We gaan verder met het functioneel ontwerp van de website en kiezen een ContentManagementSysteem. Heb je het eerste artikel gemist? Je vindt het hier.

Functioneel ontwerp

We hebben de ruwe schets voor het nieuwe design van de website opgemaakt in Photoshop.  De volgende stap is het maken van een functioneel ontwerp. Hierin leggen we vast hoe de structuur van de website er straks uit komt te zien.

De techniek om de website straks te laten functioneren begint op dit punt een belangrijke rol te spelen. Reserveer ruimte in je functioneel ontwerp om aan te geven over welke functionaliteiten jouw website straks moet beschikken. Hierbij kun je denken aan zoekfuncties, drop-down menus en Twitterfeeds. Het is absoluut een voordeel wanneer je over enige basiskennis op technisch gebied beschikt. HTML? CSS? JAVA? Heb je werkelijk geen idee waar ik het over heb? Besteed het bouwen van je website aan ervaren professional uit. Je zult zien dat de kosten van een ervaren pro zich snel terugverdienen. Professionals leveren simpelweg een kwalitatief betere website en dan ook nog eens in een fractie van de tijd waarin je deze zelf zou bouwen.  Je zult in de gesprekken met profi webdevelopers al snel merken, dat deze rekening houden met de toekomst van jouw website: welke uitbreidingen en ontwikkelingen kunnen we in de toekomst verwachten? Ze zullen jouw website dan ook op een dusdanige manier ontwikkelen, zodat aanpassingen en ontwikkelingen in de toekomst mogelijk zijn met minimale extra kosten. Wanneer het functioneel ontwerp aansluit bij het grafische ontwerp zonder technische problemen, wordt het tijd om de diverse pagina’s van jouw website afzonderlijk vorm te geven in Photoshop.

TIP: Het kiezen van de juiste professional is essentieel voor het succes van jouw website. Zeker wanneer je niet helemaal thuis bent in de ontwikkeling van een website en de bijbehorende techniek, is het ontzettend lastig een professional te beoordelen op zijn/haar skills. Kies voor een webdeveloper met goede referenties en informeer binnen jouw netwerk naar de verschillende ervaringen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een professional in te huren via bemiddeling, zo ben je er zeker van dat je de juiste professional voor de klus in huis haalt.

GoogleAnalytics

De volgende tip kreeg ik van de pro aan wie ik de zorg voor het programmeren mijn website heb toevertrouwd. Heb je al een website? Gebruik je GoogleAnalytics? Pak een kop koffie en neem eens rustig de statistieken van GoogleAnalytics door. Bekijk het pad dat de huidige bezoekers op jouw website doorlopen en kijk eens kritisch of dit aansluit bij het functioneel ontwerp van jouw nieuwe website. Zijn er onderdelen van jouw website die slecht vindbaar zijn? Bespreek dit met de webdeveloper, deze kan je adviseren hoe het functioneel ontwerp je kan helpen de bezoekers naar deze miskende onderdelen te leiden. Als je nog geen website hebt, is het zeker aan te raden je hierover door een professional te laten adviseren!

TIP: GoogleAnalytics biedt een schat aan informatie over de meest gebruikte browers en beeldschermresoluties. Het bespreken van deze zaken met de professional kan je een hoop onnodige ontwikkelkosten besparen.

ContentManagementSysteem

Het kiezen van de juiste CMS kan een tijdrovende bezigheid zijn, zeker wanneer je niet goed bekend bent met de diverse mogelijkheden en de nieuwste ontwikkelingen. Ook hier bewijst de professional weer zijn/haar meerwaarde. Het is handig voor jezelf even onderstaande vragen te beantwoorden en deze te bespreken met de gekozen professional. Deze kan je vervolgens adviseren welk CMS het meest geschikt is voor jouw website.

TIP: Je kunt van veel bekende CMS-systemen een gratis proefversie downloaden, zo kun je zelf de gebruiksvriendelijkheid van het gekozen CMS testen.

Checklist CMS kiezen

 1. Welk budget kun/wil je besteden aan het CMS?
 2. Welke soorten pagina’s worden er gebruikt binnen jouw website?
  Tekstpagina’s, nieuwsoverzichten, portfolio etc.
 3. Hoeveel personen zullen er met de gekozen CMS werken?
  Krijgen deze personen allemaal dezelfde bevoegdheden?
 4. Hoeveel kennis heb je van webdevelopment en CMS?
 5. Wordt het een meertalige website?
 6. Welke rol speelt SEO?
 7. Wil je gebruik kunnen maken van standaard plug-ins?

Volgende keer: content is king en het leed dat stockphoto’s heet..

0 Shares:
4 comments
 1. Leuk artikel!
  In deel 1 spreek je over het grafisch ontwerp van de site; ik denk dat dat eigenlijk pas na het functioneel ontwerp aan bod moet komen. Bij het functioneel ontwerp kun je ook wireframes (laten) opstellen van de site; dit zijn ruwe schetsen van de diverse site-onderdelen (misschien bedoelde je die eigenlijk?).

 2. Hoi Patrick!

  Dankjewel!
  Ik bedoelde echt het grafische ontwerp, maar dat is simpelweg mijn manier van werken als visueel ingesteld persoon. Het functioneel ontwerp van mijn website zal ook niet veel veranderen, dus het functioneel ontwerp was niet echt een issue in deze. Het is denk ik maar net afhankelijk van de situatie en natuurlijk persoonlijke voorkeur!

Comments are closed.

Dit artikel is 4.132 keer gelezen