Hypothese: als Google het wil, kan het een gevoelig digitaal paspoort over jou samenstellen. Dit gebeurt aan de hand van de gegevens die de organisatie over je weet. Gegevens die zijn verzameld via foto’s, zoektermen, zelf verstrekte gegevens, ip-adres, gekoppelde accounts, software voor gezichtsherkenning, router-gegevens. Je beseft het misschien niet, maar Google weet écht veel informatie over jouw persoon aan elkaar te koppelen. Griezelig veel. Laten we eens zien welk plaatje dat oplevert.

Wat weet Google

Als je lekker actief bent in de digitale wereld, kom je al snel in aanraking met Gmail/Google+, Googles zoekmachine, YouTube, Picasa, digitaal betalen en bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Ik zet ook Google Android in het rijtje, want velen met een smartphone maken hier gebruik van. Wat doe je? Ik schets een beeld:

 • voor Gmail vul je je telefoonnummer in omdat hier om wordt gevraagd (da’s handig zegt Google, dan kun je je accountgegevens terughalen)
 • je blijft ingelogd op je account van Google (want dat maakt de surfervaring prettiger, zegt Google)
 • in de zoekmachine van Google laat je allerlei zoektermen achter (Google is immers de beste zoekmachine, toch?)
 • je bezoekt honderden sites (die zonder dat jij het weet met Google Analytics zijn uitgerust)
 • je reageert op publieke fora en blogs
 • je koopt apps via Google Play en gebruikt deze op je smartphone
 • je zet een paar gekke foto’s in je Facebook-account met tags
 • in Google+ en/of Facebook verstrek je informatie over jezelf, zoals je naam, adres, geboortedatum en een mooie pasfoto
 • natuurlijk heb je ook een foto van jezelf aan het Google+- of Facebook-account gekoppeld
 • omdat het handig is, gebruik je ook Google Calendar: handige optie van je account, nietwaar?
 • … kan nog wel even doorgaan

Money makes the world go round

Zeg nou zelf, dit is niet zo’n vreemde opsomming toch? Maar dan wordt het toch griezelig: apps verzamelen gegevens je zoekopdrachten, telefoonnummer, gebelde nummers, duur van oproepen, ip-adres, datum/tijd, locatie. Google verzamelt je zoekhistorie, analyseert je websitebezoek, kent je e-mailadres, je telefoonnummer, je interesses, je foto en je creditcardnummer, je shopgedrag … en Google weet met wie je belt. Dit is geen sciencefiction meer.

Google weet meer over jou dan het gemeentehuis. Had je al problemen met het verstrekken van je vingerafdrukken voor je paspoort, lees dan nog even verder. Je gemeentehuis is namelijk nog van plan vertrouwelijk met je gegevens om te gaan. Google heeft die intentie helemaal niet. Alle gegevens die ze verzamelen zijn zelfs bedoeld voor commerciële doeleinden (onder het mom van: “om de services te leveren, te onderhouden, te beveiligen en te verbeteren, om nieuwe services te ontwikkelen en om Google en onze gebruikers te beschermen”). En Google doet dit niet voor jou. Google is een beursgenoteerde geldwolf. Volgens Wikipedia heeft Google als bedrijfsmissie alle informatie van de wereld toegankelijk en nuttig te maken. Daarvoor moeten inkomsten worden gegenereerd, bijvoorbeeld via AdWords en AdSense en via levering (lees: verkoop) van jouw gegevens aan adverteerders.

Google's digital passport of the future

Toekomstplaatje

Je gegevens van YouTube, Google Docs, Google+, Gmail vormen één gebruikersprofiel. Voeg je daar je ip-adres, zoekopdrachten en bezochte websites aan toe dan wordt het plaatje aardig compleet. Toekomstbeeld: een auto van Google Streetview rijdt door de stad, scant een gezicht en weet wie het is die daar loopt, welk e-mailadres die persoon heeft, het adres, telefoonnummer, politieke interesses tot en met seksuele voorkeur. De mogelijkheden zijn er.

