Dit is een gastblog van Angela Lingers: Copywriter, hobbyfotograaf en media-addict.

Ook een keer een gastblog schrijven? Kijk dan op deze pagina.

Ik hou van social media. Twitter, Facebook en Pinterest zijn momenteel mijn favorieten en ik breng er wekelijks dan ook vele uurtjes op door. Niet aan één stuk, maar door een minuutje hier en een half uurtje daar schiet het totaal toch al snel omhoog. Door de komst van smartphones is het gebruik van social media alleen maar toegenomen. Niet alleen voor volwassenen is internet zo gewoon als water uit de kraan geworden, ook kinderen en jongeren hebben tegenwoordig internet altijd binnen handbereik. Eén nadeel: deze constante stroom van prikkels leidt tot stress.

Onderzoek jongeren

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij heeft onderzoek gedaan onder 500 jongeren tussen de 13 en 17 jaar. De belangrijkste conclusies: de tieners zijn in de ban van hun smartphone en social media voelt als een verplichting. Als ze niet constant op nieuwe meldingen reageren zijn ze bang om buiten gesloten te worden door leeftijdsgenootjes. Ook gaat het ten koste van hun concentratievermogen, school- of sportresultaten, contact met familieleden of slaap. Bij sommige gevallen neemt deze angst zelfs ernstige vormen aan en is er sprake van Fear of Missing Out (FOMO). Een onderzoek dat dus zeker serieus genomen moet worden en daarom nu de campagne Ikbenoffline.nl is gestart.

Nog meer nadelen

Blijkbaar kleven er meerdere nadelen aan social media. Eerder deze week werd al bekend dat werknemers vaker ontslagen worden door wat zij op hun online profielen plaatsen. Opletten dus wat je op internet zet en met wie je het berichtje wil delen. Vreemde uitspraken of dronken foto’s in de kroeg, je baas hoeft het niet te zien. Eigenlijk heel logisch, maar toch komt het nog vaak genoeg voor dat elke statusupdate met iedereen (inclusief collega’s en baas) wordt gedeeld. What goes online, stays online – dat kun je het beste bij iedere post in gedachten moet houden.

Nu ben ik benieuwd: heb jij zelf ooit met een nadeel van social media te maken gehad?

0 Shares:
Dit artikel is 2.637 keer gelezen