Is het kunst of toch een naslagwerk? Britse kunstenaars Felix Heyes en Ben West maakten een visueel Google-woordenboek met de originele titel Google. De twee mannen zochten ieder woord van het Engelse woordenboek op in Google en gebruikten het eerste plaatje dat door de zoekmachine gevonden werd. Dit resulteerde in een 1240 pagina’s tellend visueel woordenboek.

Het nieuwe leesplankje?

Wie dacht dat dit boek geschikt is voor kinderen om woordjes te leren, komt bedrogen uit. Ongeveer de helft van het boek bestaat uit weerzinwekkende medische foto’s, porno, racisme en slechte cartoons. West omschrijft het dan ook als een ‘ongefilterd en onkritisch verslag van de hedendaagse menselijke cultuur’. Houd voorlopig dus nog maar even vast aan de onschuldige woorden boom, roos, vis en vuur. West voegt eraan toe: “Wanneer het internet plat ligt, zou je het wel kunnen gebruiken als naslagwerk”.

Hoe gingen zij te werk?

Heyes en West gebruikten voor het boek twee PHP-scripts (voor de leken onder ons: een scripttaal waarmee dynamische webpagina’s  worden gemaakt). Het eerste script diende voor het downloaden van alle plaatjes in alfabetische volgorde. Het tweede zette de afbeeldingen in kolommen in PDF-bestanden. Deze werden vervolgens geprint en zo was de geboorte van het prentenboek een feit.

Auteursrechten

Het boek is bedoeld als een kunstwerk en zou hierdoor geen auteursrechten moeten schenden. Tenzij het in productie wordt genomen en in de verkoop gaat. Volgens het Creative Applications Network willen Heyes en West het boek op kleine schaal uitgeven. Dit verhaal kan dus nog weleens een vervolg krijgen.

Meer werk van deze mannen

Hoewel Heyes nog student is aan de Kingston University, heeft hij al aardig wat projecten op zijn naam staan. Op zijn website laat hij onder andere zien hoe creatief hij kan zijn met groente en fruit en hoe hij  een privédetective  naspeelt.
Ook West barst van de creatieve ideeën.  Wanneer je een bezoekje brengt aan zijn website, kun je onder andere zijn collectie bananen t-shirts zien. En wie nog niet genoeg heeft gekregen van zijn projecten, klik dan even op deze link. Hier kun je zien hoe een stel wapperende handen tot kunst verheven wordt.

 

0 Shares:
Dit artikel is 7.847 keer gelezen