Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen: voor veel geeks voelt technologie bijna aan als een geloof; voor veel spirituelen draagt technologie absoluut niet bij aan een zinvol bestaan. Technologie is wetenschap (met een doel); het begrip ‘spiritualiteit’ is pas na WOII losgekoppeld van religie. Je vraagt je af: zijn we er wel klaar voor om spiritualiteit vast te koppelen aan (computer) technologie?

Businesspiritualiteit

De eerste keer dat ik besefte dat (een vorm van) spiritualiteit ook op andere plaatsen dan een kerk of yogales toegepast kon worden, was toen ik het boek ‘Door de bomen het bos zien’ van Jan Bommerez (i.s.m. René Hoppenbrouwers) las. In het boek wordt er een brug geslagen tussen wetenschap (kwantumfysica) en spiritualiteit. In feite zegt Bommerez: kijk naar de natuur, bestudeer het ecosysteem en pas dat toe op je eigen leven en binnen je organisatie. Voor deze manier van zakendoen is zelfs een leerstoel Businesspiritualiteit aan de Nyenrode Business Universiteit opgericht. Ook hier wordt wetenschap gekruist met zaken doen en ook hier wordt alle geitenwollen-sokken-zweverigheid ontkend: “Business Spiritualiteit betekent voor organisaties dat ze zich afvragen wie ze écht zijn, wat hun diepste drijfveer is, of wel hun diepste reden van bestaan.” Sterker nog, volgens een recent artikel van managersonline.nl is spiritualiteit op de werkvloer ‘hot’ en zetten zelfs de vakbonden zich in voor het opnemen van meditatie sessies (onder werktijd) in de cao’s.

Spiritualiteit vs. technologie

Voor de (nuchtere) geek zal dit allemaal zo’n vaart niet lopen: technologie en spiritualiteit bijten, toch? Ik ben van mening van niet. Daarom stel ik een andere kijk op spiritualiteit voor. Zie het als inspiratie, als innovatie en als manier om nóg betere technologische hoogstandjes te kunnen leveren. Ik ken geen geek die daar niet gevoelig voor is…

Inspiratie

Zwevende laptopKun je je die hype rond het boek en de film ‘The Secret‘ nog herinneren? Centraal stond daarin ‘The Law of Attraction’ (De wet van de aantrekking), wat erop neer komt dat je – middels de juiste gedachten – alles kunt krijgen wat je wenst. Te weinig wetenschappelijk en te vaag? Zie het zo: die wet van aantrekking is feitelijk een manier om positief te leren denken, wat heel inspirerend kan werken zodra je inziet dat doemdenken als anti-inspiratie werkt. Dus: in gedachtes met betrekking tot de (nabije) toekomst vervang je de woorden ‘niet’ en ‘geen’ door het woord ‘wel’ of laat je ze gewoon weg. En voor de ondernemer-geek: haal verdere inspiratie uit dit artikel over hoe succesvolle mensen anders denken.

Innovatie

Als ook Steve Jobs zich heeft laten beïnvloeden door de boeddhistische levenswijze, dan weet je dat er in ieder geval innovatief denken uit voort kan komen. Vind je meditatie te ver gaan? Denk dan aan al die momenten dat je je tanden staat te poetsen of in bed ligt en ineens een briljant idee krijgt. Als je die momenten weet te rekken en jezelf toestaat in die toestand, en rust, dat idee verder uit te denken, heb je ongeveer hetzelfde effect als na een kwartiertje mediteren. Maak gebruik van de ideeën die bij je opkomen op momenten dat het níet logisch lijkt en start de volgende technologische revolutie!

Het Nieuwe Werken: spiritueel

Mocht je nu al meer de spirituele kant op durven, maar het nog niet zo goed kunnen vertalen naar je (geek) collega’s dan biedt Het Nieuwe Werken (HNW) dé uitkomst. Zonder er al te diep op in te gaan, weet je waarschijnlijk al dat het de mensen binnen een organisatie zijn – inclusief hun persoonlijke ontwikkeling – die bij HNW centraal staan. Deze breed geaccepteerde hype bezorgt iedere week nieuwe inzichten over hoe werken nóg leuker kan, dus daar kun je die yogalessen of cursus mediteren mooi aan vast koppelen. De volgende technologische uitdaging los je dan gewoon al mediterend op – waarschijnlijk terwijl je op je hoofd staat ook nog.

Stelling

Als we allemaal wat spiritueler ingesteld zijn – met een gezonde dosis kwantumfysica als basis – leidt dit niet alleen tot (financieel) duurzamere, maar ook tot nuttigere technologieën en samenwerkingen. Wat denk jij?

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 4.907 keer gelezen