Vrienden en familieleden beweren je ergens gezien te hebben waar je nooit bent geweest. Regelmatig krijg je de opmerking dat je toch wel erg op “die met die krullen” lijkt. Maar je weet zeker dat jij de enige echte bent. Of heb je een dubbelganger? De website dobl.me claimt die te kunnen vinden. 

Dubbel mij

Heb je een dubbelganger of niet? Zou je die dan willen vinden? Misschien ben jij wel een dubbelganger van een bekend gezicht. Dat zou je, in deze economisch zware tijden, nog een leuke bijverdienste kunnen opleveren ook. Misschien wil je gewoon het gerucht ontkrachten dat je ergens bent gezien waar je nooit bent geweest. Wat de reden ook mag zijn om je dubbelganger te vinden, dobl.me brengt jouw dubbelganger dichterbij. Het lijkt een grapje, maar de aanpak van dobl.me komt best serieus over. Eerst log je in, met een dobl.me-account of, als je het eens een keertje wilt uitproberen of niet zeker weet dat je de site nog eens gaat gebruiken, met je Facebook-account.

Uiterlijk

Bij het zoeken naar een dubbelganger draait natuurlijk alles om uiterlijk. Dat van dobl.me is vrij eenvoudig: kleine schermpjes met duidelijke knoppen en grote lettertypes (zo groot zelfs, dat hier en daar niet alle tekst in het schermpje past, maar dat kan te maken hebben met de Nederlandse vertaling). Het kleurgebruik is fris en prettig, bijna klinisch. Voor de achtergrond maakt dobl.me gebruik van advertenties. WeTransfer koos ook voor deze formule, die een combinatie biedt van een voortdurend veranderende, fraai vormgegeven achtergrond en reclame. Het ziet er mooi uit, maar kan ook wat irritatie opleveren wanneer de achtergronden té snel veranderen, terwijl je je probeert te concentreren op het definiëren van je gezichtskenmerken. Er is een – prettig kort – introductiefilmpje beschikbaar op de About pagina. Dobl.me heeft verder sinds 1 maart 2012 een leuke Facebookpagina waar behalve tips en trucs voor het gebruik leuke foto’s te vinden zijn van bekende en minder bekende dubbelgangers. Natuurlijk kun je dobl.me ook volgen op Twitter.

Serieus

Voor je profielgegevens neemt dobl.me netjes je gegevens van Facebook over, inclusief je interesses, maar het kan natuurlijk geen kwaad deze gegevens even na te lopen om te zien of ze wel kloppen. Je kunt bij Mijn profiel aangeven welke gegevens je (on)zichtbaar wilt maken, dus ook aan je privacy is gedacht. In de algemene voorwaarden verzekert dobl.me dat je persoonlijke gegevens niet met derden worden gedeeld. Je kunt per profiel 3 foto’s uploaden om te ontdekken of je een dubbelganger hebt. Er kunnen bestaande foto’s worden geüpload (die wel aan de eisen van dobl.me moeten voldoen), maar je kunt ook een actuele foto van jezelf maken met je webcam. Vervolgens doorloop je maar liefst 11 stappen om jouw specifieke gezichtskenmerken te definiëren. Dat lijkt overdreven, maar het komt op mij wel serieus over. Het doet mij denken aan een compositiefoto of –tekening voor de politie. Dobl.me geeft op de About pagina aan, gebruik te maken van een speciaal ontwikkelde gezichtsherkenningssoftware, wat ik graag van ze aanneem.

Door punten te plaatsen en contouren te slepen definieer je jouw specifieke oog-, jukbeen- en kaaklijn en geef je precies aan hoe jouw neus en mond op je gezicht zijn gepositioneerd. Heb je daar moeite mee, dan kun je een beroep doen op de hulpvideo’s bij elke stap.

Zodra je alle stappen doorlopen hebt en je bent nog steeds tevreden over de foto die je hebt ingediend, dan voeg je jouw gezicht aan dobl.me’s database toe. Dobl.me belooft je een persoonlijk bericht zodra je dubbelganger gevonden is. Als je daar niet op wilt wachten, dan biedt de site ook de mogelijkheid de dubbelgangers te bekijken van andere profielen die je kent.

Uniek

Het idee is niet uniek – maar hoe zou dat ook kunnen? Dubbelgangers intrigeren ons al sinds mensenheugenis. Het initiatief van Coca-Cola Zero voor een Facebookcampagne oogstte de nodige kritiek omdat de nietsvermoedende gebruiker al zijn/haar gegevens aan Facebook beschikbaar stelde en de rechten op de profielfoto moest opgeven. Dan is er nog FindMyDouble, een website die qua gebruik erg op dobl.me lijkt, maar er net even anders uitziet. Ook deze site moet het – getuige de advertenties aan de onderkant van het scherm – van reclame hebben. De site schept op over een collectie van maar liefst 13.621 foto’s waarin jij je dubbelganger zou kunnen terugvinden, maar komt een stuk amateuristischer over. De mogelijkheid om via Facebook of Google in te loggen ontbreekt en het ontbreken van de “use agreement” wekt bij mij in ieder geval niet veel vertrouwen.

Nuttig?

Dobl.me is een beta met een eenvoudige filosofie: heb je een dubbelganger of niet? Dobl.me speelt in op de menselijke nieuwsgierigheid en nodigt je uit de service te promoten via social media. Immers, hoe meer foto’s in de database, hoe groter de kans dat iedereen een dubbelganger kan vinden. Het lijkt mij persoonlijk wel nuttig om te weten of er ergens mensen op deze aardkloot rondlopen die een gelijkenis met mij vertonen. Al was het maar om vreemde geruchten te ontkrachten. Misschien is het een beetje inherent aan mijn “enig-kind-zijn”: het gevoel hebben dat je niet helemaal alleen op de wereld bent. Wat ik met die wetenschap zou doen? Ik zou het je niet kunnen zeggen. Ik weet niet of ik mijn dubbelganger zou willen ontmoeten, benauwd als ik ben voor tegenvallers. Maar ik heb ook nog geen persoonlijk bericht ontvangen van dobl.me dat er een dubbelganger van mij rondloopt. Een beetje teleurstellend, dat wel. Maar aan de andere kant is het ook wel prettig om te weten dat ik uniek ben.

Immers: There can be only one! 

 

0 Shares:
1 comment
  1. Hi Andrea,
    Wat een leuk artikel en wat een grappige service! Maar wat ik nog veel interessanter vind dan mensen die fysiek op mij lijken, zijn mensen met dezelfde naam als ik. Dat is gelukkig een stuk makkelijker uit te vinden.
    Zo weet ik dat er minimaal een andere Annemieke van Herk rondloopt in Nederland. En er is een meneer met dezelfde voorletters als ik, A.M. van Herk. Volgens mij is de kans op verwarring veel groter met naamgenoten dan met look-a-likes. Gelukkig heeft de andere Annemieke nog geen rare dingen gedaan online, behalve dan een recept voor witlof met kaas geplaatst… ;-)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.858 keer gelezen