Herken je dat? Je bent op een feestje of zo en je hebt een ‘goed’ gesprek over cloud computing en cloud applicaties met een groepje mensen dat eigenlijk geen idee heeft van wat dat nou allemaal is, laat staan begrijpt wat er onder de motorkap allemaal nodig is om de zaak aan het draaien te houden en dan is er een iemand die ineens de vraag dropt wat daarin dan je passie is. Tsja – daar sta je dan. Want wat ga je dan antwoorden? Nou – misschien zoiets als dit:

Mijn passie?

Eigenlijk is het antwoord simpel: anderen helpen. En daarvoor in een of andere vorm gewaardeerd worden – maar dat laatste slechts een bijkomstigheid – toch?   :-)

Helpen waarmee dan?

Problemen oplossen rondom computers, netwerken en internet met als centraal thema “Betrouwbare en voorspelbare websites, softwareprogramma’s en cloud computing diensten zoals SaaS en PaaS“.

Waarom juist dat? En wat is dat ‘SaaS/PaaS/Cloud’ dan?

Hele volksstammen houden zich bezig met het optuigen van bedrijfsprocessen om sneller en beter te kunnen werken. Andere bevolkingsgroepen houden zich bezig met het ontwikkelen en in gebruik nemen van ‘state-of-the-art’ computer- & netwerkspulletjes.

Maar er zijn er maar weinig die beiden doen: een slimme systematiek – computer- & netwerkspulletjes combineren met een handige manier van werken – bedenken die in meer of mindere mate zichzelf in stand houdt. En die zorgt voor betrouwbare en voorspelbare websites, softwareprogramma’s, bedrijfsnetwerk, public/private cloud, etc.

Dat SaaS en PaaS zijn voorbeelden van cloud computing diensten. Cloud computing is het op aanvraag beschikbaar stellen van bijvoorbeeld apps en opslagruimte. Waarbij wordt afgerekend op basis van daadwerkelijk gebruik – eigenlijk hetzelfde als wat je gewent bent bij gas, water en licht.

De afkorting SaaS staat voor Software-as-a-Service. Dit is een manier om op grote schaal apps te gebruiken via een browser en Internet. Er hoeft dus niets extra’s geïnstalleerd te worden op je computer, tablet, telefoon, e.d. Soms is dit gratis, soms wordt er een ‘klein’ bedrag per maand gevraagd. Voorbeelden hiervan zijn Office365 van Microsoft of Google Docs.

De afkorting PaaS staat voor Platform-as-a-Service. En is een manier om apps te bouwen met hulpmiddelen die via een browser en Internet gebruikt kunnen worden.

Cloud Computing

Nou en? Lekker belangrijk allemaal!

Eeehhh – ja – dit is inderdaad belangrijk. Immers elke euro die uitgegeven wordt aan het afhandelen van een klacht of het oplossen van een storing is er een teveel! Toch?

En dat van SaaS/PaaS/Cloud en zo, daarmee wordt voorkomen dat je bij iedere nieuwe versie van een app ook een nieuwe computer moet kopen. Ook kan je dan bellen met, in dit voorbeeld Microsoft of Google op het moment dat je het even niet meer weet.

Oh ja – ok – en hoe doe je dat dan? Dat van die klacht en storing en zo?

De meeste tijd bij een storing of klacht blijkt te zitten in het stellen van de juiste diagnose. Voor mij is het kicken als het me lukt om (1) er voor te zorgen dat de eerste diagnose altijd de juiste is! En (2) tegelijkertijd er voor te zorgen dat die diagnosetijd tot (bijna) 0 teruggebracht wordt. Op die manier kan meteen gestart worden met het oplossen van de storing of klacht. En kunnen mensen snel weer verder met werken / spelletje spelen / filmpje kijken / bloggen / mailen / en-wat-al-niet-meer…

Das inderdaad niet verkeerd! Maar is voorkomen niet beter dan genezen?

Ja – klopt. Veel klachten en storingen zijn inderdaad te voorkomen. Mits ‘vreemd computer- en internetgedrag’ maar in een vroeg stadium ‘gezien’ wordt. Zo kan er wat aan gedaan worden nog voordat mensen er last van hebben – pro-actief zijn heet zoiets. En als ik zoiets blijvend voor elkaar krijg, dan ga ik helemaal uit mijn dak! Want dan heb ik voor mijn opdrachtgever de meeste waarde kunnen creëren.

Das mooi! En is eigenlijk heel erg voor de hand liggend.

Inderdaad!   :-)

0 Shares:
Dit artikel is 6.025 keer gelezen