Waarschijnlijk een open deur – maar toch: de wereld van desktop besturingssystemen wordt nog steeds beheerst door Windows en MacOS. Waarbij Windows meer dan 90% voor zijn rekening neemt. Wat zou nu het verschil kunnen maken om Linux voet aan de desktop-grond te laten krijgen?

Rijkelijk aanwezig?

De hardware kan het niet zijn. Al was het alleen maar omdat er op dit moment eigenlijk maar één hardware-leverancier is die aan de knoppen draait. En dat is Intel.

Gratis software dan? Alle Linux-distros zijn rijkelijk voorzien van allerhande gratis apps. En iets wat niet meegeleverd wordt met een bepaalde distro is altijd wel ergens op te halen. Dus dat lijkt me ook niet aan de orde.

Maar waarmee dan wel?

Bestaansrecht

Klinkt misschien wat filosofisch, maar het bestaansrecht van de mens is feitelijk het verbeteren van de samenleving en maatschappij. Bijvoorbeeld door “dingen” te bedenken die maakt dat we iets beter/sneller/makkelijker kunnen “doen”.

Apple heeft (had?) dat goed begrepen. Ten tijde van Steve Jobs was alles er op gericht om “producten” intuïtief te laten zijn. En zoveel mogelijk te laten aansluiten op het denken en doen van de mens en zijn belevingswereld op dat moment. Dit geldt zowel voor de hardware (iPad en iPhone) als de software (MacOS en iTunes). Aangevuld met een marketing-sausje om het een hot en sexy image te geven.

Ik denk dat daarin de essentie van het antwoord zit! Als de mensen en bedrijven achter de verschillende Linux-distros in staat zijn een “product” in de markt te zetten wat voorziet in een duidelijke, liefst latente (!) behoefte; die ook nog eens naadloos aansluit op het denken en doen binnen de belevingswereld van dat moment, dat ze dan echt het verschil kunnen maken!

Eventueel aangevuld met wat marketing om mensen een gevoel te geven dat er geen leven meer is zonder dat “product”.

Oneindig veel toepassingen!

En gegeven het werkterrein van Linux: “product” kan hier van alles zijn – een computer, TV, media speler, telefoon, tablet, etc. Zelfs een wasautomaat of een magnetron zou een optie kunnen zijn.

Want allemaal die apparaten hebben een besturingssysteem nodig om mee te kunnen “werken” (verbeteren productiviteit) en/of te kunnen “spelen” (verbeteren/verhogen amusementswaarde).

Wasautomaat

Bijvoorbeeld een wasautomaat die voorzien is van Linux (of Android – wat ook gebaseerd is op Linux) om via een GUI en een touchscreen te bedienen. Maar die ook in staat is zelf vast te stellen hoe vuil de was is, wat voor soort was, wat de bijbehorende temperatuur moet zijn en de benodigde hoeveelheid wasmiddel. Waardoor de kans op fouten minimaal is.

Om vervolgens aan de slag te gaan. Tijdens de uitvoering van het wasprogramma wordt op het touchscreen grafisch en in kleur weergegeven hoe het reinigen van de was vordert.

Tevens worden diezelfde vorderingen doorgestuurd naar een Android phone-met-app. Waarmee de “operator” tijdens de uitvoering kan bijsturen – mocht het onverhoopt toch fout gaan.

Deze wasmachine is een voorbeeldje van een interessante toepassing. Wat zou voor jou een perfect voorbeeld zijn?

0 Shares:
Dit artikel is 2.544 keer gelezen