Het idee dat mensen mijn privé-informatie lezen staat me al niet aan, maar van het idee dat mensen kunnen meekijken gaan mijn nekharen overeind staan. Misschien denk je dat het meevalt, maar vergis je niet. Het komt vaker voor dan je denkt.

Er zijn diverse verhalen bekend waarbij webcams op laptops werden ‘overgenomen’. Zo was er een school die haar leerlingen bespioneerden om de locatie van gestolen laptops te achterhalen en zijn er overheden die webcams gebruiken om hun burgers in de gaten te houden.

‘Politie-virus’

Ook dook er deze maand een malware-variant op die via een zogenaamde politie-melding waarschuwt dat er strafbaar materiaal op de computer is aangetroffen. Niet alleen knoeit deze malware met documenten en de functionaliteit van de laptop, maar de laatste variant maakt ook een foto van de gebruiker met de webcam. Dit zou mensen moeten aanzetten om te betalen.

Stalken 2.0

Nog niet overtuigd van het mogelijke risico van je webcam? Wellicht dat het idee van glurende mensen je naar een stickertje doet grijpen. Er zijn diverse zaken bekend van stalking en stiekeme opnamen.

ZBros Productions hoopt met dit onderstaande filmpje mensen aan het denken te zetten en bewust te maken van de mogelijkheden van de hedendaagse techniek. Niet alleen voor hen, maar ook voor mensen met slechte bedoelingen. In deze video zie je beelden van een meisje dat wordt gehackt tijdens alledaagse activiteiten. Maar, het stalken gaat steeds een stapje verder en het filmpje wordt het steeds enger…

Gordijnen dicht en een papiertje over je webcam?

Mijn laptop ging al dicht als ik hem niet gebruik, slaap, etc., maar na dit filmpje helemaal. Hoe kijk jij er tegenaan? Staat je laptop gewoon dag en nacht aan? Heb jij je webcam afgeplakt?

httpv://www.youtube.com/watch?v=i841CamEX3o

 


Geschreven door