In februari zijn Piet van den Boer en ik gestart met een nieuw semester Online Marketing. We vinden het belangrijk dat de studenten reflecteren op datgene er online gezegd en gedaan wordt door bedrijven. We waren dan ook blij met het aanbod van Robert Engel om de groep te begeleiden in het bloggen. Niet alleen omdat Robert als geen ander een kritische houding heeft, maar ook omdat het een van de weinige mensen is in Nederland die zijn brood verdient met bloggen.

Het is dan ook teleurstellend om te zien dat de studenten nauwelijks gebruik maken van deze mogelijkheid om te leren en van het platform dat 42bis.nl hen biedt.

Lastig

Ligt het aan het weer? Echt mooi strandweer kent deze lente. Ligt het aan de groep? Bij de start zagen we een groep zeer enthousiaste mensen. Ligt het aan de moeilijkheidsgraad? We weten dat de minor niet eenvoudig is. De minor geeft heel veel informatie. We leren de studenten hoe ze moeten analyseren, hoe bijvoorbeeld een project ingericht kan worden dat een nieuwe website neerzet in een grote organisatie, omgaan met weerstanden en het verkopen van je project aan de managers. Maar ook hoe je een usability check uitvoert, hoe je test, hoe je succes meet en hoe je komt tot een buikbaar zoekwoordenlijstje. Het is lastig voor de studenten om over de hoeveelheid aan inhoudelijke zaken een kritische houding te krijgen. Hebben de studenten de minor onderschat? We zien dat op het moment dat de uitkomst duidelijk omschreven is de opdrachten met beter resultaat uitgevoerd worden.

Kritisch

De minor is zo opgesteld dat studenten een project voor een bedrijf in een groepje van drie uitvoeren. Het project is een expliciet online vraagstuk. Met behulp van cases, oefeningen, gastcolleges en theoriecolleges geven we input. De studenten leren vervolgens om zelf de vertaalslag te maken naar het bedrijf. Dit werken ze uit in een gedetailleerd rapport, dat gedurende de minor vier keer getoetst wordt.
Om daarnaast kritisch te kijken naar wat ze adviseren is voor het merendeel van de studenten een lastige opgave. Iedere week schrijven een drietal duo’s studenten een blog op ons eigen online platform. Deze blogs worden van commentaar voorzien door Robert. Dit commentaar laat geen twijfel over wat er verbeterd moet worden. Het beste blog wordt op 42bis.nl geplaatst.

Argumenten

Leren omgaan met kritiek is voor mensen in deze leeftijdscategorie een extra lastige opgave. Want ik weet zelf nog heel erg goed dat ik ervan overtuigd was dat de wereld alleen om mij draaide in mijn jonge adolescentie. Maar dat iets lastig is, mag geen excuus zijn om hier niet aan te werken. Bloggen blijkt een stuk moeilijker dan gedacht. Schrijven is niet zomaar je gedachten op papier zetten. Het is een punt maken. Een redenering geven waar geen speld tussen te krijgen is. Het afwegen van argumenten, het onderbouwen van je mening. En dat ook nog leesbaar voor het publiek.

Vertrouwen

We zijn blij met de blogs die hier online staan. Daarin laten enkele studenten zien dat ze wel degelijk in staat zijn om deze houding te combineren met schrijven. Ze hebben ook de kick mogen proeven van meer dan 1000 keer gelezen te worden. Vandaar dat ik toch vol vertrouwen ben dat er volgende week weer een blog zal zijn dat de moeite waard is om te lezen.

Renske Brands is juf op de minor online marketing van Avans Breda

0 Shares:
7 comments
  1. Blogs schrijven is niet voor iedereen, interesse in blogs schrijven en talent hiervoor moet overeenkomen

   1. Eens. Maar dit is een prima blog. En de titel maakte ik. Trekt meer lezers. 

  1. Precies. Maar er is dan ook niemand die beweert dat Privé die zaken fout doet.

   1. Nou… er zal heus wel iemand zijn die dat toch beweert.
    Wat opzich zinloos is.

 1. Omgaan met kritiek is in elke leeftijdscategorie moeilijk.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.522 keer gelezen