Navigatiesoftware is er in veel soorten en prijzen. Waze is gratis en sociaal. Een routeplanner die doet wat hij moet doen, je van A naar B brengen, maar die door het sociale karakter bijzonder functioneel is. Gebruikers (“Wazers”) voegen zelf informatie toe, waardoor je steeds op de hoogte bent van de actuele wegomstandigheden. Bovendien is Waze leuk, wat het een stuk aangenamer maakt om in de auto te stappen. Waze heeft zelf een filmpje gemaakt dat een prima introductie geeft.

Zelf delen

Een “Wazer” kan zelf eenvoudig informatie delen met zijn medewazers. Dit kan actuele informatie zijn, zoals het doorgeven van files of langzaam rijdend verkeer, een mobiele verkeerscontrole of een ongeluk. Maar ook permanente informatie kan gedeeld worden, zoals vaste flitsers. En mochten er nog wegen zijn die volgens Waze niet bestaan, dan kan de gebruiker deze op de kaart ‘asfalteren’.

 

Bij het maken van meldingen, denkt Waze met je mee. Rij je langzaam, dan vraagt Waze je zelf wel of je in de file staat.

Naast het delen via de mobiele app tijdens het rijden, kun je ook via de website van Waze een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door het editen van de kaart.

Meldingen

De meldingen die Wazers doorgeven, kun je op verschillende manieren zien. Allereerst is het mogelijk om ze op te vragen. Hierbij kun je enerzijds selecteren op het type melding (alles, of alleen mobiele controles, verkeersmeldingen, ongelukken) en op de meldingen in je buurt, onderweg op je route of van je groepen. Omdat er, in elk geval in mijn omgeving, nog weinig groepsactiviteiten zijn, levert dat in het algemeen weinig op.

Ben je aan het rijden, dan geeft Waze je de meldingen zelf door. Uiteraard word je gewaarschuwd voor flitsers, maar ook de actuele meldingen van Wazers verschijnen meteen op je scherm. Dit geldt niet alleen voor meldingen die op je geplande route liggen, maar ook voor andere meldingen in de buurt. Mocht je te laten willen komen bij die vervelende afspraak, dan kun je aan de hand van de meldingen altijd nog besluiten om een andere, drukkere route te kiezen.

 

Dashboard

Als je inlogt op de website van Waze, kun je onder meer je persoonlijke dashboard benaderen. Op dit dashboard tref je onder meer je “score” aan. Punten die je verdient door te rijden en door meldingen te maken. Die punten kun je het beste vergelijken met je punten op bijvoorbeeld Foursquare. Je koopt er niets voor, maar veel mensen vinden het wél leuk en worden er door gestimuleerd de app veel te gebruiken. Interessanter is het overzicht van je laatst gereden routes. Zelf gebruik ik dit voor de registratie van mijn zakelijke kilometers, waarbij het wel een nadeel is dat je niet al je gereden routes zichtbaar kunt maken.

Ervaringen

Waze gebruik ik zelf nu enkele maanden, en ik moet eerlijk zeggen: ik kan niet meer zonder. Hoewel er een enkele keer een foutje in de route zit, brengt Waze me uiteindelijk altijd waar ik moet zijn. Door de meldingen kan ik als bestuurder ook nog lekker zelf meedenken en besluiten om een andere route te kiezen.

 

 

Hoewel de app in het Nederlands is, is de spraak uitsluitend in het Engels. Dit was in het begin wel heel even wennen, omdat de vrouwenstem me op diverse momenten tot ‘keep left’ aanspoorde, waar ik toch zeker dacht rechtdoor te moeten. Maar na een paar keer weet je ook dat ze dat bedoelt.

Waze is eenvoudig te koppelen aan Facebook, Twitter en Foursquare en het is mogelijk om Waze automatisch berichten te laten plaatsen, zoals het namens jou tweeten van je eindbestemming en verwachte aankomsttijd.

Wat leuk is, is dat Waze met je meedenkt. Zet je hem bijvoorbeeld ‘s avonds aan, dan vraagt Waze je vriendelijk of je naar huis wil. 

 

Hierbij is het, net als bij andere routes natuurlijk, altijd mogelijk om alternatieve routes te kiezen.

Mijn ervaringen zijn in elk geval dusdanig dat ik Waze kan aanraden. Natuurlijk is dat een beetje eigenbelang. Want hoe meer Wazers die informatie leveren, hoe optimaler de routeplanner mij kan helpen.

 

 

0 Shares:
8 comments
  1. Ik vond dat er veel te veel meldingen werden getoond over dezelfde file, soms ook info van wegen in de buurt waar je niet veel aan had. Ik vond Waze meer grappig dan handig.

  2. Kan nederlands niet instellen. Geeft aan dutch engels navigatie en claire spreekt engels. Hoe kan ik dit wijzigen

    1. Bij instellingen -> algemeen moet je navigatietype instellen op Dutch. Jaap-Erik gaat je dan de weg wijzen.

  3. Helaas heb ik, ondanks dat waze in het Nederlands is, niet de mogelijkheid om te kiezen voor Nederlandse routebegeleiding :(

Comments are closed.

Dit artikel is 7.301 keer gelezen