Kranten koppen dat er te weinig techneuten zijn in Nederland. Dat we niet genoeg innoveren. Maar in Amsterdam borrelt het. Daar vinden app-adepten elkaar in Appsterdam, een gemeenschap opgericht door Amerikaan Mike Lee. “It’s the community, stupid!”

Hij kwam, hij zag, hij verbond. Software-engineer en ex-Applemedewerker Mike Lee was op wereldreis, bleef haken in Amsterdam en kreeg een baan bij softwarebedrijf Sofa. Dat werd al snel gekocht door Facebook en verhuisde naar Silicon Valley: de plek waar Lee net vandaan kwam. Terug wilde hij niet meer. Amsterdam it would be. Maar wat hij miste was een community van app-developers. Lee sloeg aan het netwerken en prompt kwamen ze uit alle hoeken en gaten tevoorschijn: Appsterdam was een feit.

Het succes van Silicon Valley

Inmiddels leven we een jaar later. Lee blikt terug: “Ik verkoos Amsterdam boven Californië. Hier is men meer down to earth. Het is voor expats bovendien makkelijker en goedkoper hier te werken. Maar ik miste het omringd zijn door mensen met dezelfde mindset. Silicon Valley heeft een grote hightech-community. Bedrijven als Apple danken hun succes in belangrijke mate daaraan. Zoals ik weleens zeg: it’s the community, stupid. Zoiets moest hier ook komen. Ik wilde van Amsterdam dé plek maken voor app-ontwikkelaars.”

Vele gelijkgestemden

Appsterdam begon met wekelijkse meet-ups in cafés. “Iedereen dacht: er is geen tech scene, ik ben de enige. Maar er bleken vele gelijkgestemden.” Inmiddels heeft Appsterdam meer dan duizend leden. Sommigen zoeken hulp bij de uitvoering van ideeën. Anderen een toepassing voor hun vaardigheden. Weer anderen voelen zich door de groep gesteund. Lee: “In Nederland denkt men snel in onmogelijkheden – onze community kan dat zetje geven om gekke plannen wél uit te voeren. Inmiddels zijn zo allerlei initiatieven, start-ups en samenwerkingen ontstaan.”

Iedereen welkom

Maar voor wie is Appsterdam precies bedoeld? “Daar bestaan misverstanden over. We zouden alleen voor nerds zijn. We zouden alleen over Apple gaan. En we zouden er alleen voor Amsterdam zijn. Maar iedereen die iets met apps doet of wil is welkom. Van ontwikkelaars tot marketeers, van managers tot advocaten, van zzp’ers tot mensen met een baan. We bestaan daarnaast zeker niet enkel uit Applefans. En we zijn er ook voor mensen buiten Amsterdam. Sterker nog: we hebben al ambassades in bijvoorbeeld Berlijn en Delft.”

Burgemeester af

Lee wordt ook wel de burgemeester van Appsterdam genoemd. “Maar”, stelt hij, “het is tijd voor democratie. Appsterdam moet niet gelijkstaan aan Mike Lee. Dan krijg je dat mensen teleurgesteld zijn als ik niet bij een meet-up ben. Het gaat om de community. Ik doe nu een stapje terug, anderen nemen mijn taken over en we willen toe naar een gekozen bestuur en een vrijwillige bijdrage. Het ultieme doel? Appsterdam moet net zo’n begrip worden als Silicon Valley.”

Wat denken jullie? Hebben we dergelijke communities nodig om tech-industrie in Nederland te stimuleren? Lijkt het jullie wat om lid te worden?

0 Shares:
Dit artikel is 3.104 keer gelezen