Wie ook maar af en toe op Facebook komt, kan er de laatste tijd niet meer omheen: Socialcam. Meestal is het berichtje dat in je tijdlijn verschijnt de mededeling dat een vriend een video heeft bekeken. Overigens niet altijd de video’s waarvan je wil dat iedereen kan zien dat je ze bekijkt, maar dat terzijde. Socialcam is echter veel meer dan een Facebookapp, al maakt de integratie met Facebook wel weer eens duidelijk hoe sterk dit laatste sociale netwerk is.

Video-instagram

Allereest zou je Socialcam kunnen omschrijven als de video-variant van Instagram. De app, die zowel voor de Iphone als voor Android beschikbaar is, maakt het mogelijk om met filters video’s op te nemen en te delen. Dat delen kan met je volgers binnen Socialcam, en ook direct uit de app via Facebook, Twitter en Youtube.

Video’s kun je opnemen met een filter, en de video kun je voorzien van een thema en van een “muziekje”. Filter, thema en muziekje kun je willekeurig combineren. Om de mogelijkheden te laten zien, hierbij een aantal voorbeelden van telkens (ongeveer) hetzelfde beeld, opgenomen met de verschillende filters en voorzien van verschillende thema’s en muziekjes. Aan het einde van deze blog zie je wat mogelijkheden.

Binnen Socialcam kun je via de website of de mobiele app vervolgens diverse acties ondernemen: liken, een commentaar posten en delen via Facebook, Twitter, email, sms, Posterous, Tumblr of opslaan in je Dropbox. Een deel van die opties zijn overigens alleen via de mobiele app beschikbaar.

Volgen

Je kunt op Socialcam niet alleen video’s uploaden, maar ook je vrienden volgen. Door de integratie met Facebook zijn dat  in eerste instantie je Facebookvrienden. Via het leaderboard, dat zichtbaar wordt als je inlogt via de website, zie je de meest populaire bijdragers op Socialcam. Uiteraard kun je ook die volgen. Van de mensen die je volgt, verschijnen de video’s in je feed.

Althans, dat zou moeten gebeuren. Maar in mijn eigen feed zie ik nog geen video’s van de tientallen personen die ik volg. Dat duidt er op dat Socialcam nog vooral wordt gebruikt om – via Facebook – video’s te kijken en nog nauwelijks om video’s te delen. En gezien dat  beperkte uploaden, is Socialcam nog lang geen sociaal netwerk met een hoge activiteit.

Gedwongen winkelnering

Technisch gezien is Socialcam  de video-variant van Instagram. Maar er is iets heel vervelends aan de hand. Als je een video die gedeeld is via Socialcam wilt zien, dan moet je eerst een profiel aanmaken. Dat is tot daar aan toe, maar standaard staat vervolgens ingesteld dat je “Social mode” on is. En dat betekent dat elke actie op Socialcam wordt gedeeld in je Facebooktijdlijn. Klik je op een  video die een vriend aanklikte, dan deel je dit via Facebook meteen mee aan al je vrienden. Hierdoor weet Socialcam in rap tempo heel veel deelnemers te creëren, maar wordt – waarschijnlijk door jou ongewenst, ook meteen zichtbaar welke video’s je bekeken hebt. Ik heb in mijn tijdlijn al diverse plagerige reacties gezien van Facebookers op mensen die, zich waarschijnlijk niet bewust van de werking van Socialcam, een “foute video” aan hebben geklikt.

Op zich is Socialcam een mooi sociaal medium. Maar dat ongemerkt gedwongen delen, moet je wel even uitzetten. Dat kan simpelweg door in te loggen op de site en de “Social mode” off te zetten. Ook via de mobiele app kun je dit eenvoudig instellen. Doen dus, en vervolgens leuk gebruik maken van deze, in elk geval technisch, mooie app.

 

Een aantal mogelijke combinaties van filters, thema’s en muziek(klik op de foto voor een filmpje) :

Kodak


 

 

0 Shares:
2 comments
  1. Hallo Jurroen, dank je voor deze update. Ik heb de meldingen van SocialCam nu verborgen omdat het soort filmpjes dat ik kreeg voorgeschoteld wel erg fout was. Ik kan alleen niet vinden waar ik de Social Mode off kan zetten. Zou je dat willen/kunnen toevoegen? Dank je !

Comments are closed.

Dit artikel is 11.665 keer gelezen