Facebook was na de beursgang ruim 100 miljard dollar waard. Een dag later kelderde het aandeel en was het bedrijf ineens miljarden minder waard. Het grote geld van Facebook is al een paar dagen voorpaginanieuws. Voor de mensen die zich eraan storen heb ik goed nieuws: dat waait wel over. Waar ik me bij Facebook vooral aan stoor is die waardeloze iPad app. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat zo’n groot bedrijf zo’n slechte app aflevert. Ik neem je graag even mee langs mijn persoonlijke ergernissen top tien.

 1. Welke andere personen?

Daniëlle, Jasmina en Xaviera en 5 anderen vinden je foto leuk. Wie die vijf anderen zijn, is een raadsel. Soms kun je er op klikken. Vaak ook niet.

2. Vernieuw nou eens

Robert heeft gereageerd op een foto: ‘ja, dat klopt, dat had ik ook toen ….’ is te lezen na het aantikken van het wereldbolletje met het rode eentje. Je bent benieuwd naar het volledige commentaar van Robert en klikt op zijn reactie. Maar helaas, bij de foto is de reactie nog niet te zien.

3. Laat nou gewoon alles zien

Soms plaats ik iets, maar kan ik mijn bericht niet zien. Vervolgens krijg ik wel meldingen. Hé, er wordt dus wel gereageerd op mijn bericht. Anderen kunnen mijn eigen bericht dus zien, ikzelf niet.

4. De grote verdwijntruc

Een nieuwe statusupdate van Maria. Oh nee toch niet. Hey, toch wel. Nee, hij is weer weg. Loopt Maria te klooien? Tuurlijk niet. De Facebook app doet gewoon raar.

5. Dat is Annemarie niet

Grappig hoor, een profielfoto van Gemma bij een statusupdate van Annemarie. Soms blijft het dagen verkeerd staan. En ineens is het weer goed.

6. Ik vind dat helemaal niet leuk

Leuk, een link naar een video. Even kijken. Na het kijken staat op mijn Facebookpagina ‘Rick Evers vindt deze video leuk’. Helemaal niet. Ik heb niet op ‘vind ik leuk’ geklikt. Ik heb alleen het filmpje bekeken. Lieve Facebook, mag ik misschien zelf bepalen wat ik op mijn Facebookpagina zet?

7. Iemand taggen in een foto: toestemming. Of niet…

Ook bij het taggen van foto’s is het volstrekte willekeur. Soms krijg ik keurig een melding dat ik toestemming moet geven omdat iemand mijn naam wil noemen bij een foto. Een andere keer sta ik er gewoon op.

8. Plaatje bij link aanpassen

Soms wil ik een link naar een site op Facebook zetten. Als je de url intypt, maakt Facebook daar heel mooi zelf een linkje van, met afbeelding, onder je bericht. Maar dat plaatje kun je niet aanpassen. Laat je liever een ander plaatje zien omdat dat getoonde plaatje totaal niet bij de link past, dan heb je lekker pech gehad.

9. Link plaatsen? Dat mag niet

Maar wat zit ik nou te zeuren over een verkeerd plaatje. Soms mag je helemaal geen link plaatsen. Stel je schrijft een leuk blog en je wilt de link naar je stukje op Facebook zetten. Het lijkt simpel. Linkje kopieren, plakken, klaar. Hij staat erop. Eventjes. Vernieuw de pagina maar eens: hup, weg is je bericht.

10. Hoezo volgorde

Het lijkt me handig om berichten te tonen in volgorde van plaatsing. Dus het nieuwste bericht staat bovenaan. Op mijn pagina zie ik wel eens een bericht dat 3 minuten geleden geplaatst is. Daaronder een bericht dat 2 uur geleden geplaatst is. En daar weer eentje onder die 18 minuten geleden geplaatst is. De logica ontgaat me.

Heb ik er al tien? Ik kan wel doorgaan tot 100. Heb jij nog ergernissen? Laat het even weten in de reactie, dan sturen we straks samen een boze mail naar Mark:

“Hey Mark, congrats with you’re stock quote on the Nasdaq. Very nice. But when you’re finished counting you’re money, will you please be so kind to fix the thousand bugs in de Dutch Facebook app for iPad. Thank you very much. With love from all your Dutch Facebook fans.”

 


Geschreven door