Het liefst wil ik alles met mijn Smartphone doen, dus waarom niet navigeren? Na een gesprek met een enthousiast (Android) gebruiker van mobiele navigatie heb ik het maar eens geprobeerd.  Anders weet ik nooit of het een serieus alternatief voor mijn favoriet TomTom is. 

Een klein onderzoekje met een verrassende afloop.

Test

Ik besluit twee navigatie-apps uit te proberen: voorwaarde is dat ze gratis zijn, want 1 betaalde navigatie in mijn auto vind ik (meer dan) genoeg. De apps die ik heb uitgeprobeerd heten Waze en Navfree.

Voordat ik boze bedrijven achter me aankrijg: dit is geen wetenschappelijk onderbouwde warentest, maar slechts een ervaring van iemand die gewoon de weg niet wil kwijtraken in het verkeer, dat wil jij toch ook niet?

Waze

De eerste navigatie-app die ik heb geïnstalleerd  is Waze. Ziet er leuk uit, heeft wel een speelse uitstraling. Het lijkt een beetje op het ‘Blij dat ik rij’-logootje, van jaren geleden. Dat vrolijke is in eerste instantie nog wel leuk, maar ze overdrijven wel een beetje. Waarom zou ik in de auto aan moeten geven in wat voor stemming ik ben? Wanneer ik chagrijnig ben toeter ik misschien wat meer, maar dat hoef ik toch niet bekend te maken via een app?

De route is makkelijk in te stellen, leuk vind ik ook dat ik kan zien waar andere gebruikers van Waze zich bevinden. Een andere handige optie is verkeersinformatie, op mijn huidige navigatieabonnement betaal ik daar een flinke duit voor, maar deze is gratis, yes!

Ik sta net in de file of ik krijg al een seintje dat het verderop drukker wordt. Wel leuk, maar het nadeel is dat je dit berichtje moet wegklikken.  Ronduit vervelend wordt het wanneer blijkt dat ik alle meldingen die door gebruikers over dit weggedeelte zijn gemaakt moet weghalen.  Het zijn er erg veel. Misschien is het ook wel een beetje gevaarlijk omdat al dit gedoe met mijn mobiel afleidt van het verkeer.

Storend aan Waze vind ik ook dat mijn mobiel regelmatig de weg kwijt lijkt te zijn omdat er geen gps verbinding is, dat is toch niet zo handig. Dan heeft de volgende kandidaat daar iets moois op gevonden.

Snel over naar de tweede kandidaat: Navfree. Leuke vondst van deze applicatie is dat je van tevoren een routekaart (200Mb voor Nederland) downloadt zodat er minder data onderweg verzonden hoeft te worden.  Dat scheelt wel veel, want bij Waze zag ik de megabytes toch aardig wegtikken onderweg.

Het instellen van de route bij Navfree gaat wat onhandig. Dat is dan meteen het voordeel van een TomTom: daar krijg je een boekje bij, een app installeer je en die moet dan ook intuïtief werken, vind ik. Ik wil niet in de auto op Internet zoeken hoe het werkt. Uiteindelijk lukt het me om de route in te stellen, maar makkelijk is anders.

Het gaat helemaal goed tot ik op de A16 ineens de opdracht krijg: “Probeer 180 graden om te draaien als dat kan”. Natuurlijk ben ik gewoon doorgereden, maar vanaf dat moment probeert Navfree me alle hoeken van Breda te laten zien. En ineens…….rijd ik van de kaart af, het wordt wit op de route, ik ben kennelijk over het randje van de kaart gereden. Gelukkig weet ik goed de weg, maar het is een vreemde gewaarwording als er ineens geen route meer is! Is de aarde dan toch plat en ben ik te ver gereden??

Beide apps heb ik ook een keertje simultaan met de TomTom een route dwars door de stad laten rijden. Dan zie  en hoor je de verschillen. De TomTom is bij iedere aanwijzing net even sneller, vertelt het eerder, maar het verschil valt mee, vind ik.

Conclusie

Het gaat de goede kant op met de navigatie op een smartphone. Toch zijn er duidelijk nog nadelen: het geluid is niet zo hard als van een TomTom, de applicatie lijkt wat trager te reageren en is minder stabiel. En tot slot moet er nog een evenwicht gevonden worden tussen praktisch en leuk.

Voortdurend ballonnetjes moeten wegklikken leidt af in het verkeer en een kaart die midden in de provincie plotseling ophoudt is niet goed, ook al is de bron een gratis toegankelijke kaart.
Ik blijf nog even bij mijn TomTom…..

0 Shares:
3 comments
  1. Ik sluit me aan bij Xaviera, ik zou de navigatie met Google Maps eens proberen. Deze werkt best goed en heeft de mogelijkheid om te navigeren naar adressen die in contactgegevens staan van je telefoonlijst.

    Verder zijn er vast nog wel wat andere apps die ook gratis zijn en beter werken.

  2. heel bewust niet gekozen voor de google navigatie die overigens wel op mijn toestel zit: Waze biedt een heel andere (sociale) dimensie aan navigatie  en NAVfree is een veel slimmer programma dan de google navigatie, want NAVfree gebruikt onderweg nauwelijks data. In een tijd van datalimieten vind ik dat een interessante optie.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.735 keer gelezen