Als je onder de dertien jaar bent kun je straks een profiel krijgen op Facebook, technieken daarvoor zijn ze nu aan het testen. Technieken? Ja, want het ‘kind’ profiel zal waarschijnlijk gekoppeld worden aan het ‘ouder’ profiel. Om vrienden te maken en iets te liken moeten ze eerst papa en mama even lief aankijken. Al heb ik mij vroeger ook veelvuldig schuldig gemaakt aan ‘lief aankijken’ – werkte altijd – kan ik mij niet voorstellen dat een twaalfjarige dit leuk gaat vinden.

De plannenkidsonline-walstreetjournal-facebook

In een artikel van The Wall Street Journal komt naar voren dat er veel verschillende meningen zijn over het weghalen van de leeftijdsgrens. Aan de ene kant wordt er van Facebook verwacht dat er een veilige en geschikte omgeving wordt gecreëerd voor deze groep. Een andere groep wil graag de focus leggen op uitleg aan ouders dat Facebook niet geschikt is voor kinderen onder de dertien. Terwijl de helft van de twaalfjarige en een derde van de elfjarige al een account op Facebook heeft, volgens het grafiekje hiernaast.

Als de plannen van Facebook doorgaan zal de ouder van het kind voor zo’n beetje alles toestemming moeten geven:

  • ouders bepalen wie/wat hun kinderen kunnen liken
  • ouders bepalen welke apps kinderen kunnen gebruiken
  • kosten voor games/apps gaan direct naar de ouder

Bescherming kinderen online

Het heeft natuurlijk te maken met het beschermen van kinderen online. Belangrijk, want een kind is al kwetsbaar. Er gaan al tijden verhalen rond over online pesten en ongepaste contacten tussen volwassenen en kinderen. En natuurlijk het onderwerp dat al zo gevoelig is, schending van de privacy.

Privacy discussie

Internetjurist Danny Mekic verwacht binnenkort een discussie tussen voorvechters van privacy en de sociale netwerken. Aldus het artikel op nu.nl : “Aan de ene kant zal gezegd worden dat je zo jong mogelijk met het internet moet leren omgaan, aan de andere kant staat het argument dat je hele geschiedenis straks al op internet staat voor je er zelf goed over hebt kunnen nadenken.” Met als voorbeeld de vele foto’s die ouders van hun kroost verspreiden.

Beurswaarde opkrikken

Facebook krijgt er zo een grote groep potentiële gebruikers bij, wat waarschijnlijk de waarde van het bedrijf moet opkrikken na de beursgang afgelopen maand.

Facebook - Even aan mijn moeder vragenStel.. je bent elf..

Probeer je eens in te beelden hoe je hier tegenaan zou kijken als je elf of twaalf jaar zou zijn. Ik denk dat ik liever een alternatief zou zoeken voor Facebook dan dat ik een profiel zou aanmaken onder toezicht van mijn ouders.

 

0 Shares:
Dit artikel is 2.102 keer gelezen