Taal is de manier waarop we onze ideeën, kennis en identiteit doorgeven van de ene generatie op de andere.  Maar de verwachting is dat zo’n 50% van de 7000 talen die er op dit moment wereldwijd worden gesproken, het einde van deze eeuw niet zullen halen. En bij elke taal die uitsterft, verliezen we een enorm cultureel erfgoed. Google heeft daarom in samenwerking met diverse partijen een website gelanceerd om deze taalsterfte tegen te gaan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Bn2QbwcjmOI

Massale sterfte

Op zich is het niet nieuw dat talen verdwijnen, alleen neemt het tempo waarin dit gebeurt schrikbarend toe. Bij elke taal die uitsterft, verdwijnt een stukje visie op de wereld. Niet alleen wetenschappelijke, medische en botanische kennis, maar ook een stukje inzicht in hoe mensen de wereld om zich heen bekijken. En, misschien nog wel belangrijker, de gemeenschappelijke uitdrukkingen van humor, liefde en het leven van hele generaties gaan verloren.

Moderne technologie to the rescue

Een belangrijke stap in het behoud van culturele diversiteit, is het vastleggen van met uitsterven bedreigde talen. De moderne technologie biedt hiertoe veel meer mogelijkheden dan vroeger, stelt Google. Zo kunnen mensen tegenwoordig goede beeld- en geluidsopnamen maken van hun ouders, vaak de laatste generatie die een taal nog vloeiend spreekt. Social media kan gemeenschappen die verspreid zijn over de hele wereld met elkaar verbinden en ook taalonderwijs is makkelijker te faciliteren.

Endangered Languages Project

Op de website van het Endangered Languages Project is niet alleen de meest up-to-date informatie over met uitsterven bedreigde talen en dialecten te vinden, maar kunnen mensen zelf ook een actieve rol spelen bij het delen, documenteren en conserveren. Zo kunnen ze zelf tekst-, audio- of videobestanden uploaden. En bestaat de mogelijkheid best practices en case studies te delen op de site en binnen relevante Google Groups.

De eerste start is gemaakt

“Mensen kunnen hun kennis en onderzoek rechtstreeks via de site delen en zelf helpen om de inhoud up-to-date te houden,” alsdus project managers Clara Rivera Rodriguez en Jason Rissman. “Een gevarieerde groep mensen is al begonnen met de inhoud, variërend van 18e-eeuwse manuscripten, tot moderne leermiddelen zoals taalfragmenten in video en audio.”

Zo zie je bijvoorbeeld bij Aragonees al waar het wordt gesproken, wat de varianten en dialecten zijn en dat er nog maar minder dan 10.000 mensen deze taal beheersen. In dezelfde sectie staan video’s waarin Aragonees gesproken of gezongen wordt, resultaten van Google Books en andere documenten. Je kunt zelf video’s of documenten toevoegen en je kunt de pagina meteen delen via diverse social media netwerken.

In de Knowledge Sharing sectie vind je onder andere documenten en video’s over het documenteren en onderwijzen van talen.

Google heeft het project opgezet in samenwerking met wetenschappers en taalkundigen en zal de komende tijd de leiding overdragen aan First People’s Cultural Council en het Instituut voor Taal, Informatie en Technologie van de universiteit van Michigan. Ook het Catalogue of Endangered Languages (ELCat) project, opgezet door de Universiteit van Hawaï, levert ook een bijdrage.

Hoewel taalsterfte me een enorm moeilijk te keren proces lijkt, hoop ik dat deze site een succes gaat worden en helpt een verschil te maken. Het zou toch jammer zijn als de generaties na ons de taal- en cultuurverschillen moeten missen die de wereld juist zo interessant maken.

 

 

0 Shares:
2 comments
  1. En ondertussen ziet de Google Chrome browser de Friese taal nog steeds als Afrikaans. Er valt nog veel werk te verzetten #zucht

Comments are closed.

Dit artikel is 4.696 keer gelezen