20 mei 2012. De dag waarop Microsoft de wereld kennis liet maken met haar social netwerksite So.cl (social). Mijn eerste gedachte was: “Alweer een social netwerk? Ik heb al zoveel profielen waar ik niet veel mee doe”. De nieuwsgierigheid won het uiteindelijk en ik besloot me aan te melden om eens te kijken of mijn gedachte gegrond was.

Wat is het idee achter So.cl?

Het idee van Microsoft is om met So.cl een platform te maken, gebaseerd op de zoekopdrachten die je zelf uitvoert. Dit principe wordt het “Open Search”-principe genoemd. Het openbaar maken van je zoekopdrachten voor andere gebruikers gebeurd echter alleen als je hiervoor toestemming geeft. Met het “Open Search” principe is het makkelijker om personen te vinden met dezelfde interesses en deze ook te volgen.

Microsoft So.cl homepage

Strak en simpel

Op het eerste oog ziet So.cl er strak en clean uit qua ontwerp. In 4 blokken wordt kort uitgelegd wat je van So.cl kan verwachten en je kunt een kort introductiefilmpje bekijken. Het aanmelden is erg eenvoudig met je Facebook- of Windows Live-account. Ik koos ervoor om dit te doen met mijn Facebook-account. Je krijgt enkele suggesties van personen die misschien interessant zijn om te volgen.

Na het aanmeldproces kom je terecht op de homepage. Het eerste wat ik dacht was: “Google+, maar dan in een ander jasje”. De linkerkant bevat het menu waar met daarin onder andere de feed, je profiel en video parties.

Profiel So.cl aanmaken

De feed

De feed van So.cl is te vergelijken met die van Google+. Het is een overzicht van links, afbeeldingen en berichten die mensen posten. Hierbij heb je ook de mogelijkheid om het bericht te liken, te delen, een opmerking toe te voegen en om een tag toe te voegen. Door middel van het toevoegen van een tag kun je weer op interesses gaan zoeken en deze ook toevoegen aan je eigen interesses.

Feed Microsoft So.cl

Een leuke mogelijkheid is om een zogenaamde “Riff” te doen op een post. Dit is een visueel antwoord op een post van iemand anders. Op deze manier kan er een visuele compositie van informatie gemaakt worden over een bepaald onderwerp.

Het profiel

Het profiel is je persoonlijke pagina. Net als bij Facebook en Google+ is het mogelijk om hier een profielfoto te kiezen. Standaard wordt hier de profielfoto geplaatst van het netwerk waarmee je bent ingelogd (Facebook of Windows Live), maar deze is ook aan te passen naar een foto die je zelf het leukste vindt.

Je profielpagina is verder een weergave van je activiteit op So.cl. Je vindt dus een overzicht van je berichten, zoekopdrachten en links of afbeeldingen die je deelt.

Video Parties

Google+ heeft Hangouts en Microsoft So.cl heeft Video Parties. Deze functionaliteit wijkt wel af van de functionaliteit die Google+ met de Hangouts heeft. Tijdens een Video Party is het mogelijk om te kijken naar Youtube-video’s over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld muziek. Het interactieve gedeelte van de Video Party zit hem in de chat. Tijdens het bekijken van de video is het mogelijk om met de gebruikers te chatten die op dat moment deelnemen aan de Party. Ook is het mogelijk om zelf video’s toe te voegen.

En nu?

Ik heb een tijdje rondgekeken op So.cl en ik moet zeggen dat het er allemaal goed uitziet. Maar ik zie voor mijzelf geen meerwaarde om het te gebruiken naast alle sociale platformen die ik al gebruik. Wat mij opviel is dat de site zowel qua indeling als functionaliteit veel weg heeft van Google+. Hierdoor was het voor mij persoonlijk wat makkelijker om een weg te vinden binnen So.cl, omdat ik ook redelijk wat rondhang op Google+ (maar er weinig mee doe). Qua functionaliteit vond ik het Video Party-gedeelte karig. Persoonlijk voelde het als een Youtube-playlist waarop ik commentaar kon geven, niet meer, niet minder. Ik hoop dat dit onderdeel in de toekomst nog beter uitgewerkt gaat worden.

Ondanks dat ik het platform (nog) niet ga gebruiken, ga ik de ontwikkelingen zeker in de gaten houden, want ik ben erg benieuwd hoe dit platform zich gaat ontwikkelen.

Hebben jullie al ervaring met So.cl of besteden jullie er sowieso geen aandacht aan, omdat het weer het zoveelste sociale platform is?

0 Shares:
2 comments
  1. Hoi Jeroen, thanks voor de info. Ik ga ook eens rondneuzen op So.cl. Jammer dat het zo op Google+ lijkt. Ik wacht met smart op een innovatief platform dat helemaal buiten de lijntjes van Twitter, Facebook, G+ en LinkedIn denkt.

    1. Hoi Farah, inderdaad wel een minpunt dat het op Google+ lijkt. Het "Open Search" principe is wel aardig uitgewerkt vind ik zelf, maar die Video Parties hadden ze beter nog wat kunnen doorontwikkelen.

      Een innovatief platform wat jij schetst zou echt wel ideaal zijn, vooral om alles op 1 plek te hebben in plaats van verschillende profielen. Helaas zal dat nog wel een tijdje duren. Ik denk dat we nu eerst platformen krijgen op basis van bestaande ideeën.

Comments are closed.

Dit artikel is 2.767 keer gelezen