Moviebites, het internet filmproductiehuis uit Den Haag, is een bureau dat film, vormgeving en techniek samenbrengt in interactieve filmproducties voor het internet. Het bureau organiseerde dinsdag 5 juni een “Let’s play” middag waar de revolutie van de online video gepresenteerd werd aan het publiek.

Hierbij namen twee tijgers van het online video tijdperk het podium om hun kennis, ervaringen en inzichten te delen met de ruim 65 aanwezige gasten. Online video is nu officieel ook booming in Nederland. Volgens comScore keken we afgelopen februari maar liefst 60% meer video online dan een jaar geleden!

Persoonlijk vond ik “Let’s play” een van de best geslaagde seminars die ik in mijn jonge blogger carrière heb bezocht. Het was een waar genoegen om de twee sprekers van de middag: entrepreneur Ronnie Overgoor en Moviebites’ online business strateeg Walter Hueber live hun verhaal te horen vertellen over de ware kracht die er schuil gaat in het toepassen van online video’s.

Het tijdperk van online video is aangebroken!

De gastspreker van de middag was Ronnie Overgoor, initiatiefnemer van verschillende online televisiestations waaronder Blue Shots: een talkshow met toonaangevende professionals uit de wereld van marketing en zijn nieuwe uitdaging 7ditches: een online televisiestation geproduceerd voor ondernemend Nederland. Hij vertelde over zijn haat-en-liefde-relatie met de televisie-omroepen en hield een pleidooi voor het inzetten van online video om een niche markt te bedienen. Overgoor legde uit dat hij het belachelijk vindt dat de commerciële omroepen hem onophoudelijk ‘meuk’ voorschotelen en dat de publieke omroepen ter dood zijn opgeschreven als je nagaat dat hun leden, waar ze afhankelijk van zijn, aan het uitsterven zijn. Zijn verhaal is gebaseerd op het feit dat de kijkcijfers voor de publieke oproep gemeten worden door  de zogenaamde kijkcijferkastjes. Maar wie van jullie heeft daadwerkelijk eens zo’n kast in huis gehad? Hoeveel invloed heeft de gemiddelde Nederlander nou echt op de ‘meuk’ die er op TV wordt uitgezonden? Persoonlijk kan ik me goed in zijn gedachtegang vinden. Ik heb over de afgelopen jaren ook nog nooit een kijkcijferkastje in het echt gezien en het feit dat 2800 Nederlanders klaarblijkelijk 17.000.000 Nederlanders vertegenwoordigen vind ik een wat vreemde manier om kijkcijfers te meten. In een van mijn voorgaande blogs op 42bis.nl kunnen jullie lezen dat ik kijkcijfers meten via applicaties zoals de Veronica TV Magazine App een meer gepaste manier vind.

De talkshows die Overgoor produceert, interesseren me enorm. Het zijn online talkshows die ingaan op ondernemers topics. Zijn bereik is breed en gebaseerd op doelgroep profilering. Verder maakt hij slim gebruik van SEO om video-inhoud toegankelijk te maken voor Google zoekopdrachten, door met behulp van spraakherkenning auto transcriptie in zijn video’s te realiseren. Waardoor je bij het opgeven van een Google zoekopdracht als zoeker meteen in het gedeelte van een video komt waar je keyword van de zoekopdracht wordt genoemd.

Zijn nieuwe online video avontuur 7ditches omarmt een crowdsourcing element. Heb je altijd al een talkshow willen presenteren? Dan kan je je nu opgeven om een gaaf gesprek over een ondernemend thema te presenteren en mag je een gast naar eigen keuze uitnodigen. Dit vind ik een super geslaagd idee! Vind uit hoe het in zijn werk gaat door een kijkje te nemen op de site.
Ik heb al de perfecte gast die ik zou willen interviewen: Sir. Richard Branson (vraag me nu alleen wel af of hij zou willen komen…?).

Moviebites’ online business strateeg Walter Hueber deelde een paar uiterst grappige online video’s en trends met ons. Als online video liefhebber had ik de trends reeds voorbij zien komen in mijn social network timelines, maar het was zijn inzicht dat me overtuigde dat online video een sterke kracht kan vormen in je business strategievorming.

Hieronder lees je de trends die Hueber opsomde. Beschouw dit als een online-video-trend-gids die je zou kunnen gebruiken om je online business strategie vorm te geven.

  1. E-commerce bedrijven gebruiken online video omdat dit hun online conversie verhoogt. Mensen houden ervan om voor aankoop van een product te zien wat ze ermee kunnen en hoe het product functioneert. Zodoende zijn zogenaamde ‘How To’ video’s reuze in trek. En live meemaken hoe een curator nieuwe producten uitpakt en uittest is een ware hit online.
  2. Internet vs TV weerspiegelt dat online video’s vele malen beter traceerbaar zijn. Je hebt een groter bereik doordat een online video bovenaan de Google zoekresultaten komt te staan en een online video blijft hangen in het web van de zoekmachines. Het traceren is mogelijk doordat je kan meten hoe de online consument zich gedraagt tijdens het bekijken van een online video. Bij online en mobiel is bijna alles meetbaar, in tegenstelling tot TV. Zo kun je zien hoe je video bekeken wordt, of ze de video helemaal uitkijken of klikken ze op een advertentie, delen ze je video op sociale kanalen, etc.
  3. Generatie NOW is ongeduldig! Je publiek wil dat video’s onmiddellijk beschikbaar zijn en dat ze meteen informatie/entertainment tot zich kunnen nemen.
  4. Online video is social: het is deelbaar met je sociale netwerk vrienden en mensen vinden het leuk om video’s door te sturen, bijvoorbeeld virale video’s. De volgende video is een van de best bekeken en gedeelde video’s op YouTube: Charlie bit my finger – again!
  5. De houdbaarheid van een online video is niet levenslang. Zorg er dus ook voor dat een video om de zoveel tijd vervangen wordt door een updated versie. Luister goed naar je consumenten om te zien wanneer je video toch echt verouderd is en toe is aan vernieuwing.
  6. Zorg er voor dat je video ‘mobile compatible’ is. De mobiele generatie is aangebroken! Dit weten we al een paar jaar, dus is het belangrijk dat je voor je consumenten online video op mobiele apparaten faciliteert.
  7. [En dit is mijn lievelingstrend!] Smartphones zijn de aangewezen devices om video’s mee te maken, waarna je ze meteen online kunt publiceren. Het is super gemakkelijk en je kunt je eigen regisseur zijn. Er zijn zelfs al series die volledig op de iPhone worden opgenomen en vervolgens exclusief via een applicatie worden uitgezonden. Dus waar wacht je op? Maak jij de eerste Nederlandse online video hit?

Ik sluit deze trends graag af met de worden van Walter Hueber: “Vandaag de dag is online video een hygiëne factor geworden”. En ik ben het roerend met hem eens!

Volgens mij heb ik die middag een ware Nederlands online video revolutie meegemaakt bij Moviebites. Als online video fan ga ik eens haarfijn bedenken hoe ik de #Letsplay lessen van de dag toe kan passen in mijn eigen digitale strategie.

Hebben jullie nog online video cases en / of online video ‘do’s en dont’s’ die jullie willen delen?

Bekijk de videoregistratie van dit seminar!

0 Shares:
Dit artikel is 2.501 keer gelezen