De internet buzz is al goed op gang gekomen. In navolging van het New Yorkse project “Underheard” gunnen vanaf volgende week vijf Amsterdamse daklozen ons, onder de naam “Straatvogels”, met Twitter een kijkje in hun dagelijks leven. Het vijftal wordt door KPN van smartphones voorzien en krijgen een Twitter basistraining. Het project Straatvogels is een initiatief van de Protestantse Diaconie Amsterdam en wordt officieel afgetrapt op de Amsterdamse Daklozendag op woensdag 6 juni 2012. Van het project wordt een documentaire gemaakt door Maria Mok en Meral Uslu.

Inspiratie

Het YouTube filmpje van het New Yorkse project Underheard vormde de inspiratie voor het Amsterdamse project, dat op de Amsterdamse Daklozendag officieel gelanceerd wordt. Tijdens dit project, waarbij vier New Yorkse daklozen gedurende dertig dagen hun gedachten deelden via Twitter, kwamen bijzondere dingen tot stand. Door op deze manier aandacht te vragen voor de problematiek van de meer dan 100.000 daklozen in New York, werden mensen tot goede daden geïnspireerd. Met als resultaat? Toen Derrick tweette dat hij een groot fan van de NY Giants was, werd hij gebeld door speler Steve Smith en ontving hij een ticket voor de aankomende wedstrijd. Daarnaast werd een inzamelingsactie in zijn naam georganiseerd voor de NYC Rescue Mission en kreeg hij een aanbod om op sollicitatiegesprek te komen. Albert belandde op straat nadat hij zijn baan als lasser verloor. Zijn verkeersboete van $200 werd voor hem betaald wat er (mede) voor zorgde dat hij in de toekomst geen juridische stappen meer hoeft te verwachten. Hij kan nu rustig zijn leven op orde brengen. Voormalig jurist Carlos maakte riep zijn Twitter volgers uit tot “angels” en ontving een metrokaart ter waarde van $30, zodat hij niet langer 2,5 uur hoeft te lopen naar de Bibliotheek. Carlos gaat daar dagelijks heen, terwijl hij probeert zijn eigen incassobureau op te starten.

Bijzonder

Het meest bijzondere verhaal was dat van Danny, die via Twitter iemand zocht om zijn levensverhaal te schrijven. Hij had zijn dochter al 11 jaar niet gezien. Via Twitter meldde zich iemand die social media inzette om haar te vinden. Het verhaal van de hereniging van vader en dochter haalde het nieuws. De tweet, waarin Danny de naam van zijn dochter openbaart, werd door Twitter uitgeroepen als de derde meest belangrijke tweet wereldwijd.

Dakloze hotspots

Het is niet de eerste keer dat daklozen door gebruik te maken van het internet in de aandacht komen. Begin dit jaar kwam het bedrijf BBH Labs op zowel positieve als negatieve manier in opspraak vanwege hun idee om daklozen tijdens een technologie-event als mobiele hotspots te laten fungeren. Dit leverde de daklozen behalve een inkomen ook extra aandacht op. Kwade tongen spraken van exploitatie van daklozen, maar over het algemeen werd dit gelegenheidsproject positief ontvangen. Dit initiatief heeft in Nederland nog geen navolging gekregen.

Ontroering

De daklozen van Underheard New York gaven – behalve hun dankbaarheid voor alle bijzondere acties – aan, geroerd te zijn door de vele steunbetuigingen en het medeleven van mensen die ze niet eens kenden. Hun doel, begrip kweken voor hun lot als dakloze en de realisatie dat iedereen in een dergelijke situatie kan belanden, is meer dan succesvol gehaald. Danny, Derrick, Albert en Carlos ontvingen tweets vanuit 63 landen in de wereld en zagen hun aantal volgers explosief stijgen. Overigens twitteren niet alle daklozen nog steeds even actief. Ik vond het filmpje van Underheard New York ontroerend en vraag me af wat een dergelijk project in Nederland teweeg zal brengen. Tot nu toe zijn de reacties voornamelijk positief.

Medewerking

Luc Tanja, straatpastor voor de Protestantse Diaconie Amsterdam en initiatiefnemer van het project Straatvogels, deed een oproep op Twitter aan trainers die de vijf daklozen bereid zijn op korte termijn de beginselen van Twitter bij te brengen. Een paar belangstellenden, waaronder ik, gaven daar gehoor aan. Deze week worden de vijf Amsterdamse Straatvogels na hun training “los gelaten”. KPN heeft een vijftal smartphones beschikbaar gesteld. Van het project wordt een documentaire gemaakt van niemand minder dan filmmakers Maria Mok en Meral Uslu (die voor de gelegenheid ook aan het twitteren is geslagen), die eerder dit jaar het indrukwekkende NCRV Dokument “De Kinderrechter” maakten. Het project loopt tot 1 oktober 2012.

Buzz

De nieuwsstroom over Straatvogels is al flink op gang gekomen. Google onthult al een aantal interessante bronnen (zoals Twittermania) die melding maken van dit bijzondere initiatief. Natuurlijk beschikt het project Straatvogels inmiddels ook over een eigen Twitteraccount (volgt, allen, volgt!) en een Facebookpagina (like, allen, like!) en zou het niet mooi zijn als de hashtag #straatvogels op de Amsterdamse Daklozendag (woensdag 6 juni dus) trending topic wordt? En heeft het project niet nog veel meer kans van slagen als alle tweeps die dit lezen, onze Straatvogels gaan volgen en de conversatie met ze aangaan? Ik hoop, dat twitterend Nederland opnieuw de kracht van Twitter bewijst en dit bijzondere project tot een groot succes maakt, dat ook in andere grote steden navolging krijgt. Het gaat immers om het goede doel!

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 2.995 keer gelezen