Frank Wijn schrijft op NuZakelijk dat hij de klant net zo slim als bankiers wil maken. Liefst slimmer. De man beschikt zelf niet over die kwaliteit. In zijn arrogante column De verlossers Groenink en Cruijff slaat hij de plank meters mis. Zijn attitude geldt jammer genoeg voor de meeste columnisten en bloggers op internet die vanuit hun ivoren torentje de wereld beschouwen, nooit buiten komen maar toch denken alle wijsheid in pacht te hebben. En dan hebben we het niet eens over de manier van schrijven die in de meeste gevallen beneden peil is. We kijken even hoe Frank Wijn zichzelf te kijk zet.

Column

In zijn column behandelt Wijn de fluwelen revolutie die Cruijff bij Ajax voerde om van de club weer een voetbalbedrijf te maken. Daarbij werd de oud-speler dwars gezeten door man uit de bancaire wereld die geen middel schuwt om zijn gelijk te halen. Steven Ten Have. De heibel die ontstond is inmiddels geschiedenis. Wijn gebruikt die soap om een bankman Rijkman Groenink in de hoek te zetten. Harder kan hij niet falen.

Varkens

Cruijff wordt neergezet als een slecht ondernemer, omdat hij ooit miljoenen verloor als varkensfokker. De waarheid is anders. Cruijff werd in de jaren zeventig slachtoffer van een oplichter. Die haalde hem over om zijn vermogen te stoppen in varkens. Cruijff was dus investeerder. Nadat Cruijff miljoenen kwijtraakte bleek dat hij geleerd had van zijn blunder. De kledinglijn Johan Cruijff Sports werd en is een enorm succes. Later stichtte hij de Johan Cruijff Foundation, die over de hele wereld goed werk verricht voor jonge sporters door onder andere sportvelden in achterstandsgebieden aan te leggen. Er zijn Johan Cruijff Colleges, een Johan Cruijff University en een aantal onderzoeksinstituten die zijn naam dragen. Maar daar hoor je Wijn niet over. Cruijff is wel degelijk een succesvol ondernemer.

Dreamteam

Wijn vindt het kwalijk dat Cruijff bij Ajax even kwam vertellen hoe het spel gespeeld moet worden. Right. Hij was als speler drie keer Europees voetballer van het jaar, werd talloze malen kampioen met Ajax, werd kampioen met Barcelona, won Europa Cups, Wereldbekers en zette een zodanig dreamteam neer in Barcelona dat ze daar nog steeds op die manier voetballen. De lijst verdiensten van Cruijff is te lang om hier te noemen. Als er iemand weet hoe het spel gespeeld moet worden, dan is hij dat. Wijn niet. Die denkt dat een kale bankman als Ten Have dat beter weet.

Beurskoersen

Ook verwijt Wijn het Cruijff dat die niet weet hoe hij een beursgenoteerd bedrijf moet runnen. De voormalige voetballer is de eerste om zoiets toe te geven. De redenatie binnen Ajax is dan ook anders. Volgens Cruijff schieten de beurskoersen als vanzelf omhoog als op het veld goed gepresteerd wordt. Logisch. Want als dat het geval is, willen bedrijven hun naam aan de club verbinden, verkoopt de merchandise beter, de miljoenen van de Champions League stromen binnen en iedereen wil erbij horen. De afspraak was dan ook dat Cruijff het voetbal zou regelen, en Ten Have de zaken rond de onderneming. Want als bankman weet die hoe die zaken werken. De boel bij Ajax liep dan ook fout toen Ten Have meende meer verstand van voetbal te hebben dan Cruijff. Een enorme blunder. Wijn vindt van niet, maar die zou dan ook een topman van ABN AMRO bellen om de tuin winterklaar te maken. Die weten immers shit.

Kwaliteiten

Wat dit te maken heeft met de kwaliteiten van Wijn als columnist spreekt voor zich. Hij is zó vooringenomen dat hij niet eens de moeite neemt zich te verdiepen in de persoon die hij als lulletje rozenwater wegzet. Het gelijk van Wijn is hét gelijk. En dat is nou precies de houding die leidt tot het vervuilde internet waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Want mensen die zichzelf tot norm verheffen, verliezen een zuivere blik op de realiteit. En uitgevers gaan daarin mee omdat die ook geen verstand van de materie hebben. Aan Ajax zagen we waar dat toe leidt. Ten Have vond aan het eind dat hij nog steeds gelijk had. Wijn ook. En het meest trieste is nog dat hij zijn column schreef toen al lang en breed bekend was dat Ten Have de plank missloeg.

Les

De les die we leren is een eenvoudige: controleer en onderbouw alles wat je in een weblog schrijft. Doe je dat niet dan sta je voor joker en neemt niemand je meer serieus. Want als het ene feit niet klopt, waarom zou het andere feit dan wel kloppen? Frank Wijn hoef je in elk geval nooit meer serieus te nemen.

0 Shares:
Dit artikel is 3.366 keer gelezen