Terwijl ik het mezelf meestal niet toesta, wegens te grote drukte, kreeg ik onlangs spontaan de kriebels over die onganse berg aan logins en paswoorden die ik te verstouwen krijg. Als webdesigner worstel ik met bijvoorbeeld toegangspaden naar sites, logins en paswoorden, maar ook de servertoegang logins, naast aanverwante artikelen.

Voor mezelf zou het dus heel handig zijn om dat ergens te kunnen opslaan. En ben ik persoonlijk op zoek gegaan naar vooral offline opslagcapaciteit, waar ik op terug kan grijpen mocht de nood aan de man zijn.

Voordelen

  1. Veiligheid boven alles: al je logins en paswoorden opslaan vergt wat administratie. Bovendien krijg je met bepaalde tools de mogelijkheid om ze te versleutelen;
  2. Gemak dient de mens: je krijgt de mogelijkheid om veilige en verschillende wachtwoorden te gebruiken en terug te vinden;
  3. Overzichtelijkheid: alles staat op één plek, gesorteerd op naam en/of onderwerp, en door middel van een zoekfunctie makkelijk te lokaliseren;
  4. Overal te bewaren: door het op schijf, DVD, en/of USB-sticks te kopiëren is kwijtraken vrijwel onmogelijk.
  5. Mobiliteit: door opslag heb je overal je vertrouwelijke gegevens beschikbaar.

Tools

  • Browseropslag;
  • Tekstbestand aanmaken;
  • Wachtwoordkluis;
  • Zelfstandige encryptie;
  • Online opslag.

Hieronder een uitleg en links naar de mogelijke oplossing voor je.

Browseropslag

Ik ben er geen voorstander van. Als iemand ongewild toegang krijgt tot je ‘magic box’ (lees: computer) kan men overal inkomen. Mocht je wel voorstander zijn, dan is voor Firefox ‘Foxmarks’ (link: http://www.xmarks.com/) een ideale plugin. Het kan een oplossing zijn om je wachtwoorden en favorieten te synchroniseren.

Tekstbestand aanmaken

Vanzelfsprekend kun je op je computer een tekstbestand aanmaken die je met password opslaat, zodat dat ook overal kunt bewaren en mobiel blijft.

Wachtwoordkluis

Hier begint het voor mij pas erg handig te worden. Je hoeft hier immers maar één wachtwoord te onthouden, en zelfs die kun je laten verzinnen door de onderstaande tools:

  1. KeePass Password Safe (link: http://keepass.info/);
  2. Password Safe (link: http://passwordsafe.sourceforge.net/);
  3. Roboform (link: http://www.roboform.com/);
  4. MyWallet (link: http://itunes.apple.com/nl/app/mywallet/id415835735?mt=12) (voor de Apple-gebruikers onder ons).

Zelfstandige Encryptie

Laat je hersenpan eens origineel uit de hoek komen en verzin zelf associaties met wachtwoorden, bijvoorbeeld een wachtwoord dat je niet vergeet uit die tijd dat je nog een Ferrari reed. Eén voordeel is dat je altijd je gegevens bij je hebt. Bijkomend nadeel is dat je hopelijk niet voortijdig aan dementie gaat lijden.

Online opslag

Een handig tekstbestand aanmaken dat door meerdere mensen gedeeld kan worden kan in bijvoorbeeld Google Docs als je een account bij Google hebt. Bovendien zijn daar myWallet (link: http://mywallet.net/) en Zoho.com (link: http://zoho.com/). Of bijvoorbeeld bij OpenID.net (link: http://OpenID.net/). En dan willen we de cloud natuurlijk niet vergeten, zoals MS Cloud (link: http://mscloud.com/).

Conclusie

We hopen je hiermee een eindje op weg te hebben geholpen. Mocht je zelf ook nog tips hebben, aarzel dan niet om hieronder te reageren! Veel succes!

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 5.274 keer gelezen