Nu heb ik nooit eerder gesproken met een robot, maar het schijnen lastige conversatiepartners te zijn. Toshiba komt nu met iets revolutionairs: ApriPetit. Deze 15 centimeter hoge robot heeft, naast een expressieve gelaatsuitdrukking, de nodige gespreksstof.

Robin 2.0

De vergelijking met Robin, de pratende robot van mijn jeugdhelden Bassie en Adriaan, is dan ook snel gemaakt. ApriPetit, ofwel Robin 2.0, heeft ingebouwde camera’s in zijn ogen, waarmee hij je kan volgen. Maar dat niet alleen. Hij kan gezichten herkennen en bepalen op welke afstand deze zich bevinden. Wanneer je een gesprek wilt voeren over je gemoedstoestand en gezondheid, dan ben je bij ApriPetit aan het juiste adres. Mits je het bij simpele vragen en antwoorden houdt.

One happy family

ApriPetit is het kleine broertje van ApriPoco, die in 2010 het levenslicht zag, ApriAttenda, die zich in 2005 aan de wereld toonde en ApriAlpha, die inmiddels 9 lentes jong is. Tezamen behoren ze tot de lijn van intelligente robots, die de naam ‘Advanced Personal Robots with Intelligence (Apri)’ dragen. De Apri is oorspronkelijk ontworpen om ouderen te helpen bij hun dagelijkse bezigheden. Je zou verwachten dat hij  zou helpen bij het invullen van kruiswoordpuzzels of het wateren van de plantjes. Maar helaas. Wat ze dan wel kunnen? Ze kunnen communiceren met huishoudelijke apparaten en ze lossen de dagelijkse zoektocht naar afstandbedieningen op. Hij fungeert namelijk als universele afstandsbediening die luistert naar gesproken commando’s.

Not for sale

Vooralsnog zijn geen van de robots op de markt gebracht. Uiteindelijk is dit wel de bedoeling. Maar Toshiba wil de robots nog verder ontwikkelen voor ze in de verkoop gaan. Eerlijk gezegd kan ik niet wachten. Niet dat ik eenzaam ben, maar kijk hem nou. Hij is toch gewoon te schattig :)

0 Shares:
Dit artikel is 3.261 keer gelezen