Valt wel mee allemaal

 • Feit: via Google Analytics worden je bewegingen op talloze site ongemerkt en doorgestuurd naar Google
 • Feit: Google sluit soms een account af, bijvoorbeeld als het te veel bloot op een foto ontdekt (wie controleert dat eigenlijk?)
 • Feit: Google wil werken met jou, als individuele, verifieerbare gebruiker, ze wil weten wie je bent, dat je echt bent (“Wanneer u uw persoonlijke gegevens bijwerkt, kunnen we u vragen uw identiteit te verifiëren voordat we uw verzoek kunnen verwerken.”)
 • Feit: Google voegt soms een foto van jou aan je Google+-account toe zonder dat je daar zelf om hebt gevraagd (dit heb ik zélf meegemaakt; meteen account verwijderd)
 • Feit: Google werkt met software voor gezichtsherkenning
 • Feit: Google associeert steeds beter met haar zoektechnologie op basis van analyses (getagde foto’s in Facebook, gezichtsherkenningssoftware)
 • Feit: Google heeft toegegeven draadloze netwerken te hebben afgeluisterd via de streetview-auto (wachtwoorden, geografische gegevens van routers en berichtenverkeer zijn buitgemaakt)
 • Feit: het gaat om geld

Nuff said. Hypothese bewezen: we hebben een Google-paspoort. Een paspoort met persoonlijke informatie die je helemaal niet zomaar wilt delen.

Hellup, wat nu!?

Wil je van de diensten va Google gebruik blijven maken? Blijf dan niet ingelogd en zorg ervoor dat Google jouw gegevens minder makkelijk kan koppelen. Ontrafel de vervlechting en neem voor elke dienst een ander account. Eéntje voor Google Play. Eéntje voor je Gmail. Eéntje voor YouTube … etc. Klinkt misschien als veel werk, maar ach dat was het ook voordat de verschillende diensten aan elkaar werden gekoppeld.

Addertje onder het gras: ik kan je niet garanderen dat Google je dit eindeloos laat doen. Google wil namelijk dat je echt bent, dat je iemand bent, en niet vier of vijf iemanden. Want volgens de privacy-policy:

“We kunnen de naam die u voor uw Google-profiel opgeeft, gebruiken in alle services die we aanbieden waarvoor een Google-account is vereist. Daarnaast kunnen we namen vervangen die eerder waren gekoppeld aan uw Google-account, zodat u in al onze services op dezelfde manier wordt weergegeven.”

Praktische tips

 • Tip tegen de advertentiegekte: gebruik Ghostery en blokkeer advertenties en locatiediensten
 • Gebruik startpage.com als zoekmachine
 • Gebruik vimeo in plaats van YouTube
 • Zet je GPS-locatie op je telefoon standaard uit
 • Blijf niet ingelogd bij je Google-account
 • Zet webgeschiedenis uit in je Google-account (accountinstellingen -> services -> webgeschiedenis verwijderen en onderbreken)
 • Koppel zelf geen diensten (Twitter, LinkedIn, Facebook, etc.)
 • Lees de onderstaande informatie, weet waar je op moet letten en gebruik meer alternatieve diensten

Meer info en bronnen

BOF probeert een Googlevrij dieet
ictrecht.nl: welke rechten claimt Google bij Google Drive?
simplefly.nl: wat weet Google van mij?
lees en huiver, de privacyregels van Google
verwijderen van zoekhistorie in verband met privacy (Engels)
Zes tips voor privacy tijdens zoeken/surfen (Engels)
Wikipedia-pagina over Google

En ten slotte, voor als je nog eens echt de tijd mocht hebben, een interessante aflevering van VPRO’s tegenlicht.

0 Shares:
3 comments
 1. Het zal. Als je dit allemaal niet wilt, blijf dan weg van het internet. Want het is echt niet alleen Google die "alles" van je weet. Facebook ook. Als je een Apple fanboy bent, Apple ook.

  Maar de overheid zeker. Want denk nou niet dat overheden niet ook toegang hebben tot al je gegevens en bewegingen. Niet alleen op het internet, maar ook op straat. Je GSM locatie, beveiligingscamera's, de OV-Chipkaart. Big Brother watches al een hele tijd. Privacy bestaat niet meer.

  Emigreren is nog je enige optie. Naar een ontwikkelingsland.

 2. Precies mijn punt: denk na en maak keuzes. Wist je dat er een anonieme chipkaart bestaat? Je hoeft niet op Facebook (mij vind je er niet in ieder geval), locatie op je telefoon kun je uitzetten …
  Bewustwording is de sleutel om voor jezelf de juiste keuzes te kunnen maken.

 3. PS Je ontslaat Google en Facebook wel erg gemakkelijk van hun privacy-verplichtingen. Ze staan onder en boven de wet, maar iemand die privacy belangrijk vindt, moet dan maar niet het internet op?

Comments are closed.

Dit artikel is 11.543 keer gelezen