopen voor die jarige, liefst gratis,  dat is dan weer leuk.

Het laatste jaar wil iedereen ook dat ik op ‘mijn kalender’ kom zodat ze mijn verjaardag ook niet meer vergeten (of was het andersom) . Ik weiger steevast dat soort verzoeken, ik ben er een beetje klaar mee.

Geheim

Nu zie ik dat ik ook word gevraagd om de applicatie ‘geheim van een vriend’ op mijn pc te zetten. Ik zou zeggen: een geheim hoort niet thuis op Facebook, dus vriend…… het blijft geheim!

Gelukkig zijn er her en der wel wat aanpassingen te vinden. Ik heb inmiddels de link directe personalisatie ontdekt, daarop moet ik al wat kunnen aanpassen. Ook op andere pagina’s kun je wel lezen hoe je je Facebook dichttimmert voor onbevoegden.

Hamvraag

Maar de hoofdvraag blijft: wie helpt me aan een family-filter, waarbij ik met een klik alle kindertandjes, eerstestapjes, familieuitjes en andere privé-zaken van anderen van mijn computer weer. Je zou me een groot plezier doen.

Of is er alleen die uitknop??

0 Shares:
7 comments
 1. Je kiest zelf je facebookvriendjes Seb, delen die foto's of andere updates die jou niet interesseren dan moet je ze gewoon niet volgen. Moeilijker is dat niet ;-)

  Wat betreft vermoeiende app verzoeken heb je wel een punt. Facebook zou een blacklist functie moeten hebben, zodat de app verzoeken die op jou blacklist staan op vriendelijke edoch consequente wijze geblocked worden.

 2. Herkenbaar.
  Rechts naast iemand zijn update kun je een pijltje aanklikken en dan optie 'alleen belangrijke updates' aanvinken. Zo krijg je al heel wat spinazietandjes minder. Soms krijg je ook de optie 'abonnenment op foto's van xx stopzetten'. Helpt zeker.

 3. Het is allang mogelijk om je vrienden onder te verdelen in lijsten, meer of minder updates van bepaalde personen te ontvangen of zelfs het soort updates per persoon. De tijd die hebt besteed om deze blog te schrijven had je dus beter kunnen besteden aan het uitvinden hoe Facebook werkt.
  Overigens: Als je een plaatjesboek met teksten, een leuk stukje muziek of een
  filmpje wilt, dan moet je ook gewoon naar Reddit gaan, of welk
  internetforum dan ook; 4chan voor mijn part. Facebook gebruiken en geen familiefoto's willen tegenkomen is net zoiets als een goede website willen bouwen en dan Sharepoint gebruiken.

 4. Als het humoristisch bedoeld is… het is niet grappig. Als het informatief bedoeld is… het is niet informatief….

Comments are closed.

Dit artikel is 3.309 keer gelezen