Ja, ik geef het toe. Ik ben er één. Tijdens het schrijven van mijn afstudeeronderzoek, heb ik menig uur gespendeerd aan dit zinloze, maar toch leuke tijdverdrijf. Angry Birds, Bubble, WordFeud, DrawSomething en mijn meest recente verslaving: Rumble. Gamen dus. Ik schaam me er niet voor: ik ben een game-nerdette. En blijkbaar niet de enige. Nederlandse vrouwen spenderen steeds meer tijd aan het spelen van games. 

In 2010 bekende medeblogger Lonneke al verslaafd te zijn aan online games. Vele uren besteedde ze aan het verzorgen van haar boerderijtje en het dominaten van park joggers.  Inmiddels kent Nederland zo’n 4 miljoen van die gamende vrouwen.  Opvallend is dat dit gelijk is aan het aantal gamende mannen. Afgelopen jaar kwamen er maar liefst 160.000 extra  gamende vrouwen tussen de 20 en 65 jaar bij. Dit alles blijkt uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2012.

Ik game, dus ik besta

Je zou denken dat gepensioneerde of werkloze dames de meeste tijd aan het spelen van spelletjes besteden. Maar niets is minder waar. Juist fulltimers zijn hier de fanatiekelingen. Gemiddeld spelen de gamende dames 7,4 uur per week. Ja, zeven komma vier uur per week! Ze doen dit overigens niet uit verveling, maar voor de ontspanning.

Meer gamen = minder televisie

Madelon Hoekstra-Fortuin, General Manager Advertising Sales Europe bij Gamehouse zegt het volgende: “De Nederlandse vrouw speelt meer spelletjes dan dat zij tijdschriften leest, wat een belangrijke verschuiving in het mediaconsumptiegedrag is”. Ook zijn we minder tijd kwijt aan televisie kijken. Een belangrijke factor voor de groei van het gamen is de opkomst van de smartphone en de tablet. Hierdoor kun je op ieder moment van de dag en waar je maar wilt spelletjes spelen.

Nog een laatste biecht

Ik zal nog een klein nerdette-geheimpje verklappen. Ik ben de trotse eigenaar van het spel Zoo Tycoon 2, waar ik liefdevol mijn schroefhoorngeitjes, groene bavianen en rode reuzenkangoeroes verzorg. Wie durft nog meer toe te geven een game-nerdette te zijn?

 

0 Shares:
6 comments
 1. Toch is de insteek van dit artikel interessant. Enerzijds aangeven dat gamen onder vrouwen heel normaal is, maar tegelijkertijd het vertellen alsof het een taboe is: "Ik geef het toe". "zinloze", "Ik schaam me er niet voor", "geheimpje verklappen".

  Ik zeg: doe niet zo raar. Be Proud! Be a Gamer!

  1. De
   resultaten van het Gaming Onderzoek waren een mooie aanleiding om “uit de kast”
   te komen. Gamen is in mijn omgeving namelijk helemaal niet zo normaal en zelfs een beetje taboe. 

 2. @Steven den Boer. Als man schrijft u enerzijds wel vreemde woorden!

Comments are closed.

Dit artikel is 3.734 keer gelezen